Αυτό το ζώδιο είναι το πιο δύσκολο από όσα πρόκειται να γράψω γιατί, όπως ξέρετε, είναι το πιο μυστηριώδες ζώδιο από τα δώδεκα. Πρόκειται για το ζώδιο του Τράγου, ο οποίος αναζητά την τροφή του στις πιο βραχώδεις και άγονες περιοχές του κόσμου, και επομένως συνδέει τον άνθρωπο με το ορυκτό βασίλειο. Είναι επίσης το ζώδιο των Κροκοδείλων οι οποίοι ζουν τόσο στο νερό όσο και στην ξηρά. Από τη πνευματική σκοπιά είναι το ζώδιο του Μονόκερου, του “μαχητικού και θριαμβευτικού πλάσματος” των αρχαίων μύθων. Μέσα από το συμβολισμό των παραπάνω πλασμάτων το ζώδιο αυτό μας δίνει μια μάλλον πλήρη εικόνα του ανθρώπου που έχει τα πόδια του στη γη, δε διστάζει όμως να τρέξει ελεύθερος και να αναρριχηθεί στα ύψη της εγκόσμιας φιλοδοξίας ή της πνευματικής έφεσης, αναζητώντας εκείνο που θεωρεί, κάθε ιδιαίτερη στιγμή, ότι αποτελεί τη βασική του ανάγκη.
Σαν Τράγος είναι ο άνθρωπος, ο γήινος, ανθρώπινος άπληστος αναζητητής της ικανοποίησης της επιθυμίας του, ή ο άνθρωπος, ο εξίσου εγωιστής ζηλωτής που ζητά να ικανοποίησει την έφεσή του. Στο ζώδιο αυτό ο άνθρωπος απεικονίζεται, ένα φιλόδοξο ζώο, με δύο έννοιες για το κόσμο: στα αρχικά στάδια πάνω στο Μεταβλητό Σταυρό, ο άνθρωπος, η συγχώνευση της επιθυμίας, ύδωρ, και της ζωώδους φύσης, γη και πάνω στον αντεστραμμένο τροχό, ο άνθρωπος, η συγχώνευση της ψυχής και της μορφής. Μας δίνει ακόμη την εικόνα του θριαμβευτή μυημένου, του “μονόκερου του Θεού”, του συμβόλου του μονόκερου, με το μοναδικό του κέρατο να ξεπηδά σαν δόρυ πάνω από τα φρύδια του σε αντίθεση με τα δύο κέρατα του Αιγόκερω.
Έχει ενδιαφέρον να μελετήσουμε τα τρία ζωδιακά σημεία που παριστάνονται με κερασφόρα ζώα:
Τον Κριό με τα στριφογυριστά προς τα κάτω κέρατα που συμβολίζουν την κάθοδο σε εκδήλωση, τον ενελικτικό κύκλο και την εμπειρία του Θεμελιώδη Σταυρού καθώς εκφράζει τη θέληση-για-εκδήλωση του Θεού.
Τον Ταύρο με τα υψωμένα κέρατα και έναν κύκλο από κάτω, που εικονίζει την ώθηση του ανθρώπου, του Ταύρου του Θεού, προς τη φώτιση και την απαλλαγή της ψυχής από τα δεσμά, ενώ τα δύο κέρατα, η δυαδικότητα, περιφρουρούν τον “οφθαλμό του φωτός” στο κέντρο του μετώπου του Ταύρου. Αυτός είναι “ο απλός οφθαλμός” που αναφέρεται στη Καινή Διαθήκη, με τον οποίο “όλο το σώμα είναι φωτεινό”.
Τον Aιγόκερω, τον Τράγο που συνδέεται ιδιαίτερα και στενά με τον Κριό, αλλά συνκαλύπτει, σαν εσωτερική κάλυψη, το συμβολισμό του Μονόκερου στον οποίο τα κέρατα και ο απλός οφθαλμός συγχωνεύθηκαν και εικονίζονται με το μακρύ ευθύ κέρας του μονόκερου στο κέντρο του μετώπου του.
Πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται το διπλό μυστήριο του Λέοντα, γιατί ο Λέων αποτελεί – όσον αφορά στην ανθρωπότητα – το κλειδί ολόκληρου του ζωδιακού και γύρω από τον αστερισμό του Λέοντα βρίσκονται δύο μεγάλα μυστήρια:
1. Το μυστήριο της Σφίγγας, που συνδέεται με τη σχέση του Λέοντα και της Παρθένου και είναι συνυφασμένο με το μυστικό των ηλιακών Αγγέλων. Δεν πρόκειται για το μυστήριο της ψυχής και της μορφής, αλλά για το μυστήριο του ανώτερου και του κατώτερου νου και της μεταξύ τους σχέσης.
2. Το μυστήριο του Λέοντα και του Μονόκερου. Αυτό το μυστικό διατηρείται στο αρχαίο παιδικό ποίημα για “το λιοντάρι και το μονόκερω που ανέβαιναν στην πόλη” και περιέχει με ιδιάζοντα τρόπο το μυστήριο της μύησης και την “άνοδο” του ανθρώπου στην πύλη εισόδου της Ιεραρχίας, καθώς και τη “μυστική ανύψωση” της οποίας το κλειδί κρατά ο Τεκτονισμός. Αναφέρεται στην ανάδυση της συνείδησης του μυημένου, άσπιλης και προσηλωμένη, και στην ήττα του βασιλιά των θηρίων, της προσωπικότητας, που οδηγεί στο θρίαμβο της ομαδικής και οικουμενικής συνείδησης, της ανιδιοτέλειας και της φώτισης πάνω στην αυτοσυνείδηση και τον εγωισμό.
