Μήπως “τα ψυχολογικά αίτια της ασθένειας” εκφράζονται με εγκεφαλικά συμπτώματα πριν εκδηλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος; Μια φράση από Το Φως της Ψυχής έχει εδώ τη θέση της: “Ο εγκέφαλος, για παράδειγμα, είναι η ‘σκιά’ ή το εξωτερικό όργανο του νου. Οι ερευνητές θα ανακαλύψουν ότι το περιεχόμενο της εγκεφαλικής κοιλότητας παρουσιάζει μια αντιστοιχία με τις όψεις του ανθρώπινου μηχανισμού που βρίσκονται στο νοητικό πεδίο.” Να έχετε κατά νου ότι η δύναμη της ζωής δρα δια της καρδιάς που χρησιμοποιεί τη ροή του αίματος, ενώ η όψη συνείδηση εργάζεται δια του εγκεφάλου που χρησιμοποιεί το νευρικό σύστημα. Αυτό είναι το πρώτο και σπουδαιότερο σημείο που πρέπει να συλλάβετε. Τα ψυχολογικά αίτια της ασθένειας καταγράφονται στον εγκέφαλο ή αν είναι πολύ χαμηλής τάξης, στο ηλιακό πλέγμα. Ωστόσο δεν κάνουν αισθητή την παρουσία τους σαν συμπτώματα ασθένειας σ’ αυτά τα μέρη όπου καταγράφονται, δηλαδή στον εγκέφαλο ή στο ηλιακό πλέγμα.
Τα ψυχολογικά αίτια είναι ενέργειες ή δυνάμεις που όταν έρχονται σε επαφή με τις ενέργειες του σώματος και όχι πριν – δημιουργούν, σαν αποτέλεσμα, τις συνθήκες εκείνες στις οποίες δίνουμε το όνομα της ασθένειας. Τα ψυχολογικά αίτια είναι μορφές ενέργειας που εκδηλώνονται μέσω των πρόσφορων κέντρων του σώματος και αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν το αδενικό σύστημα. Η έκκριση ή η ορμόνη, που παράγεται κάτω από την εσωτερική αυτή διέγερση, εισδύει στην κυκλοφορία του αίματος και το αποτέλεσμα όλης αυτής της αλληλεπίδρασης μπορεί να είναι είτε καλή υγεία, εφόσον τούτο εκφράζει υγιή ψυχολογικά αίτια, ή κακή υγεία, αν εκφράζει τα αντίθετα.
Η ενδότερη σχέση μεταξύ των λεπτοφυών ενεργειών που δρουν μέσω ορισμένων κέντρων και του συγγενούς ενδοκρινούς σύστηματος με τη σχέση του με τη ροή του αίματος, συνιστά τόσο τη δυνατότητα της ασθένειας, όσο και της θεραπείας της. Αλλά το γεγονός αυτό δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί ακαδημαϊκώς. Μεγάλο μέρος από την εγγενή ψυχολογία κατανοείται, αλλά ακόμη υφίσταται ένα χάσμα μεταξύ του φυσικού και του αιθερικού σώματος και το αιθερικό σώμα δεν έχει ακόμη αναγνωρισθεί ακαδημαϊκά. Δεν υπάρχει ακόμη πραγματική κατανόηση της σχέσης μεταξύ της εσωτερικής ψυχής και της εξωτερικής μορφής μέσω του αιθερικού σώματος. Η μελέτη των αδένων βοήθησε κατά κάποιο τρόπο, αλλά η ιατρική επιστήμη πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να συνδέσει το αδενικό σύστημα με τα εσωτερικά κέντρα.
Από το βιβλίο ‘ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ’ ΣΕΛ. 347– 348, ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΜΠΕΪΛΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