σελ. 1
Η Φύση εξαγνίζεται και διδάσκεται ωσότου φανεί ο Σταυρός, αυτός ο σταθερός Σταυρός που περιμένει εμάς σταυρώνει τους υιούς των ανθρώπων, επεκτείνεται στους Σταυρούς εκείνους που υπηρετούν και σώζουν.
ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ
σελ.253 – 257
Οι Σταυροί. Το θέμα του Σταυρού είναι πολύ ευρύ και χρειάζεται διευκρίνιση. Ο Σταυρός μέσα στον κύκλο είναι ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα του κόσμου, προηγούμενο κατά χιλιάδες χρόνια της Χριστιανικής εποχής. Ο Σταυρός σχηματίσθηκε αρχικά από την αλληλεπίδραση των δώδεκα σημείων του Ζωδιακού. Στο Ζωδιακό υπάρχουν τριάντα έξι σταυροί, γιατί κάθε ζωδιακό σημείο διαιρείται σε ό,τι ονομάζουμε τρεις δεκανούς, που είναι συνήθως γνωστοί σαν “οι τριάντα έξι σταυρωτοί αστέρες”. Ο Ζωδιακός συμπληρώνεται σε 360 μοίρες όπου το τετραπλάσιο των 90 μοιρών είναι το ένα τέταρτο του κύκλου, σχηματίζοντας τις τέσσερις γωνίες που είναι ο σταυρός μέσα στον κύκλο. Υπάρχουν, ωστόσο, τρεις κύριοι σταυροί οι οποίοι με το συμβολισμό τους αντιπροσωπεύουν τις τρεις Θείες όψεις, Πνεύμα, Ψυχή και Σώμα. Είναι ως εξής:
Ο Θεμελιώδης – Ενεργειακός Σταυρός που αποτελείται από τους τέσσερις αστερισμούς:
Κριός - Δημιουργία, έναρξη.
Καρκίνος - Η πρώτη θύρα στην ύπαρξη.
Ζυγός - Η ισορροπία μεταξύ ζωής και μορφής.
. Αιγόκερως - Η θύρα στην πνευματική ζωή.
Αυτός είναι ο Σταυρός του Πνεύματος ή του Μυημένου και είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η λέξη “θεμελιώδης” προέρχεται από μια Λατινική λέξη που σημαίνει “μεντεσές θύρας”. Η λέξη “θύρα” υπεισέρχεται πολύ στην έννοια της μαθητείας και σημαίνει την προπαρασκευαστική περίοδο της διόδου από τη θύρα ή πύλη της μύησης. Εδώ έχουμε την ιδέα της θύρας δια της οποίας διέρχεται ο Κοσμικός Χριστός, όταν οι Ουρανοί και η Γη διαλύονται και το Σχέδιο του Θεού ολοκληρώνεται.
Ο Σταθερός Σταυρός που αποτελείται από τους τέσσερις αστερισμούς:
Ταύρος - Φώτιση. Νους.
Λέων - Ατομικότητα. Αυτοσυνείδηση.
Σκορπιός - Η τελική απελευθέρωση από την πλάνη.
Υδροχόος - Ο εξυπηρετητής της φυλής, που διαχύνει το ζωντανό ύδωρ της εξάγνισης.
Αυτός είναι κατεξοχήν ο Σταυρός της ψυχής και έχει πραγματικό ενδιαφέρον, γιατί είναι ο Σταυρός του μαθητή Ηρακλή. Προσωποποιεί τα τέσσερα αυτά σημεία, γιατί επάνω στο Σταθερό Σταυρό σταυρώθηκε. Τα τέσσερα αυτά ζωδιακά σημεία θεωρούνται σύμφωνα με τη Χριστιανική μας Πίστη σαν τα Τέσσερα Ιερά και τα βρίσκουμε να μας παρουσιάζονται στα τέσσερα ζώντα πλάσματα του προφήτη Ιεζεκιήλ. Αυτά τα τέσσερα έχουν – τη μορφή ανθρώπου, ο Υδροχόος – τη μορφή λιονταριού, ο Λέων – τη μορφή βοδιού, ο Ταύρος και – τη μορφή αετού, ο Σκορπιός. Ο Αετός αστρολογικά εναλλάσσεται με το Σκορπιό. Συμβολίζονται πάλι στους τέσσερις Ευαγγελιστές και στα τέσσερα θηρία της Αποκάλυψης. Ο Σταυρός αυτός είναι ο Σταυρός όλων των Σωτήρων του Κόσμου και ο Θεμελιώδης – Ενεργειακός Σταυρός είναι εκείνος της Θεότητας που σταυρώθηκε στα ύδατα του διαστήματος.