Στην ορθή απόδοση του αρχαίου αυτού μύθου ο βασιλιάς των θηρίων τυφλώνεται και φονεύεται από το μονόκερω που διατρυπά με το μακρύ του κέρατο τον οφθαλμό και την καρδιά του. Το σύμβολο αυτού του ζωδίου σκόπιμα δεν αποκρυπτογραφήθηκε. Μερικές φορές αποκαλείται η “υπογραφή του Θεού”. Δεν πρέπει να προσπαθήσω να σας το ερμηνεύσω, τόσο γιατί ποτέ δε σχεδιάστηκε σωστά, όσο και για το λόγο ότι η ορθή περιγραφή του και η ικανότητα του μυημένου να το εικονίσει, προκαλεί μια εισροή δύναμης που δε θα ήταν επιθυμητή, εκτός κι αν προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία και κατανόηση. Το σύμβολο είναι πολύ πιο ισχυρό από το πεντάγωνο και αφήνει το μυημένο “απροστάτευτο”. Σε μια αρχαία αστρολογική πραγματεία που δεν είδε ακόμη το φως της μέρας, αλλά που θα έρθει κάποτε ο καιρός να ανακαλυφθεί, η σχέση ανάμεσα στα κερασφόρα ζώα και το ζωδιακό περιγράφεται ως εξής: “Ο Κριός, ο Αποδιοπομπαίος Τράγος και ο ιερός Τράγος είναι Τρεις σε Έναν και Ένας σε Τρεις. Ο Κριός γίνεται ο δεύτερος και ο δεύτερος είναι ο τρίτος. Στον Κριό που ζευγαρώνει και γονιμοποιεί τα πάντα. Στον Αποδιοπομπαίο Τράγο που στην ερημιά τα απολυτρώνει. Στον ιερό Τράγο που σμίγει στο Μονόκερω και ανυψώνει διάτρητη από το χρυσό του κέρατο την κατανικημένη μορφή – σ’ αυτούς κρύβεται το μυστήριο.” Γίνεται εδώ προφανές ότι στα τρία κερασφόρα ζώδια περιέχονται τρία μυστήρια:
1. | Το μυστήριο του Θεού Πατρός | Δημιουργία |
2. | Το μυστήριο του Θεού Υιού | Απολύτρωση |
3. | Το μυστήριο του Θεού Αγίου Πνεύματος | Απελευθέρωση |
Πρέπει ακόμη να τονιστεί εδώ ότι η θέληση της όψης του Πατρός, που εκδηλώνεται μέσα από το Κριό, διέπει τη Σαμπάλλα. Η στοργική επιθυμία του Υιού είναι εκείνη που έλκει στην Ιεραρχία. Η διεισδυτική, νοήμων δραστηριότητα του Αγίου Πνεύματος είναι εκείνη που εμψυχώνει το κέντρο της Θείας Ζωής, που ονομάζουμε ανθρωπότητα. Έτσι έχουμε:
Σαμπάλλα | Ιεραρχία | Ανθρωπότητα |
Θέληση | Αγάπη | Νοημοσύνη |
Κριός | Ταύρος | Aιγόκερως |
Τόσο στην ανώτερη όσο και στην κατώτερη όψη τους τα ζώδια αυτά κρύβουν το μυστικό των “κεράτων της σύγκρουσης καθώς και του κέρατος της αφθονίας που υπόκειται και περιφρουρείται από το κέρας της ζωής”. Επίσης ένα αρχαίο απόφθεγμα λέει: “Ο Κριός – αφού γίνει Αποδιοπομπαίος Τράγος, αναζητήσει έπειτα τη φώτιση σαν Ταύρος του Θεού και σκαρφαλώσει τέλος στη βουνοκορφή σαν Aιγόκερως – μετασχηματίζεται σε Μονόκερω. Το κρυμμένο κλειδί είναι μεγάλο”. Αν προωθήσουμε παραπέρα το συμβολισμό μπορούμε να δηλώσουμε ότι:
1 | Ο Κριός | μας οδηγεί στη δημιουργική ζωή της Γης και στο σκοτάδι της ύλης. Αυτό είναι το κυανούν του μεσονυχτίου. |
2 | Ο Ταύρος | μας οδηγεί στους τόπους της επιθυμίας σε αναζήτηση μιας “οργισμένης ικανοποίησης”. Αυτό είναι το ερυθρό της απληστίας και της οργής που τελικά αλλάζει στο χρυσό φως της φώτισης. |
3 | Ο Αιγόκερως | μας οδηγεί στους άγονους δρόμους σε αναζήτηση τροφής και νερού. Αυτή είναι η “ανάγκη για πράσινο”, αλλά ο Τράγος μπορεί επίσης να σκαρφαλώσει στη κορυφή του βουνού. |
Αυτή είναι η εμπειρία πάνω στο Μεταβλητό Σταυρό αναφορικά με τα τρία αυτά ζώδια. Πάνω στο Σταθερό Σταυρό:
1 | Ο Κριός | αποβαίνει τελικά ο Αποδιοπομπαίος Τράγος και καταδεικνύεται η θέληση του Θεού στην αγάπη και τη σωτηρία. |
2 | Ο Ταύρος | γίνεται απονεμητής του φωτός και το σκοτάδι του προηγούμενου κύκλου φωτίζεται από τον Ταύρο. |
3 | Ο Αιγόκερως | γίνεται ο Μονόκερως και οδηγεί στη νίκη. Ο Κροκόδειλος, ο Τράγος και ο Μονόκερος εικονίζουν τρία από τα στάδια της ανθρώπινης ανέλιξης. |
Ο Κριός, ο Ταύρος και ο Aιγόκερως αποτελούν τους μεγάλους μεταμορφωτές σύμφωνα με το δημιουργικό σχέδιο. Έχουν τη φύση καταλυτών. Ο καθένας τους ανοίγει τη θύρα σε κάποιο από τα τρία Θεία κέντρα έκφρασης, που είναι, στο σώμα του πλανητικού Λόγου, τα σύμβολα των τριών ανώτερων κέντρων του ανθρώπου: της κεφαλής, της καρδιάς και του λαιμού. Ο Κριός ανοίγει τη θύρα στη Σαμπάλλα, αφού βιωθεί η εμπειρία του Ταύρου και του Αιγόκερου. Ο Ταύρος ανοίγει τη θύρα στην Ιεραρχία, αφού κατανοηθεί η σημασία των Διδύμων και του Λέοντα και επομένως μπορούν να ληφθούν οι δύο πρώτες μυήσεις. Ο Aιγόκερως ανοίγει τη θύρα στην Ιεραρχία, σε μια ανώτερη όψη, αφού κατανοηθεί η σημασία του Σκορπιού και της Παρθένου, οπότε και μπορούν να ληφθούν οι τρεις τελευταίες μυήσεις. Σ’ αυτά τα ζώδια και στη σχέση τους πάνω στο Σταθερό Σταυρό κρύβεται το μυστήριο του Μακάρα και των Κροκοδείλων. Οι βασικοί τόνοι αυτού του ζωδίου υποδεικνύουν όλοι μια διαδικασία κρυστάλλωσης. Αυτή η ικανότητα του Αιγόκερου για υλοποίηση μπορεί να εξετασθεί με ποικίλους τρόπους:
Πρώτο, ο Aιγόκερως είναι ένα γήινο ζώδιο και σ’ αυτό έχουμε εκφράσει το πιο πυκνό σημείο της απτής υλοποίησης για την οποία είναι ικανή η ανθρώπινη ψυχή. Τότε ο άνθρωπος είναι “εκ γης χοϊκός” και αυτό η Καινή Διαθήκη αποκαλεί “ο πρώτος Αδάμ”. Με αυτή την έννοια ο Aιγόκερως περιέχει το σπέρμα του θανάτου και του τελεσίδικου – του θανάτου που συντελείται τελικά και οριστικά στους Ιχθείς. Στοχασθείτε σ’ αυτό. Όταν η αποκρυστάλλωση φτάσει σ’ έναν ορισμένο βαθμό πυκνότητας και λεγόμενης “σκληρότητας”, καταστρέφεται και διαλύεται εύκολα και τότε ο άνθρωπος που γεννήθηκε στον Aιγόκερω προκαλεί τη δική του καταστροφή. Αυτό οφείλεται στην ουσιαστικά υλιστική του φύση καθώς και στα “χτυπήματα της μοίρας”, τα οποία είναι οι εντολές του νόμου του κάρμα. Έτσι επανειλημμένα επιτυγχάνεται κάποιο μέτρο σύμπηξης και μόνο για να καταστραφεί πάλι, πριν την αποδέσμευση της ζωής και την αναδόμηση της μορφής.
Δεύτερο, ο Aιγόκερως είναι πάντα το ζώδιο του πέρατος, γεγονός που συμβολίζεται συχνά, αν και όχι πάντοτε, με μια βουνοκορφή, γιατί ορίζει το σημείο πέρα από το οποίο δεν είναι δυνατή περαιτέρω άνοδος για ένα συγκεκριμμένο βιόκυκλο. Συνεπώς ο Aιγόκερως είναι το ζώδιο εκείνου που ονομάσθηκε εσωτερικά “περιοδική αναστολή”. Η πρόοδος γίνεται αδύνατη με τις υπάρχουσες μορφές, οπότε πρέπει να επιχειρηθεί κάθοδος στην κοιλάδα του πόνου, της απόγνωσης και του θανάτου, πριν επιδιωχθεί μια νέα αναρρίχηση στα ύψη. Η απόπειρα που γίνεται τώρα να αναρριχηθούν στο Όρος Έβερεστ περιέχει έναν έξοχο συμβολισμό και παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον από την Ιεραρχία, γιατί σ’ αυτό το εγχείρημα βλέπουμε την προσπάθεια της ανθρωπότητας να φτάσει σε μια βουνοκορφή που νίκησε μέχρι τώρα κάθε προσπάθεια. Ωστόσο – και αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία – όταν η ανθρωπότητα προβάλει στο φως και τη σχετική δόξα του νέου πολιτισμού, θα κατακτήσει ταυτόχρονα και την τελευταία κορυφή που της απομένει. Εκείνο που αποτελεί εκδήλωση της πυκνότερης υλικότητας και είναι η κορύφωση του γήινου μεγαλείου θα παραμείνει – αλλά θα βρίσκεται κάτω από τα πόδια της ανθρωπότητας.
