Ερμηνεία του 8ου άθλου

hydra1ΕΙΣΑΓΩΓH
Στο κείμενο του Δ. Θιβετανού αναφέρεται ότι υπάρχουν τρεις φορές από τρεις δοκιμασίες, δηλαδή εννέα δοκιμασίες. Υπάρχει η εκδοχή, που φαίνεται και η πιο ακριβής, ότι όταν οι εννέα κεφαλές καταστράφηκαν, τότε εμφανίσθηκε η μυστική, αθάνατη κεφαλή. Η δήλωση ότι η μεγάλη αυτή κεφαλή “τάφηκε κάτω από ένα βράχο”, δίνει τροφή και έδαφος για πολλή σκέψη. Ίσως η χρήση της φράσης “κρυμμένη κάτω από το Βράχο της θέλησης” να είναι αποκαλυπτική γιατί όλες οι εκδοχές δέχονται ότι έτσι τάφηκε. Σε μερικές εκδόσεις περιγράφεται ότι ο Ηρακλής κατέκαψε τις κεφαλές. Και πράγματι, το Ιερό Πυρ θα χρειαζόταν για την καταστροφή αυτή. Ωστόσο οφείλουμε να δεχθούμε την ισχυρή εικόνα του Παγκόσμιου Μαθητή, του Ηρακλή στην ύψιστη αυτή δοκιμασία, να γονατίζει με ταπεινότητα και να σηκώνει το τέρας στον αέρα του Πνεύματος.

Το τέρας που συμβολίζει όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα, λάθη και αποτυχίες του μακρού παρελθόντος του. Στον αέρα του Πνεύματος, όπου από την ίδια τη φύση της η Ύδρα δεν μπορούσε να ζήσει.  Έτσι μαράζωσε. ΄Ετσι πέθανε. Η χρήση της φωτιάς, στην προκαταρκτική προσπάθεια παραμένει ακόμη σαν σύμβολο στην εικόνα. Ενώ το σεξ, κάτω από τη δοκιμασία της ενοποίησης των αντιθέτων και τη διπλή διακυβέρνηση του Άρη έχει την ιδιαίτερη θέση του. Όλα τα μέρη των αντιθέτων πρέπει να ενοποιηθούν στο μεγάλο αυτό σημείο. Είναι ένα προχωρημένο σημείο του ολοκληρωμένου, συνειδητού μαθητή και όχι ένα χαμερπές σημείο του ανεξέλικτου ανθρώπου, όπως συχνά νομίζουν. Πάλι ο άνθρωπος πρέπει να διαβάζει προσεκτικά και να διακρίνει μεταξύ των ανθρώπων του κανονικού τροχού και των μαθητών του αντίστροφου τροχού. Όλα τα ανωτέρω διατίθενται για διαλογιστικές σκέψεις χωρίς αυθεντία, γιατί το αυθεντικό κείμενο του Διδασκάλου Θιβετανού έχει χαθεί.

ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΚΕΦΑΛΕΣ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ
Το έργο που ανατέθηκε στον Ηρακλή είχε εννέα πλευρές. Κάθε κεφαλή της Ύδρας αντιπροσωπεύει ένα από τα προβλήματα που περιστοιχίζουν το θαρραλέο πρόσωπο το οποίο ζητά να κυριαρχήσει επί του εαυτού του. Τρεις από τις κεφαλές αυτές συμβολίζουν τις ορέξεις που συνδέονται με το σεξ, την άνεση και το χρήμα. Η δεύτερη τριάδα αφορά στα πάθη, στο φόβο, στο μίσος και στην επιθυμία για δύναμη. Οι τελευταίες τρεις κεφαλές αντιπροσωπεύουν τις κακίες του αφώτιστου νου, την υπερηφάνεια, τη χωριστικότητα και τη σκληρότητα. Οι διαστάσεις του έργου, που ο Ηρακλής ανέλαβε είναι πολύ απλές και φανερές. Έπρεπε να μάθει την τέχνη της μετουσίωσης των ενεργειών που τόσο συχνά ωθούν τα ανθρώπινα όντα σε καταστροφικές τραγωδίες. Οι εννέα δυνάμεις που απεργάσθηκαν ανείπωτες πανωλεθρίες μεταξύ των υιών των ανθρώπων από την απαρχή του χρόνου έπρεπε να αλλάξουν κατεύθυνση και να μετουσιωθούν.

Οι άνθρωποι σήμερα αγωνίζονται ακόμη να επιτύχουν εκείνο που ο Ηρακλής πέτυχε να αποτελειώσει. Προβλήματα που ανακύπτουν από την κακή χρήση της ενέργειας, γνωστής σαν σεξ, προκαλούν την προσοχή μας σε κάθε περίσταση. Η αγάπη για την άνεση, την πολυτέλεια και τα εξωτερικά αποκτήματα αναπτύσσεται ακόμη γοργά. Το κυνήγι του χρήματος σαν σκοπού αντί σαν μέσου, περιορίζει τη ζωή αναρίθμητων ανδρών και γυναικών. Έτσι το έργο της καταστροφής των πρώτων τριών κεφαλών εξακολουθεί να προκαλεί τις δυνάμεις της ανθρωπότητας, χιλιάδες χρόνια μετά την εκτέλεση από τον Ηρακλή του εκπληκτικού του κατορθώματος. Οι τρεις ποιότητες του χαρακτήρα, που έπρεπε να εκφράσει ο Ηρακλής ήταν ταπεινότητα,  θάρρος και διάκριση.