Ο Μεταβλητός ή Κοινός Σταυρός που αποτελείται απ’ τους τέσσερις αστερισμούς:
Δίδυμοι - Η συνεργασία μεταξύ ανώτερου και κατώτερου.
Παρθένος - Η μορφή που ανατρέφει το παιδίον Χριστός.
Τοξότης - Ο ζηλωτής που σπεύδει προς τον τελικό σκοπό.
Ιχθείς - Θάνατος. Κορύφωση.
Ο Σωτήρας του Κόσμου. Αυτός είναι ο Σταυρός της καθημερινής ζωής στον οποίο υπόκεινται όλοι οι υιοί των ανθρώπων. Είναι ο Σταυρός της καθημερινής σταύρωσης και δυσχέρειας και συμβολίζει την ένσαρκη περίοδο της αύξησης και της ανάπτυξης δια του μέσου της μορφής και της χρήσης της. Στους τρεις αυτούς Σταυρούς συνοψίζεται η ιστορία του Κοσμικού Χριστού, του Θεού σταυρωμένου στην ύλη, του Ηρακλή, όλων των μαθητών και του μέσου ανθρώπινου όντος. Αποτελούν το σύνολο των δώδεκα ζωδιακών σημείων.
Ζωδιακό σημείο | Υιός Ιακώβ | Παρατηρήσεις |
Κριός | Νεφθαλείμ | Παίγνιο της Εβραϊκής λέξης “taleh”, ο Κριός. Σημαίνει τον συστρεφόμενο και αγωνιζόμενο κριό. Σημειώστε την ιστορία του Αβραάμ και του κριού που πιάστηκε στη λόχμη. |
Ταύρος | Ισάχαρ | “Έσκυψε τους ώμους του για να υποφέρει.” Τούτο αναφέρεται στο ζυγό και την εργασία του βοδιού για την παραγωγή σοδειάς. |
Δίδυμοι | Συμεών και Λευί | “Ο Συμεών και ο Λευί, είναι αδελφοί.” |
Καρκίνος | Ζαβουλών | “Επιθυμούσε κατοικία και κατοικούσε στον όρμο της θάλασσας.” Ο καρκίνος κουβαλά την κατοικία του στη ράχη και ζει στην ακρογιαλιά. |
Λέων | Ιούδας | Ο Ιούδας είναι ο σκύμνος του λέοντα. “Εκοιμήθης ως λέων.” |
Παρθένος | Ασήρ | Το όνομα αυτό είναι από την Ishtar Ashera, είναι η θεά της αφθονίας. Εικονίζεται σαν την Παρθένο, φέρουσα ένα δεμάτι σίτου. (Βλέπε Γεν. 49:20.) |
Ζυγός | Νταν | “Ο Νταν θα κρίνει το λαό του.” |
Σκορπιός | Νταν | Σημειώνεται δύο φορές, καθόσον δύο υιοί υπάρχουν στους Διδύμους. “Ο Νταν θα γίνει όφις… που θα δαγκώσει τις φτέρνες του αλόγου.” |
Τοξότης | Ιωσήφ | “Το τόξο του μέσα στη δύναμη.” Το άλογό του είναι εκείνο που ακολουθεί γοργά ο Σκορπιός. |
Αιγόκερως | Βενιαμίν | Στα Αιγυπτιακά μυστήρια ο Αιγόκερως αναπαριστάται σαν Θεός με κεφάλι λύκου. “Ο Βενιαμίν θα αρπάζει σαν λύκος.” |
Υδροχόος | Ρουβήν | Σημαίνει “ο διαχέων το ύδωρ”. Το ζων ύδωρ. |
Ιχθείς | Γκαδ | Παίγνιο της λέξης Dag ιχθύς |
Ο ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Ή EΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Ο Καρκίνος είναι ένας από τους βραχίονες του Θεμελιώδη – Ενεργειακού Σταυρού. Ο ένας βραχίονας είναι ο Κριός, το σημείο της έναρξης, της αρχής της υποκειμενικής ζωής, του προγενέθλιου σταδίου ή ενέλιξης και του πρώτου βήματος είτε για τη λήψη μορφής είτε για την πνευματική απελευθέρωση. Τρίτος βραχίονας του Σταυρού είναι ο Ζυγός, η εκλογή μεταξύ των δύο, η απαρχή της διάνυσης της “στενής σαν κόψη ξυραφιού ατραπού” στην οποία τόσο συχνά αναφέρεται ο Βούδδας. Ο Αιγόκερως, ο τέταρτος βραχίονας, είναι πάλι η γέννηση, η γέννηση του Κοσμοσωτήρα, η γέννηση μέσα στο Πνευματικό βασίλειο, η γέννηση έξω από τον κόσμο της ύλης μέσα στον κόσμο της ύπαρξης.