Τρίτο, σαν συνέπεια όλων των παραπάνω, ο Aιγόκερως είναι το ζώδιο στο οποίο εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος προσπάθειας, ανεξάρτητα αν αυτή η προσπάθεια αφορά στο άτομο ή στο μυημένο. Έτσι η εμπειρία στον Αιγόκερω διακρίνεται από την προσπάθεια, το μόχθο, τον αγώνα, τη μάχη με τις εγγενείς δυνάμεις του κάτω κόσμου, ή από τις κοπιαστικές συνθήκες που επιβάλλονται κατά τις δοκιμασίες της μαθητείας ή της μύησης. Στις αρχαίες μέρες, όπως ίσως ακούσατε τυχαία, υπήρχαν μόνο δέκα ζώδια και – εκείνη την εποχή – ο Aιγόκερως αποτελούσε το τέλος του ζωδιακού τροχού και όχι οι Ιχθείς, όπως συμβαίνει τώρα. Τα δύο ζώδια του Υδροχόου και των Ιχθύων δε συμπεριλαμβάνονταν τότε, για τον απλό και επαρκή λόγο ότι η ανθρωπότητα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην ιδιάζουσα επίδρασή τους. Οι φορείς επαφής και οι μηχανισμοί της ανταπόκρισης δεν είχαν αναπτυχθεί επαρκώς.
Αρχικά υπήρχαν οκτώ ζώδια,αργότερα έγιναν δέκα και τώρα είναι δώδεκα.
1. Στην εποχή των Λεμουρίων κατά τη διάρκεια της πρώιμης περιόδου του ζωανθρώπου και πριν η ανθρωπότητα εμφανισθεί στη γη, στο μεσοδιάστημα της ανάπτυξης οκτώ μόνο ζώδια επηρέαζαν τον πλανήτη και τα βασίλεια της φύσης που βρίσκονταν σ’ αυτόν. Δεν υπήρχε ανταπόκριση στις επιδράσεις του Λέοντα και της Παρθένου. Το μυστήριο της Σφίγγας δεν υπήρχε και τα δύο αυτά ζώδια δεν αποτελούσαν τότε τμήμα του ζωδιακού τροχού. Μετά έγινε η ατομικοποίηση και το σπέρμα της Χριστικής συνείδησης εμφυτεύθηκε στον άνθρωπο και τα δύο αυτά ζώδια άρχισαν να επηρεάζουν την ανθρωπότητα. Βαθμιαία η επιρροή τους αναγνωρίσθηκε και θεωρήθηκε ότι ο ζωδιακός αποτελείται από δέκα ζώδια. Ο Μεταβλητός Σταυρός κυριαρχούσε, αλλά τότε είχε μορφή Ταυ, γιατί έλειπαν οι Ιχθείς και μόνο οι Δίδυμοι, η Παρθένος και ο Τοξότης ήταν γνωστοί. Ο κύκλος της εμπειρίας σημαδευόταν από τον Κριό μέχρι τον Aιγόκερω.
2. Στην εποχή των Ατλάντων, ο άνθρωπος άρχισε να ανταποκρίνεται με τέτοιο τρόπο στην πλανητική και την ηλιακή επίδραση, ώστε άνοιξε η θύρα της μύησης στην Ιεραρχική εμπειρία και προστέθηκαν δύο ακόμη ζώδια. Τα δύο αυτά ζώδια ήταν οι ανώτερες αντιστοιχίες του Λέοντα και της Παρθένου και ήταν τα πολικά τους αντίθετα: ο Υδροχόος και οι Ιχθείς. Η επιρροή τους ενεργοποιήθηκε και τελεσφόρησε και με αυτό το τρόπο αποτέλεσαν μέρος του ζωδιακού τροχού, αφού ο άνθρωπος άρχισε ν’ ανταποκρίνεται στις δυναμικότητές τους. Τότε έγινε εφικτό για το Σταθερό Σταυρό να λειτουργήσει εσωτερικά στη ζωή της ανθρωπότητας με αποτέλεσμα να συμβούν οι πρώτες αντιστροφές του τροχού στις ζωές των προχωρημένων ατόμων εκείνης της περιόδου. Αυτή ακριβώς η αντιστροφή υπήρξε και η αληθινή αιτία της μεγάλης αναμέτρησης ή της μάχης μεταξύ των Κυρίων της Σκοτεινής Όψης, όπως αποκαλούνται στη Μυστική Δοξασία, και των Κυρίων του Φωτός – μια αναμέτρηση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ορισμένοι άνθρωποι προσέγγισαν τότε το στάδιο της μαθητείας από το οποίο μπορούσαν συνειδητά ν’ ανέβουν πάνω στο Σταθερό Σταυρό και να προετοιμασθούν για μια μεγαλύτερη μύηση. Αυτό οι Δυνάμεις της Υλικότητας και της Παρεμπόδισης, όπως ονομάζονται μερικές φορές, το πολέμησαν και η μάχη διεξάχθηκε και καθορίστηκε στο ζώδιο του Σκορπιού.
3. Σήμερα, στην εποχή των Άριων συμβαίνει μια παρόμοια σύγκρουση σε υψηλότερη στροφή του σπειροειδούς. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι ορισμένοι παγκόσμιοι μαθητές και μυημένοι έφτασαν σε εκείνο το σημείο ανέλιξης όπου είναι έτοιμοι ν’ ανέβουν πάνω στο Θεμελιώδη Σταυρό και να λάβουν κάποιες ανώτερες μυήσεις. Έτσι η σύγκρουση διεξάγεται ανάμεσα στην ανθρωπότητα, κάτω από τον έλεγχο των Κυρίων της Υλικότητας, και στην Ιεραρχία, κάτω από τον έλεγχο των Δυνάμεων του Φωτός και της Αγάπης και η μάχη εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Έχουν εμπλακεί οι επιρροές και των δώδεκα ζωδίων, ιδιαίτερα των επτά απ’ αυτά, γιατί σήμερα άνθρωποι όλων των τύπων και των ακτίνων ανταποκρίνονται σε αυτές τις επιδράσεις και έχουν εμπλακεί σ’ αυτή την υπόθεση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Θα παρατηρήσετε, επομένως, ότι αν οι συγκεντρωμένες δυνάμεις του Θεμελιώδη Σταυρού έχουν μια συγκεκριμένη δυναμικότητα αυτή την περίοδο, πράγμα που συμβαίνει, η μάχη είναι τρομερή επειδή:
α. Η ανθρωπότητα σαν σύνολο βρίσκεται σε μια κατάσταση αναταραχής πριν επιχειρήσει ένα μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη της αυτοσυνείδησης και στην έκφραση της υπευθυνότητας που αποτελεί τον πρώτο καρπό της αυτοσυνείδητης επίγνωσης. Το γεγονός αυτό ευθύνεται για την εμπλοκή στη σύγκρουση με έναν ιδιάζοντα και έντονο τρόπο των δυνάμεων του Καρκίνου, που έχουν ενελικτική φύση, του Λέοντα, που αφορούν την ατομικοποίηση και των Διδύμων, που εκφράζουν την ουσιώδη δυαδικότητα του ανθρώπου. Συνεπώς, θα βρείτε, σήμερα τη δραστηριότητα της μαζικής συνείδησης του Καρκίνου, η οποία υποδεικνύει τη δράση του Θεμελιώδη Σταυρού στο ενελικτικό στάδιο. Θα βρείτε την αυτοσυνείδηση του ανθρώπου, όπως υποδεικνύεται από το Λέοντα, το πιο ανθρώπινο απ’ όλα τα ζώδια, η οποία υποδεικνύει το Σταθερό Σταυρό. Θα βρείτε τη δραστηριότητα των Διδύμων που παρέχει την αίσθηση της διπλής φύσης του ανθρώπου – τόσο την ανθρώπινη όσο και τη θεϊκή – η οποία και αποτελεί το συνειδησιακό στόχο της εμπειρίας πάνω στο Μεταβλητό Σταυρό. Συνεπώς έχουμε ένα ζώδιο σε καθέναν από τους τρεις Σταυρούς, που είναι ιδιαίτερα ενεργό σήμερα στον επηρεασμό των ανθρώπινων μαζών παντού. Αυτό είναι προφανές, αν μελετήσουμε τις παγκόσμιες συνθήκες σε σχέση με τον άνθρωπο.
