Η σύνθεση των ζωδιακών σημείων

300px-anatomical_man-231x300Ο Καρκίνος είναι το τελευταίο από ό,τι θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τα τέσσερα προπαρασκευαστικά ζώδια, είτε εξετάζουμε την ενέλιξη της ψυχής στην ύλη, είτε την ανέλιξη του ζηλωτή, καθώς αγωνίζεται να μεταβεί από το ανθρώπινο βασίλειο προς το πνευματικό βασίλειο. Εξοπλισμένο με την ικανότητα του νου στον Κριό και με την επιθυμία στον Ταύρο και αφού έφτασε στην αντίληψη της ουσιαστικής του δυαδικότητας στους Διδύμους, το ενσαρκωνόμενο ανθρώπινο ον εισέρχεται με τη γέννηση στον Καρκίνο στο ανθρώπινο βασίλειο. Ο Καρκίνος είναι ένα μαζικό σημείο και οι επιδράσεις που διαχύνονται απ’ αυτόν θεωρούνται από πολλούς εσωτεριστές ότι επιφέρουν το σχηματισμό της ανθρώπινης οικογένειας, της φυλής, του έθνους και της οικογενειακής μονάδας. Όσον αφορά στο ζηλωτή, η ιστορία είναι κάπως διαφορετική, γιατί στα τέσσερα αυτά ζωδιακά σημεία, προετοιμάζει τον εξοπλισμό του και μαθαίνει να τον χρησιμοποιεί.
Στον Κριό αδράχνει το νου του και επιζητεί να τον προσαρμόσει στην ανάγκη του, μαθαίνοντας το νοητικό έλεγχο. Στον Ταύρο, “τη μητέρα της φώτισης”, δέχεται την πρώτη λάμψη πνευματικού φωτός που λάμπει αυξανόμενα καθώς πλησιάζει το στόχο του. Στους Διδύμους δεν εκτιμά μόνο τις δύο όψεις της Φύσης του, αλλά η αθάνατη όψη αρχίζει ν’ αυξάνει σε βάρος της θνητής. Τώρα στον Καρκίνο έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την πιο παγκόσμια εκείνη αίσθηση που είναι η ανώτερη όψη της μαζικής συνείδησης.
Εξοπλισμένος συνεπώς με έναν ελεγχόμενο νου, με μια ικανότητα να καταγράφει τη φώτιση, με μια δυνατότητα να προσεγγίζει την αθάνατη όψη του και ν’ αναγνωρίζει ενορατικά το βασίλειο του πνεύματος, είναι πια έτοιμος για το μεγαλύτερο έργο. Στα επόμενα τέσσερα σημεία που θα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε σαν σημεία του αγώνα στο φυσικό πεδίο για επιτεύγματα, απεικονίζεται η φοβερή μάχη δια της οποίας το Αυτοσυνείδητο άτομο  προβάλλει από τη μάζα στον Καρκίνο, γνωρίζει ότι είναι άτομο στο Λέοντα, δυναμικός Χριστός στην Παρθένο, ζηλωτής που προσπαθεί να ισοσταθμίσει τα ζεύγη των αντιθέτων στο Ζυγό κι  εκείνος που υπερνικά την πλάνη στο Σκορπιό.
Αυτά είναι τα τέσσερα ζωδιακά σημεία της κρίσης και της εκπληκτικής προσπάθειας. Σ’ όλα αυτά η φώτιση, η ενόραση και η ψυχική δύναμη για τις οποίες είναι ικανός ο Ηρακλής, ο ζηλωτής, χρησιμοποιούνται στο έπακρο. Έχουν επίσης την αντανάκλασή τους στο ενελικτικό τόξο και μπορεί να χαρακτεί μια παρόμοια σειρά ανάπτυξης. Η ψυχή επιτυγχάνει ατομικότητα στο Λέοντα, γίνεται τροφός ιδεών και δυναμικών ικανοτήτων, στην Παρθένο ταλαντεύεται βίαια από την μια ακρότητα στην άλλη στο Ζυγό και βρίσκεται κάτω από τη πειθαρχία της επίδρασης του κόσμου της πλάνης και της μορφής στο Σκορπιό. Στα τελικά τέσσερα σημεία έχουμε τα σημεία της επίτευξης.
chakras small
Ο ζηλωτής έφυγε από τον κόσμο της ψευδαπάτης και της μορφής και η συνείδησή του είναι απελευθερώθηκε από τους περιορισμούς του. Τώρα μπορεί να είναι ο τοξότης στο σημείο του Τοξότη, που πηγαίνει κατευθείαν στο τελικό του στόχο. Τώρα μπορεί να είναι ο τράγος στο σημείο του Αιγόκερω, που αναρριχάται στο όρος της μύησης. Τώρα μπορεί να είναι ο παγκόσμιος εργάτης στο σημείο του Υδροχόου και ο Κοσμοσωτήρας στο σημείο των Ιχθείων.
Τώρα μπορεί να συγκεφαλαιώσει μέσα του, όλα τα αποκτήματα της προπαρασκευαστικής περιόδου και των άγριων μαχητικών αγώνων που δόθηκαν στα τέσσερα τελικά σημεία της έντονης δραστηριότητας και να καταδείξει στα τέσσερα τελικά αυτά σημεία τα οφέλη που αποκτήθηκαν και τις δυνάμεις που αναπτύχθηκαν. Η σύντομη αυτή σύνοψη των ζωδιακών σημείων όπως επηρεάζουν τον Ηρακλή, θα χρησιμεύσει για να δώσει κάποια ιδέα της θαυμάσιας σύνθεσης της εικόνας, της σταθερής προόδου και της ελεγχόμενης ανέλιξης των διαφόρων δυνάμεων που  παίζουν το λεπτοφυή ρόλο τους και προκαλούν αλλαγές στη ζωή του ανθρώπου.
Τρεις λέξεις συνοψίζουν την αντικειμενική αυτεπίγνωση ή την συνειδητή όψη του εξελισσόμενου ανθρώπινου όντος, ένστικτο, διανόηση και ενόραση. Το σημείο που μελετούμε τώρα είναι κατεξοχήν το σημείο του ενστίκτου. Η μεταρσίωση όμως του ενστίκτου είναι η ενόραση. Με τον ίδιο τρόπο που η ύλη πρέπει ν’ ανυψωθεί στον ουρανό, έτσι και το ένστικτο πρέπει ν’ ανυψωθεί παρόμοια και όταν έχει έτσι υπερπηδηθεί και μετουσιωθεί, εκδηλώνεται σαν ενόραση (που συμβολίζεται από την ελαφίνα). Το ενδιάμεσο στάδιο είναι εκείνο της διανόησης.
Η μεγάλη ανάγκη του Ηρακλή είναι ν’ αναπτύξει πλέον την ενόρασή του και να εξοικειωθεί με αυτή την υποσυνείδητη, στιγμιαία αναγνώριση της αλήθειας και της πραγματικότητας, που είναι το υψηλό προνόμιο και ο δυναμικός παράγοντας της Ζωής ενός απελευθερωμένου Υιού του Θεού.

  Από το βιβλίο "ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ", Αλίκης Μπέυλη, εκδόσεις Κέδρος