Ενέλιξη, ενσάρκωση, έκφραση και έμπνευση είναι οι τέσσερις λέξεις που εκφράζουν την Ιστορία του Θεμελιώδη – Ενεργειακού Σταυρού των ουρανών (του Σταυρού του Μυημένου).
ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Λέγεται ότι στο πρόσωπό του συμβολίζεται ο Σταθερός Σταυρός των ουρανών, που σχηματίζεται από τους τέσσερις αστερισμούς του – Ταύρου – Λέοντα – Σκορπιού και – Υδροχόου.
Η παράδοση μας λέγει, ότι ο Ηρακλής από φυσικού του είχε λαιμό ταύρου, από ψυχολογικής άποψης ήταν ισχυρογνώμων και έτοιμος να επιτεθεί σε κάθε πρόβλημα και ορμήσει στα τυφλά σε κάθε εγχείρημα. Τίποτε δεν μπορούσε να του αλλάξει τους σκοπούς του και θα δούμε κατά τη μελέτη των άθλων του ότι ορμούσε ακάθεκτα πάνω σ’ αυτούς τον απέτρεπε τον φόβιζε και προχωρούσε προσηλωμένα στο δρόμο του. Το αρχαίο ρητό που διέπει τις δραστηριότητες όλων των δραστήριων μαθητών έγινε δικό του και η ψυχή του του επέβαλε την ανάγκη της “δύναμης να πράττει, τολμά, σωπαίνει και γνωρίζει”.
Η “δύναμη να πράττεις” είναι το ρητό του Ταύρου και τούτο το έδωσε με παραδείγματα στους δώδεκα άθλους του. Συμβόλιζε τον Λέοντα, γιατί πάντα φορούσε το δέρμα του λέοντος, σαν απόδειξη του θάρρους του κι επειδή το ρητό αυτού του σημείου αυτού είναι η “δύναμη να τολμά”, κανένας κίνδυνος δεν τον τρόμαζε και καμιά δυσκολία δεν τον απέτρεπε. Ίσως το εξέχον επίτευγμά του ήταν εκείνο που εκτέλεσε στο ζωδιακό σημείο του Σκορπιού. Γιατί το μεγάλο έργο έπρεπε να υπερνικήσει την πλάνη. Αυτό κορυφώθηκε και εκπληρώθηκε στο σημείο του Σκορπιού.
Το ρητό αυτού του ζωδιακού σημείου είναι η σιωπή. Στον Αιγόκερω γίνεται Μυημένος και το στάδιο αυτό είναι πάντοτε αδύνατο, αν προηγουμένως δεν υπερνικηθεί η πλάνη και επιτευχθεί η δύναμη της σιωπής. Γι’ αυτό, όταν ήταν βρέφος στην κούνια, ανίκανο να μιλήσει, συμβόλισε το ανώτατο σημείο των επιτευγμάτων του, πνίγοντας τα δύο φίδια. Έπειτα στην ωριμότητά του, συμβόλισε τον Άνθρωπο Υδροχόο, του οποίου το ρητό είναι “να γνωρίζεις”.
Είχε νου και χρησιμοποιούσε τη διάνοιά του σε ενεργό έργο και υπηρεσία. Έτσι με πράξη και τόλμη σιωπή και γνώση, υπερνίκησε όλα τα εμπόδια και πέρασε ανεμπόδιστος από τον Κριό στους Ιχθείς. Ξεκινώντας από τον Κριό σαν ταπεινός ζηλωτής και τερματίζοντας στους Ιχθείς σαν ο Παντογνώστης νικητής Σωτήρας του Κόσμου.