β. Σήμερα οι μαθητές του κόσμου και τα εξελιγμένα άτομα βρίσκονται, επίσης, σε μια κατάσταση αναταραχής. Ελέγχονται και δοκιμάζονται πριν κάνουν ένα μεγαλύτερο βήμα μπροστά – σε μερικές περιπτώσεις θα αφορά στη λήψη της πρώτης μύησης και σε άλλες της δεύτερης. Αυτή η κατάσταση προκαλείται από τις δυνάμεις του Ταύρου, του Λέοντα και του Σκορπιού οι οποίες εισάγονται, καθώς και από τη διεισδυτική επιρροή που έρχεται από τους Διδύμους. Εδώ έχουμε τρία ζώδια του Σταθερού Σταυρού και ένα του Μεταβλητού Σταυρού, τα οποία επηρεάζουν και διέπουν σήμερα τους παγκόσμιους μαθητές. Όλα τους έχουν σήμερα μια εκπληκτική σπουδαιότητα και δυναμικότητα, εξαιτίας του σταδίου ανάπτυξης και της ευαισθησίας των μαθητών και των μυημένων του κόσμου.
γ. Οι μυημένοι, με τη σειρά τους, υπόκεινται στην κρούση των ενεργειών του Σκορπιού, του Aιγόκερου και των Ιχθύων – μια εισροή δύναμης από κάθε Σταυρό. Οι τρεις αυτές δυνάμεις επιτρέπουν στους μυημένους να λάβουν την τρίτη μύηση. Θα σας ενδιέφερε να σημειώσετε, ότι η μέση ανθρωπότητα υπόκειται συνεπώς αυτή την περίοδο στις επιδράσεις τριών κύριων ζωδίων και διέπεται από δυναμικότητες που οφείλονται στον καθένα από τους τρεις Σταυρούς. Αυτές οι δυναμικότητες θέτουν τους ανθρώπους αντιμέτωπους με την ευθύνη της επιλογής, έλκουν την ελεύθερη βούλησή τους, την τάση τους για αυτοδιάθεση και την εδραιωμένη τους απόφαση αυτή την εποχή της παγκόσμιας κρίσης. Θα διαπιστώσετε ακόμη ότι οι μαθητές του κόσμου συνδέονται με τη μάζα των ανθρώπων μέσα από την ανταπόκρισή τους στις επιδράσεις που εκπορεύονται από τους Διδύμους, ενώ σχετίζονται μεταξύ τους μέσα από το Σκορπιό. Αυτό τους δίνει την ικανότητα να ανταπεξέρχονται στη δοκιμασία, να νιώθουν το όραμα, με το φωτισμένο οφθαλμό του Ταύρου και να χρησιμοποιούν τη δύναμη της ατομικότητάς τους μέσω μιας αναπτυγμένης προσωπικότητας και της δυναμικότητας του Λέοντα. Οι μυημένοι συνδέονται με τους μαθητές του κόσμου μέσα από τον αστερισμό του Σκορπιού, με το Ιεραρχικό κέντρο μέσα από τον Aιγόκερω και με τις μάζες μέσα από τους Ιχθείς, το ζώδιο όλων των παγκόσμιων σωτήρων. Επομένως κατά την τωρινή κρίσιμη περίοδο επτά κυρίως αστερισμοί συνδυάζονται στενά και ευθύνονται για τις παγκόσμιες υποθέσεις:
Aιγόκερως - Καρκίνος | Ο Θεμελιώδης Σταυρός | “Και οι δύο Πύλες στέκουν ορθάνοιχτες.” |
Ταύρος - Λέων - Σκορπιός | Ο Σταθερός Σταυρός | “Οι Μαθητές κυριαρχούν στον κόσμο.” |
Δίδυμοι - Ιχθείς | Ο Μεταβλητός Σταυρός | “Η παγκόσμια σωτηρία είναι σήμερα εφικτή.” |
Οι εξωτερικοί και οι εσωτερικοί πλανητικοί κυβερνήτες του Αιγόκερου είναι ίδιοι και ο Κρόνος κυβερνά τη σταδιοδρομία του ατόμου σ’ αυτό το ζώδιο, ανεξάρτητα αν βρίσκεται στο συνήθη ή στον αντεστραμμένο τροχό, στο Μεταβλητό ή στο Σταθερό Σταυρό. Όταν το άτομο λάβει την τρίτη μύηση και μπορεί να ανέβει συνειδητά πάνω στο Θεμελιώδη Σταυρό, αποδεσμεύεται πλέον από την εποπτεία του Κρόνου και περιέρχεται στην επιρροή της Αφροδίτης η οποία είναι ο κυβερνήτης της Ιεραρχίας που είναι εκείνη των Κροκοδείλων. Μια αναφορά στον πίνακα που δόθηκε πριν, θα το δείξει. Μόνο όταν ο άνθρωπος βρίσκεται πάνω στο Θεμελιώδη Σταυρό, διευκρινίζεται η σημασία, ο σκοπός και η δυναμικότητα των Δημιουργικών Ιεραρχιών και οι “θύρες της εισόδου” τους στέκουν ορθάνοιχτες. Πάνω στο Μεταβλητό Σταυρό και πάνω στο Σταθερό Σταυρό έχουμε τη λεγόμενη πράσινη ακτίνα που ελέγχει όχι μόνο την καθημερινή ζωή των καρμικών υποχρεώσεων πάνω στην ατραπό της εξέλιξης, αλλά ελέγχει επίσης τις εμπειρίες και τις διεργασίες της εξέλιξης.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Aιγόκερως είναι ένα γήινο ζώδιο και επειδή η Τρίτη και η Πέμπτη Ακτίνα εργάζονται κατεξοχήν μέσω αυτού του ζωδίου, που ενσωματώνουν την Τρίτη κύρια Όψη της Θειότητας, την Ενεργό Νοημοσύνη σε συνδυασμό με την επικουρική της δύναμη, την Πέμπτη Ακτίνα του Νου. Αυτές διαχύνονται στον Κρόνο και την Αφροδίτη μέσα από τον Aιγόκερο και έτσι φτάνουν στον πλανήτη μας, τη Γη. Ο Κρόνος είναι ο πιο ισχυρός από τους τέσσερις Κυρίους του Κάρμα και εξαναγκάζει τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει το παρελθόν και να προετοιμασθεί στο παρόν για το μέλλον. Αυτή είναι η πρόθεση και ο σκοπός της καρμικής ευκαιρίας. Από μια ορισμένη σκοπιά ο Κρόνος μπορεί να θεωρηθεί σαν ο πλανητικός Ένοικος στο Κατώφλι, γιατί η ανθρωπότητα σαν σύνολο πρέπει ν’ αντιμετωπίσει τον Ένοικο καθώς και τον Άγγελο της Παρουσίας. Με αυτή τη πράξη θα διαπιστώσει ότι τόσο ο Ένοικος όσο και ο Άγγελος αποτελούν εκείνη την περίπλοκη δυαδικότητα που είναι η ανθρώπινη οικογένεια. Το τελευταίο γίνεται εφικτό μέσα από μια ιδιόρρυθμη σχέση του Κρόνου με το ζώδιο των Διδύμων. Ο άνθρωπος ατομικά φτάνει σ’ αυτή την ανακάλυψη και αντικρύζει τα δύο άκρα ενώ βρίσκεται στο ζώδιο του Αιγόκερου. Η τέταρτη και η πέμπτη Δημιουργική Ιεραρχία φτάνουν στο ίδιο αποτέλεσμα στο Ζυγό. Έτσι ο Aιγόκερως συνδέεται, μέσα από το Κρόνο και την Αφροδίτη, με το Ζυγό και επίσης με τους Διδύμους και τον Ταύρο. Οι τέσσερις αυτοί αστερισμοί – Ταύρος, Δίδυμοι, Ζυγός και Aιγόκερως – συνιστούν μια δυναμική τετράδα ενεργειών, δημιουργώντας μεταξύ τους εκείνες τις συνθήκες και καταστάσεις που θα επιτρέψουν στο μυημένο να δείξει την ετοιμότητα και την ικανότητά του για μύηση. Αποκαλούνται οι “Φύλακες των Τεσσάρων Μυστικών”.