Ταπεινότητα για να δει την κατάστασή του αντικειμενικά και ν’ αναγνωρίσει τα μειονεκτήματά του.
Θάρρος για να επιτεθεί στο τέρας που βρίσκεται συσπειρωμένο στις ρίζες της φύσης του.
Διάκριση για ν’ ανακαλύψει μια τεχνική με την οποία να χειριστεί το θνητό του εχθρό.

Η ανακάλυψη των εγκάτων της βάσης των επιθυμιών και των εγωιστικών παρορμήσεων που σαπίζουν στην υποσυνείδητη φύση, υπήρξε το έργο των σύγχρονων ψυχαναλυτών. Το ότι η τελευταία τεχνική φέρνει στην επιφάνεια τα αηδή δεδομένα των καταπιασμένων παρορμήσεων, είναι αληθινό, αλλά συχνά σταματά σ’ αυτό το σημείο. Το άτομο κατανοεί ότι ένα τέρας βρίσκεται κρυμμένο στις υπόγειες περιοχές της συνείδησης, αισθάνεται όμως πτοημένο και βρίσκεται σε αμηχανία προσπαθώντας ν’ ασχοληθεί με τον τρομερό αυτό εχθρό. Ο Ηρακλής επικαλείται ένα λαμπρότερο φως απ’ αυτό το φως του αναλυτικού νου, ζητά ν’ ανυψώσει το πρόβλημά του σε μια ανώτερη διάσταση και να μην αναδεύει άσκοπα το τέλμα του υποσυνείδητου. Προσπαθώντας να δει το δίλημμά του στο Φως εκείνης της σοφίας που ονομάστηκε ψυχή, αντιμετωπίζει το υποσυνείδητο από μια νέα όψη. Κάνοντας έτσι, εξουδετερώνει το άδραγμα της ύδρας και τελικά υποτάσσει το θηρίο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ;
Υπάρχουν τρία σημείο θανάτου στον Ζωδιακό. Τρεις μεγάλοι θάνατοι λαμβάνουν χώρα καθώς προχωρούμε γύρω από το πεδίο της ζωής. Στον Καρκίνο έχουμε τον θάνατο του στοιχειώδους όντος, δηλαδή του ανθρώπου, για να μπορέσει το ανθρώπινο ον να έρθει σε ύπαρξη. Διαμέσου του Ζωδιακού μπορούμε πάντοτε να λέμε: “Εδώ είναι ο θάνατος για να…!” Πάντα ο θάνατος είναι είσοδος σε πληρέστερη ζωή, εμπειρία, αντίληψη και προοπτική. Με τον θάνατο της προσωπικότητας,η ψυχή κυριαρχεί την προσωπικότητα και εκφράζει δι’ αυτής, της ψυχής, την ζωή. Στους Ιχθείς έχουμε την σταύρωση, τον θάνατο ενός Κοσμοσωτήρα, γιατί έχει τελείως εκπληρώσει την αποστολή Του. Ο θάνατος στην αστρολογία μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Ίσως να σημαίνει ότι πρόκειται να πεθάνουμε, αυτό είναι μια ερμηνεία. Πεθάνει ένα παλιό αίσθημα. Πέρασε στον άλλο κόσμο. Έφυγε. “Θάνατος”. Κάποιες αποκρυσταλλωμένες ιδέες, που κράτησαν επί πολύ δόγματα που κυβέρνησαν τις δραστηριότητές μας μέχρι τώρα, έφτασαν απλώς σε κάποιο τέλος και απορούμε πώς ήταν δυνατό να σκεφτόμασταν έτσι. Αυτή η γραμμή σκέψης πέθανε. Αξίζει να παίρνει κάποιος την μεγάλη εικόνα και να μαθαίνει να την ερμηνεύει για τις διάφορες όψεις της προσωπικότητας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ: ΤΟ ΖΩΔΙAKΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ
Μαγεία δε σημαίνει να κάνουμε περίεργα πράγματα. Αληθινή μαγεία είναι η έκφραση της ψυχής διαμέσου της μορφής. Μαύρη μαγεία, είναι η χρήση της μορφής για να κερδίσουμε ό,τι θέλουμε για τη μορφή. Η μαύρη μαγεία είναι γνήσια ιδιοτέλεια. Λευκή μαγεία, είναι η χρήση της ψυχής για σκοπούς της ανθρώπινης ανύψωσης, ΔΙΑ της χρησιμοποίησης της προσωπικότητας. Γιατί ο Σκορπιός είναι το ζωδιακό σημείο της Μαγείας; Ένα αρχαίο βιβλίο λέγει: “Η Παρθένος είναι η μάγισσα, ετοιμάζει τα συστατικά που ζυγίζονται στο σημείο του Ζυγού και στο σημείο του Σκορπιού προάγεται το μαγικό έργο!”. Στην ορολογία του Ζηλωτή αυτό σημαίνει ότι στην Παρθένο ανακάλυψα τον Χριστό εντός μου διαμέσου των αιώνων η φυσική μου μορφή γαλούχησε έναν Χριστό στον Ζυγό κυμαίνομαι μεταξύ των ζευγών των αντιθέτων, μορφή και Χριστική φύση, μέχρι να επιτύχω ισοζύγιο και ο Χριστός και η ύλη να είναι σε στάδιο ισορροπίας στον Σκορπιό δοκιμάζομαι ως προς το τι θα θριαμβεύσει, η μορφή ή ο Χριστός, ο Ανώτερος Εαυτός ή ο κατώτερος εαυτός, το πραγματικό ή το απατηλό, η αλήθεια ή η πλάνη. Αυτή είναι η υποκρυπτόμενη ιστορία του Σκορπιού.

  Πηγές: ¨Οι Άθλοι του Ηρακλή¨ Αλίκη Μπέυλη, εκδόσεις Κέδρος