σελ. 114
Λέων
Το σημείο του Λέοντα είναι ένας από τους τέσσερις βραχίονες του Σταθερού Σταυρού των ουρανών, του Σταυρού πάνω στον οποίο ο Κοσμικός Χριστός και ο ατομικός Χριστός πάντοτε σταυρώνονται. Ίσως η λέξη “σταυρωμένος” θα είχε αληθινή σημασία αν την αντικαθιστούσαμε με τη λέξη “θυσιασμένος”, γιατί με την ανέλιξη της Χριστικής συνείδησης στη μορφή διάφορες όψεις της Θείας φύσης φαίνεται να θυσιάζονται σταδιακά.
σελ. 115
Λέων
Στο Σκορπιό που είναι ο τρίτος βραχίονας του Σταθερού Σταυρού, βρίσκουμε την Κοσμική αγάπη ή Κοσμική έλξη. Εκεί εμφανίζεται στην κατώτερη όψη της και αυτή την ονομάζουμε Μεγάλη Πλάνη. Στο Σκορπιό βλέπουμε το ζηλωτή πάνω στο Σταυρό να θυσιάζει την πλάνη στην πραγματικότητα.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ Ή ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Ο Μεταβλητός Σταυρός και οι Πλανητικοί Κυβερνήτες. Η Παρθένος είναι ένας από τους βραχίονες του Μεταβλητού Σταυρού, που με το αντίθετό του σημείο τους Ιχθείς, τους αέρινους Διδύμους και τον πύρινο Τοξότη συμπληρώνουν τους τέσσερις βραχίονες. Ο Μεταβλητός Σταυρός είναι ο κοινός Σταυρός εκείνων που βρίσκονται σε κατάσταση δοκιμασίας. Η περιγραφή του έχει ως εξής “Ο μεταμορφωτικός Σταυρός είναι ο Σταυρός του Αγίου Πνεύματος, του τρίτου προσώπου της Χριστιανικής τριάδας, καθώς οργανώνει την ουσία και εφελκύει ευαίσθητη ανταπόκριση από αυτή την ίδια την ουσία”. (Σημειώστε την ωραία αντιστοιχία της δήλωσης αυτής με το γεγονός ότι το Άγιο Πνεύμα επισκίασε τη Παναγία.)
Σ’ αυτό το Σταυρό ο άνθρωπος φθάνει στο στάδιο της συναίνεσης και της έφεσης και έτσι ετοιμάζεται για το Σταθερό Σταυρό της Μαθητείας. Είναι αξιοσημείωτο ότι“ο Μεταβλητός Σταυρός της προσωπικότητας αφιερώνει τον άνθρωπο, που είναι σταυρωμένος πάνω σ’ αυτόν, σε υλικούς σκοπούς, για να μπορέσει να μάθει τελικά τη Θεία του χρήση”. “Το αμάρτημα εναντίον του Αγίου Πνεύματος” έγινε θέμα του πιο νοσηρού θαυμασμού.
Ο Δ. Θιβετανός λέγει, “Η κακή χρήση της ουσίας και η εκπόρνευση της ύλης για κακούς σκοπούς αποτελούν αμάρτημα εναντίον του Αγίου Πνεύματος”. Αυτό ήταν το μέγιστο αμάρτημα της όλης πορείας του, που ο Ηρακλής διέπραξε στο σημείο της Παρθένου, όταν δεν κατάλαβε ότι η βασίλισσα των Αμαζόνων έπρεπε να λυτρωθεί με την ενότητα και όχι να σκοτωθεί. Πολλές φορές ο Δ. Θιβετανός τονίζει το γεγονός ότι “διαμέσου της ανθρωπότητας θα παραχθεί μια κορύφωση ‘φωτεινής’ αποτελεσματικότητας που θα καταστήσει δυνατή την έκφραση του όλου”. Εμείς κάνουμε ακόμη το λάθος του Ηρακλή, όταν ξεχνούμε ότι το Τρίγωνο της Τριάδας είναι ένα ισοσκελές Τρίγωνο, με όλες τις γωνίες του ίσης σημασίας για την πραγμάτωση του Σχεδίου. (Esoteric Astrology pp. 558.)