Ταύρος | Φρουρεί το μυστικό του φωτός και απονέμει φώτιση στο μυημένο. |
Δίδυμοι | Φρουρούν το μυστήριο ή το μυστικό της δυαδικότητας και παρέχουν στο μυημένο μια λέξη που οδηγεί στη συγχώνευση του μεγαλύτερου ζεύγους των αντιθέτων. |
Ζυγός | Φρουρεί το μυστικό της ισορροπίας, της ισοστάθμισης και εκφέρει τελικά τη λέξη που αποδεσμεύει το μυημένο από την εξουσία των Κυρίων του Κάρμα. |
Aιγόκερως | Φρουρεί το μυστικό της ίδιας της ψυχής και το αποκαλύπτει στο μυημένο την ώρα της τρίτης μύησης. Μερικές φορές αποκαλείται “μυστικό της κρυμμένης δόξας”. |
Ο Aιγόκερως μέσα από ορισμένους άλλους πλανητικούς κυβερνήτες μέσα από τους οποίους λειτουργεί η Τρίτη και η Πέμπτη Ακτίνα, συνδέεται και με άλλους αστερισμούς πέρα από τους τέσσερις προαναφερθέντες. Αυτοί όμως οι τέσσερις είναι οι πιο σημαντικοί για τους σκοπούς μας. Οι σπουδαστές, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν μόνοι τους να εργασθούν με τις υπόλοιπες αλληλοσυνδεόμενες ενέργειες που απομένουν, συσχετίζοντας τις ακτίνες, τους πλανητικούς κυβερνήτες και τους αστερισμούς με βάση τους πίνακες που ήδη δόθηκαν. Ωστόσο το θέμα είναι σαφώς δυσνόητο για τον αρχάριο και αυτός είναι ο λόγος που ασχολούμαι εδώ κυρίως με τη φιλοσοφία και το συμβολισμό των ζωδίων, έτσι ώστε να εξοικειωθούν οι σπουδαστές με το γενικό σχήμα και την πλατιά οικουμενική αλληλεξάρτηση. Η Τρίτη και η Πέμπτη ακτίνα είναι ιδιαζόντως ενεργές πάνω στην Ατραπό της Μαθητείας, όπως ακριβώς η Έκτη και η Τέταρτη κυριαρχούν πάνω στην Ατραπό της Εξέλιξης, ενώ η Πρώτη και η Έβδομη πάνω στην Ατραπό της Μύησης. Όπως γνωρίζετε, η Δεύτερη Ακτίνα ελέγχει και κυριαρχεί όλες τις άλλες Ακτίνες.
Ατραπός | Ακτίνες | Πλανήτες | Αστερισμοί |
Εξέλιξης | 6 και 4 | Άρης - Ερμής | Κριός - Δίδυμοι - Καρκίνος, Παρθένος - Σκορπιός |
Μαθητείας | 3 και 5 | Αφροδίτη - Κρόνος | Δίδυμοι - Τοξότης - Aιγόκερως |
Μύησης | 1 και 7 | Ήφαιστος - Ουρανός - Πλούτων | Ταύρος - Ζυγός - Ιχθείς |
Από τον παραπάνω πίνακα θα παρατηρήσετε μερικά ενδιαφέροντα σημεία. Αυτά πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά από όλους τους αστρολόγους, αφού προσδιορίσουν περίπου τη θέση του ατόμου που εξετάζουν πάνω στην εξελικτική ατραπό σε κάποια από τις τρεις διαιρέσεις της. Πρώτο, ότι ο αστερισμός των Διδύμων εμφανίζεται δύο φορές, επειδή έχει στενή σχέση με την τέταρτη Δημιουργική Ιεραρχία. Δεύτερο, ότι στη διάρκεια της περιόδου του Μεταβλητού Σταυρού ενέχονται πέντε αστερισμοί στην εμπειρία του ανθρώπου πάνω στην ατραπό της καθημερινής ζωής, των συνεχών επαναγεννήσεων και των καρμικών δυσχερειών. Οι τέσσερις από αυτούς οδηγούν στο Σκορπιό όπου γίνεται η αντιστροφή του τροχού. Τρίτο, ότι πάνω στην Ατραπό της Μαθητείας ελέγχουν τρεις αστερισμοί και οδηγούν στη δραστηριότητα του Αιγόκερου, όπου γίνεται εφικτή η μύηση. Τέταρτο, πάνω στην Ατραπό της Μύησης η δραστηριότητα των τριών Σταυρών γίνεται ταυτόχρονα αισθητή μέσα από τις “αποδεσμευμένες δυνάμεις” του Ταύρου, του Ζυγού και των Ιχθύων.
Θα παρατηρήσετε επίσης ότι η επιρροή της Πρώτης Ακτίνας που εκφράζεται μέσα από τον Πλούτωνα και τον Ήφαιστο, γίνεται αισθητή με ένα θετικό τρόπο μόνο στην Ατραπό της Μαθητείας. Αυτή η δυναμικότητα της Πρώτης Ακτίνας μόνο πρόσφατα βιώνεται από την ανθρωπότητα σαν σύνολο, καθώς η τελευταία προσεγγίζει την κατάσταση του παγκόσμιου μαθητή και ένας σχετικά μεγάλος αριθμός στέκει στην Ατραπό της Μαθητείας και της Δοκιμασίας. Αυτός είναι ο λόγος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ο Πλούτων και έγινε πρόσφατα αισθητή η δύναμη του Ήφαιστου, ο οποίος συγκαλύπτεται από τη δυναμικότητα του Ερμή και κρύβεται πίσω από αυτόν. Οι επιδράσεις και δυναμικότητες της Δεύτερης Ακτίνας είναι μόνιμα παρούσες και διαχύνονται στην πλανητική μας σφαίρα και ζωή μέσα από τον Ήλιο, που συγκαλύπτει κάποιον πλανήτη και το Δία. Αυτές παρασύρουν τις δυνάμεις του Λέοντα, του Τοξότη, των Ιχθύων, του Υδροχόου και της Παρθένου μέσα και σε όλη την έκταση του πλανήτη μας και σε όλα τα βασίλεια της φύσης. Από τα παραπάνω μπορούν να συνάγουμε κάποιες νύξεις για τις αλληλοσυνδεόμενες δυνάμεις των δώδεκα αστερισμών, καθώς εισρέουν και διαχύνονται σ’ όλα τα βασίλεια της φύσης, μεταφέροντας όχι μόνο τις ατομικές τους δυναμικότητες, αλλά και εκείνες των επτά Ακτίνων οι οποίες εστιάζονται μέσα από τους ιερούς και μη ιερούς πλανήτες – στις πλανητικές Ζωές ανεξάρτητα αν έχουν ανακαλυφθεί ή όχι.
Από την αποκρυφιστική σκοπιά λέγεται ότι το όραμα αυτών των δυνάμεων και των πολλών υφασμένων γραμμών που τις απαρτίζουν, κάτι που φαίνεται σαν ποταμοί και ρεύματα φωτός, δίνεται στο μυημένο πάνω στη βουνοκορφή του Αιγόκερου, εφόσον βέβαια φτάσει στην κορυφή αυτή. Το όραμα αυτό παρουσιάζεται στα μάτια του κατάπληκτου μαθητή στη μύηση της Μεταμόρφωσης. Όλες οι μεγάλες εμπειρίες, που αναφέρονται στη Βίβλο και συνέβησαν στις διάφορες βουνοκορφές, σχετίζονται με τον Aιγόκερω. Ο Μωυσής, ο Νομοθέτης στο όρος Σινά, είναι ο Κρόνος στον Aιγόκερω, που επιβάλλει το νόμο του κάρμα στους ανθρώπους. Εδώ μπορεί να βρεθεί κάποιος υπαινιγμός για τη σημασία του Εβραϊκού λαού σαν καρμικού καθαρτήριου οίκου. Στοχασθείτε πάνω στις λέξεις “καρμικός καθαρτήριος οίκος”.
Το όρος της Μεταμόρφωσης, που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, είναι η Αφροδίτη στον Aιγόκερω, όπου η αγάπη, ο νους και η θέληση συναντώνται στο πρόσωπο του Χριστού καθώς “Αυτός μετεμορφώθηκε μπροστά σε όλους τους ανθρώπους”. Ταυτόχρονα δέχθηκε το όραμα του Πατέρα και εκείνου που έπρεπε να κάνει αφού “πορεύτηκε στην Ιερουσαλήμ”, τον τόπο του θανάτου αλλά και την πόλη της ειρήνης. Αυτή η Ιερουσαλήμ είναι οι Ιχθείς. Στον Υδροχόο ο Χριστός έθεσε τους μαθητές Του σ’ επαφή με “άνθρωπον που κουβαλά υδρία ύδατος”, τον Υδροχόο, ενώ στο ανώγειο τους εισήγαγε στην ένωση και την ενότητα με το συμβολισμό της θείας κοινωνίας. Για κάτι ανάλογο προετοιμάζεται σήμερα η ανθρωπότητα, όπως διαπιστώσαμε όταν μελετούσαμε τον τελευταίο αστερισμό. Δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως η αστρολογική σημασία της Καινής Διαθήκης.
Ο Χριστός γεννήθηκε στον Aιγόκερω, εκπλήρωσε το νόμο κάτω από τον Κρόνο, εγκαινίασε την εποχή της νοήμονος αδελφότητας κάτω από την Αφροδίτη και αποτελεί το τέλειο υπόδειγμα ενός μυημένου στον Aιγόκερω, ο οποίος γίνεται παγκόσμιος Υπηρέτης στον Υδροχόο και αποβαίνει παγκόσμιος Σωτήρα στους Ιχθείς. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνει την περιφορά Του στο ζωδιακό, οπότε και μπορεί να πει θριαμβευτικά στους Ιχθείς: “Τετέλεσται”. Το πολικό αντίθετο του Αιγόκερου είναι ο Καρκίνος και όπως έχετε διδαχθεί, τα δύο αυτά ζώδια αποτελούν τις δύο μεγάλες Πύλες του ζωδιακού – το ένα ανοίγει τη θύρα στην ενσάρκωση, τη μαζική ζωή και την ανθρώπινη εμπειρία, ενώ το άλλο ανοίγει τη θύρα στη ζωή του πνεύματος, τη ζωή του Βασιλείου του Θεού, τη ζωή και τους σκοπούς της Ιεραρχίας του πλανήτη μας. Ο Καρκίνος επιτρέπει στην ψυχή να εισέλθει στο παγκόσμιο εκείνο κέντρο που ονομάζουμε Ανθρωπότητα. Ο Aιγόκερως επιτρέπει στην ψυχή να εισέλθει σε συνειδητή συμμετοχή με τη ζωή του παγκόσμιου εκείνου κέντρου που αποκαλούμε Ιεραρχία. Ο Ζυγός επιτρέπει στην ψυχή να εισέλθει στο παγκόσμιο κέντρο που ονομάζουμε Σαμπάλλα, επειδή είναι το πολικό αντίθετο του Κριού που αποτελεί τον τόπο κάθε έναρξης. Ο Ζυγός εκφράζει την τέλεια ισορροπία πνεύματος και ύλης, που συνενώθηκαν αρχικά στον Κριό. Αυτή η ισορροπία και αυτή η σχέση των μεγάλων αντιθέτων, πνεύματος και ύλης, συμβολίζεται για μας στην κατάσταση της προσωπικότητας που εξισορροπεί, πάνω στο αστρικό πεδίο, τα ζεύγη των αντιθέτων και εντοπίζει ανάμεσά τους εκείνη τη “στενή σαν κόψη ξυραφιού ατραπό” που οδηγεί τον άνθρωπο στο βασίλειο της ψυχής.
Καθώς ο άνθρωπος διαβαίνει γύρω από το ζωδιακό με το συνήθη τρόπο, εισέρχεται στη ζωή συνεχώς και συνειδητά μέσα από τον Καρκίνο, τον αστερισμό από τον οποίο εφαρμόζεται και εποπτεύεται ο Νόμος της Επαναγέννησης. Όμως μόνο πάνω στον αντεστραμμένο ζωδιακό μαθαίνει ο άνθρωπος να διαβαίνει με εξίσου συνειδητό σκοπό την πύλη του Αιγόκερου. Την Πύλη αυτή πρέπει να τη διαβεί πέντε φορές με πλήρως αφυπνισμένη συνείδηση και τα πέντε αυτά συμβάντα αποκαλούνται συχνά οι πέντε μεγαλύτερες μυήσεις. Αν θεωρήσουμε την τέταρτη Δημιουργική Ιεραρχία σαν σύνολο, η εμφάνιση και οι εμπειρίες της ζωής του πλανητικού Λόγου μέσα από τις πέντε φυλές – δύο που πέρασαν, η τωρινή η Άρια και δύο που θα έρθουν – δεν είναι παρά οι πλανητικές αντιστοιχίες των πέντε μυήσεων. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μελετήσουμε αυτό το γεγονός, γιατί τη στιγμή που κάποια φυλή έρχεται σε ύπαρξη, τόσο η θύρα του Καρκίνου όσο και του Αιγόκερου στέκουν ορθάνοιχτες, επειδή αποκρυφιστικά ευθυγραμμίζονται. Η μελέτη των χαρακτηριστικών και ποιοτήτων του ανθρώπου που γεννήθηκε στο ζώδιο του Αιγόκερου θα αποκαλύψει πολλά ιδιαίτερα για το σύνολο της ανθρώπινης οικογένειας, γιατί ο τύπος του Αιγόκερου μπορεί να εκφράσει τις χειρότερες αλλά και τις καλύτερες ιδιότητες του ανθρώπου.