Στην Παρθένο μετά την πλήρη ατομικοποίηση στο Λέοντα γίνεται το πρώτο βήμα για την ένωση Πνεύματος και Ύλης. Είναι “η υποταγή της μορφής Ζωής στη θέληση του ενοικούντος Χριστού”. Οι τρεις Κυβερνήτες του ζωδιακού σημείου της Παρθένου τη συνδέουν σαφώς με οκτώ άλλα ζώδια, όπως έχει γραφεί, καθιστώντας την το εξέχον ζωδιακό σημείο της σύνθεσης. Συμπεριλαμβάνοντας και την Παρθένο την ίδια έχουμε εννέα σημεία ή ενέργειες που επηρεάζουν τον αριθμό των μηνών της κυοφορίας του ανθρώπινου εμβρύου. Πάλι “ως άνω ούτω κάτω”.
Ο ορθόδοξος Κυβερνήτης του Ζωδιακού σημείου είναι ο Ερμής, “η εύστροφη ενέργεια του Υιού του Νου, της ψυχής”, ο μεσολαβητής μεταξύ Πατρός και Μητρός. Ο Εσωτερικός Κυβερνήτης είναι η Σελήνη που συγκαλύπτει τον Ήφαιστο. Η σελήνη κυβερνά τη μορφή και μας υπενθυμίζεται ότι δια της μορφής εκδηλώνεται η Θέληση του Θεού. Ο Ήφαιστος είναι μια έκφραση ενέργειας Πρώτης ακτίνας, ενώ η Σελήνη θέτει σε ενέργεια Τέταρτης ακτίνας, ο Δίας είναι ο Ιεραρχικός Κυβερνήτης που αντιπροσωπεύει τη δεύτερη Δημιουργική Ιεραρχία (τους Θείους δομητές της πλανητικής εκδήλωσης της γης) και εισάγει σε ενέργεια τη Δεύτερη ακτίνα.
Ο Δ. Θιβετανός δηλώνει ότι ο Ερμής, ο Κρόνος και η Αφροδίτη κυβερνούν τους τρεις δεκανούς και μας υπενθυμίζει ότι όταν ο άνθρωπος είναι στον αντεστραμμένο τροχό του μαθητή (αριστερόστροφο) θα εισέλθει στο Ζ ωδιακό σημείο υπό την επιρροή της Αφροδίτης, ενώ ο μέσος άνθρωπος θα εισέλθει υπό τη διακυβέρνηση του Ερμή. Αυτό είναι ένα παράδειγμα πώς μπορούμε να παρερμηνεύσουμε ένα ωροσκόπιο αν δε γνωρίζουμε την εξελικτική κατάσταση του ατόμου. Η εγκόσμια αστρολογία, χωρίς σύνθεση, μπορεί να γίνει πολύ απατηλή κι επιπόλαιη.
Η Αλίκη Μπέϊλη συνήθιζε να λέει μ’ ένα κλείσιμο του ματιού στον αρχάριο που θαύμαζε για την ακρίβεια με την οποία επαληθευόταν ο χάρτης του: “Αυτό είναι πολύ κακό, αν ζούσατε πάνω από το ηλιακό πλέγμα, ο προσωπικός σας χάρτης δε θα επαληθευόταν με τόση ακρίβεια”. Στην αστρολογία του μέλλοντος θα χρησιμοποιείται ο χάρτης της ψυχής και όχι ο χάρτης της προσωπικότητας. Η προειδοποίηση αυτή καλύπτεται από μια θετική δήλωση του Δ. Θιβετανού, “Η βάση των αστρολογικών επιστημών είναι η εκπόρευση, διαβίβαση και λήψη ενεργειών και η μετουσίωσή αυτών των ενεργειών σε δυνάμεις από την οντότητα που τις δέχεται”.
Αυτό προσδιορίζει καθαρά ποια πρέπει να είναι η στάση μας στους διαλογισμούς της πανσελήνου και η από μέρους μας χρήση των ατομικών ωροσκοπίων. “Εκείνο που θέλω να επισημάνω εδώ”, λέγει ο Δ. Θιβετανός, “είναι ότι όλα είναι ζήτημα αναπτυγμένης δεκτικότητας και ευαισθησίας”.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ : «ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ», ΑΛΙΚΗ ΜΠΕΪΛΗ, ΚΕΔΡΟΣ |