Είναι το ζώδιο των άκρων, επειδή την περίοδο που υπήρχαν μόνο δέκα ζώδια, ο Aιγόκερως ήταν το πρώτο ζώδιο πάνω στο συνηθισμένο τροχό και προφανώς το τελευταίο πάνω στον αντεστραμμένο τροχό.Αυτό είναι προφανές. Από την εσωτερική σκοπιά, όλοι οι παγκόσμιοι Σωτήρες και οι Ηλιακοί Θεοί γεννήθηκαν στον Aιγόκερω, αλλά και ο χειρότερος τύπος ανθρώπου, δηλαδή ο ανηλεής, ο υλιστής, ο σκληρός, ο αλαζονικός, ο φιλόδοξος και ο εγωιστής. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το κεφάλι κυβερνά την καρδιά, ενώ στο τέλειο πρότυπο των επιδράσεων του Αιγόκερου, τόσο το κεφάλι όσο και η καρδιά βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία. Ο Aιγόκερως κυβερνά τα γόνατα κάτι που αληθεύει συμβολικά, γιατί μόνο όταν ο τύπος του Aιγόκερου μάθει να γονατίζει με πλήρη ταπεινότητα και με τα γόνατά του πάνω στη βραχώδη κορυφή για να προσφέρει την καρδιά του και τη ζωή του στην ψυχή και στην ανθρώπινη υπηρεσία, μπορεί να του επιτραπεί να περάσει μέσα από τη θύρα της μύησης και να του εμπιστευθούν τα μυστικά της ζωής. Μόνο πάνω στα γόνατα μπορεί να περάσει από αυτή τη θύρα της μύησης. Όσο στέκει αλαζονικός, ενώ δεν έχει κερδίσει το δικαίωμα να στέκει, δεν μπορούν ποτέ να του δοθούν με ασφάλεια οι πληροφορίες που μεταδίδονται σε όλους τους αληθινούς μυημένους.
Ο αρχαίος τρόπος του προσκυνήματος στην Ινδία, με τον οποίο ο πιστός περνούσε ή προχωρούσε από τον έναν ιερό τόπο στον άλλο πάνω στα γόνατά του, δείχνει αυτή τη βαθιά ανάγκη του τύπου του Aιγόκερου για ταπεινότητα. Η Ινδία κυβερνάται από τον Aιγόκερω και η Ινδία ξέρει αυτή την αλήθεια. Αν και δεν επετράπη στην Ινδία να σφετεριστεί τη θέση μιας πνευματικής στάσης, η συμβολική όμως σημασία παραμένει αιώνια αληθινή. Όταν ο άνθρωπος, που έχει γεννηθεί στον Aιγόκερω, μπορεί να γονατίσει με πνεύμα και αλήθεια, τότε είναι έτοιμος για τις μυητικές διαδικασίες πάνω στη κορυφή του βουνού. Ο συμβολισμός που βρίσκεται πίσω από το αστρολογικό γεγονός ότι ο Άρης βρίσκεται σε έξαρση στον Aιγόκερω, ενώ στο ίδιο ζώδιο μειώνεται η δύναμη της Σελήνης είναι σημαντικά όμορφος και διδακτικός. Ο Άρης είναι ο Θεός του Πολέμου, ο Δημιουργός των συγκρούσεων και σ’ αυτό το γήινο ζώδιο ο Άρης θριαμβεύει στα πρώτα στάδια της εξέλιξης της τέταρτης Δημιουργικής Ιεραρχίας και στην ιστορία της ζωής του υπανάπτυκτου και μέσου ανθρώπου. Ο υλισμός, η μάχη για την ικανοποίηση των προσωπικών φιλοδοξιών και η διαμάχη με τις ανώτερες πνευματικές τάσεις προωθείται διαρκώς. Αυτό το πιο υλικό απ’ όλα τα ζώδια είναι το πεδίο μάχης ανάμεσα στην παλιά εδραιωμένη τάξη και συνήθειες και στις νέες και ανώτερες κλίσεις και τάσεις. Η Ινδία που κυβερνάται από τον Aιγόκερω, υπήρξε ανά τους αιώνες πεδίο μάχης.
Το Πόρτ-Σάιντ που κυβερνάται από το ίδιο ζώδιο, είναι συνώνυμο με την ικανοποίηση κάθε γήινης και ζωώδους επιθυμίας χαμηλού βαθμού και είναι μια από τις πιο φαύλες πόλεις στον κόσμο – ένα σημείο όπου συναντιέται το κακό από τρεις ηπείρους. Αλλά καθώς προχωρά η εξέλιξη, η δύναμη της Σελήνης που είναι το σύμβολο και ο κυβερνήτης της μορφής, μειώνεται συνεχώς και ο άνθρωπος πάνω στον αντεστραμμένο τροχό ελευθερώνει σταθερά τον εαυτό του από τον έλεγχο της ύλης. Το ελκτικό θέλγητρο εκείνου που είναι υλικό μειώνεται διαρκώς. Ο Δίας που κυβερνά τους Ιχθείς καθώς και τον Υδροχόο, σ’ αυτό το ζώδιο βρίσκεται σε πτώση. Αυτή η πτώση πρέπει να μελετηθεί από δύο όψεις γιατί ο Δίας στην κατώτατη όψη του εκπληρώνει την επιθυμία και ικανοποιεί την απαίτηση, ενώ στην ανώτατη όψη του ο Δίας είναι η εξωστρεφής έκφραση της αγάπης, ενώ έλκει μαγνητικά αυτό που είναι επιθυμητό – αυτή τη φορά το καλό του συνόλου.
Επομένως, στον Aιγόκερω ο Δίας προσεγγίζει το κατώτατο σημείο της έκφρασής του, στην πιο πυκνή υλική όψη και τότε – καθώς θριαμβεύει η αγάπη και η ανιδιοτέλεια – η κατώτατη αυτή όψη χάνεται και εξαφανίζεται. Σ’ αυτή την “πτώση” της ανώτατης όψης αναφέρεται ο συμβολισμός και αργότερα στην πτώση και την εξαφάνιση όλων όσων είνα χαμηλά και ευτελή. Η αγάπη πέφτει και τυφλώνεται όταν αποχαλινώνεται η επιθυμία. Η επιθυμία εξαφανίζεται όταν θριαμβεύει η αγάπη. Συχνά αναφέρεται ότι ο Ποσειδώνας πέφτει σ’ αυτό το ζώδιο για τους ίδιους λόγους. Ο Ποσειδώνας είναι ο Θεός των υδάτων και σχετίζεται εσωτερικά με τους Ιχθείς. Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο Ποσειδών όσο και ο Δίας βρίσκονται σε έξαρση στον Καρκίνο, το μεγάλο ζώδιο όπου η επιθυμία για ενσάρκωση βρίσκει την εκπλήρωσή της. Η δύναμη αμφότερων μειώνεται στην Παρθένο όπου γίνονται αισθητά τα πρώτα σημάδια της Χριστικής συνείδησης.
Αμφότεροι βρίσκονται σε πτώση στον Aιγόκερω, όταν η ζωή και η συνείδηση του Χριστού φτάνουν σε πλήρη ωρίμανση. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν πάνω στις τρεις αυτές γραμμές και οι παραπάνω εισηγήσεις θα υποδείξουν πώς μπορεί να γίνει καρποφόρα μια συγκριτική μελέτη και μια φιλοσοφική έρευνα. Στον Aιγόκερω έχουμε το θρίαμβο της ύλης. Φτάνει στην πιο πυκνή και πιο συγκεκριμένη της έκφραση. Αλλά αυτός ο θρίαμβος ακολουθείται από το θρίαμβο του πνεύματος. Υπάρχει πλήρης έκφραση της γήινης φύσης του Αιγόκερου, αλλά και απέραντες πνευματικές δυνατότητες.
Η Ινδία, για παράδειγμα, εκφράζει μια πλατιά εξαθλίωση, αλλά ταυτόχρονα τα ύψη της πνευματικής επίτευξης. Μια μελέτη της Ινδίας – της ιστορίας της, των χαρακτηριστικών των και των πνευματικών ποιοτήτων της – θα αποκαλύψει πολλά για τις επιρροές και τις δυνατότητες αυτού του ζωδίου. Η τριπλότητα στην οποία διαιρείται κάθε ζώδιο και την οποία αποκαλούμε δεκανούς, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίπτωση του Αιγόκερου. Όπως συμβαίνει σε όλες τις αντιστοιχίες, αυτή η τριπλότητα μπορεί να σχετισθεί με τις τρεις όψεις του Θεού και του ανθρώπου – πνεύμα, ψυχή και σώμα. Συνεπώς ο κεντρικός δεκανός έχει ιδιαίτερη δύναμη στην τωρινή μας παγκόσμια περίοδο καθώς σχετίζεται με το αποτέλεσμα των πλανητικών επιρροών, των ηλιακών ακτίνων και της ενέργειας των αστερισμών πάνω στην ψυχή ή στην όψη της συνείδησης. Αυτό ισχύει είτε εξετάζουμε έναν άνθρωπο πάνω στο συνήθη τροχό ή έναν άνθρωπο πάνω στον αντεστραμμένο τροχό. Από τη σκοπιά της αστρολογικής ερμηνείας και στην περίπτωση που ο αστρολόγος δεν είναι σίγουρος προς τα πού γυρνά ο τροχός, είναι ο μόνος δεκανός με τον κυβερνήτη του για τον οποίο μπορεί να είναι σίγουρος. Συνεπώς η επιρροή του κυβερνήτη είναι αναπόφευκτη.
Αυτό είναι χαρακτηριστικά η περίπτωση για το ζώδιο του Υδροχόου στο οποίο εισέρχεται τώρα ο ήλιος μας. Οι τρεις δεκανοί του, ο Κρόνος, ο Ερμής και η Αφροδίτη, φέρνουν αναπόφευκτα δυσκολία, φώτιση και αδελφική αγάπη. Πάνω στο συνηθισμένο τροχό, σε όλες τις εξωτερικές υποθέσεις ελέγχει ο Κρόνος και συνεπώς βρίσκουμε σήμερα τον εαυτό μας σε μια κατάσταση χάους και προβλημάτων. Αλλά, όσον αφορά στη συνείδηση της φυλής, ο Ερμής αποβαίνει αυξανόμενα ενεργός. Μια σταθερή φώτιση λαμβάνει χώρα και φως πέφτει πάνω σε όλα τα προβλήματα – φως στη διακυβέρνηση και την πολιτική δια των πειραμάτων και της μελέτης των μεγάλων και βασικών ιδεολογιών. Φως πάνω στην υλική φύση του κόσμου μέσα από τους πολλούς κλάδους της επιστήμης. Φως στην ίδια την ανθρωπότητα δια της εκπαίδευσης, της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας. Αυτό το φως διαχύνεται προς τα κάτω στα πιο σκοτεινά μέρη του πλανήτη μας και στις πολλές μορφές ζωής.
Δύο σειρές κυβερνητών είναι διαθέσιμες για τους τρεις δεκανούς. Σύμφωνα με τον Άλαν Λήο έχουμε τον Κρόνο, την Αφροδίτη και τον Ερμή. Σύμφωνα με τον Σεφάριαλ έχουμε τον Δία, τον Άρη και τον Ήλιο. Από αυτές τις δύο σειρές η πρώτη είναι πιο σωστή και πιο εσωτερική. Οι αληθινοί κυβερνήτες είναι ο Κρόνος, η Αφροδίτη κι ο Ήλιος. Θα σας υπενθύμιζα ότι ο Ερμής και ο Ήλιος είναι εναλλάξιμοι, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση ο Ήλιος αντιπροσωπεύει εξωτερικά τον Ερμή και εσωτερικά έναν κρυμμένο πλανήτη. Ο Κρόνος σχετίζει στο συνήθη τροχό τον Aιγόκερω με το προηγούμενο ζώδιο του Υδροχόου και ο Δίας, νοούμενος εξωτερικά, σχετίζει στον αντεστραμμένο τροχό τον Aιγόκερω με τον Τοξότη. Είναι φανερό σε όλους τους εσωτεριστές ότι ο Ήλιος είναι ο φανερός κυβερνήτης του τρίτου δεκανού, καθώς καλύπτει έναν κρυμμένο και βαθιά εσωτερικό πλανήτη και όντας εκείνος που αποκαλύπτει τη Θειότητα τη στιγμή της τρίτης μύησης.
Θα σημειώσετε πώς στο μεγάλο αυτό ζώδιο της μύησης, ο Κρόνος αποκαλύπτει τη φύση της τρίτης όψης της Θειότητας, τη φύση της νοήμονος ουσίας. Η Αφροδίτη αποκαλύπτει τη φύση της δεύτερης όψης η οποία είναι συνείδηση ή νοήμων αγάπη, ενώ ο Ήλιος – ο φυσικός Ήλιος μαζί με την καρδιά του Ηλίου – αποκαλύπτει τη σύνθεση αυτών των δύο. Οι λέξεις κλειδιά πάνω στο συνήθη τροχό είναι “Και ο Λόγος είπε: Η φιλοδοξία ας κυβερνά και η θύρα ας παραμένει ορθάνοιχτη”. Εδώ έχουμε το κλειδί της εξελικτικής παρόρμησης, το μυστικό της επαναγέννησης και εκείνη τη λέξη που επαναλαμβάνεται από τον Καρκίνο στον Aιγόκερω. Η θύρα της μύησης στέκει διαρκώς ορθάνοιχτη, αλλά επί αιώνες ο άνθρωπος προτιμά να ανοίγει τη θύρα στον Καρκίνο. Η φιλοδοξία τον παροτρύνει από ζωή σε ζωή μέχρι ν’ ανακαλύψει την ασημαντότητα κάθε γήινης ικανοποίησης. Τότε βαθμιαία η πνευματική φιλοδοξία και η επιθυμία για απελευθέρωση παίρνουν τη θέση της εγκόσμιας φιλοδοξίας και αποβαίνουν μια παρορμητική ώθηση, μέχρι που τελικά φτάνει η στιγμή που μια αληθινή αίσθηση πραγματικότητας αντικαθιστά τόσο τη γήινη όσο και την πνευματική φιλοδοξία. Τότε ο άνθρωπος μπορεί να πει αληθινά “Είμαι χαμένος σε φως επουράνιο και σ’ αυτό το φως στρέφω τα νώτα”. Σε αυτόν δεν απομένει πια κανένας στόχος παρά μόνο η υπηρεσία. Επιστρέφει, συνεπώς, μέσα από την πύλη του Καρκίνου, αλλά με τη συνείδησή του σταθερά εδραιωμένη στο ζώδιο του Υδροχόου. Όντας ένας παγκόσμιος μυημένος στον Aιγόκερω, αποβαίνει ένας ενσαρκωμένος παγκόσμιος εξυπηρετητής στον Υδροχόο και αργότερα ένας παγκόσμιος σωτήρας στους Ιχθείς.
Από το βιβλίο ‘ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ’ ΣΕΛ. 147 – 165 Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ |