Ερμηνεία του 9ου άθλου

οι στυμαφιλεςΟ Τοξότης είναι, κατά τη γνώμη μου, πάρα πολύ ενδιαφέρων, γιατί έχει μια ιδιάζουσα εφαρμογή στον καθένα μας που ακούμε στο όνομα “ζηλωτής”. Υπάρχουν δύο λέξεις που θέλω να βλέπω να εξαλείφονται από το λεξιλόγιο του αποκρυφιστή, “μυημένος” και “διδάσκαλος”.  Η λέξη “μυημένος”  είναι θεληματικά χωριστική θέτει βάθρα. Η λέξη “διδάσκαλος” έτρεφε στη συνείδηση των ανθρώπων την αίσθηση ότι υπάρχουν υπεράνθρωπα όντα, που αξιώνουν και αναλαμβάνουν τη στάση διευθυνόντων ή εξουσιαζόντων τους μαθητές τους και τους λένε τι να κάνουν και πώς να το κάνουν. Είναι γνωστό ότι κανένας πραγματικός μύστης δεν κάνει κάτι τέτοιο. Μου αρέσουν οι λέξεις “ζηλωτής” και “μαθητής”. Ζηλωτής είναι μια λέξη ‘κάλυμμα’, που μας καλύπτει σε κάθε στάδιο της εξέλιξής μας. Αν θέλετε μια πιο τεχνική λέξη, χρησιμοποιήστε τη λέξη μαθητής.

Αυτή είναι μια λέξη απόκρυφη, γιατί και ένας ζηλωτής του κατώτατου βαθμού είναι μαθητής. Ο ίδιος ο Χριστός είναι επίσης μαθητής. Δεν ασχολείται με βαθμού, τάξεις, διαβαθμίσεις και ποικίλες καταστάσεις εξέλιξης. Η θέση μας στην κλίμακα της εξέλιξης είναι δική μας ιδιωτική υπόθεση. Ο κόσμος θα καταλάβει τι είμαστε, όταν έχουμε κάνει το έργο που ορίζεται για εμάς σε αυτόν τον άθλο του Τοξότη. Ασχοληθήκαμε ήδη με αυτό το θαυμάσιο ζωδιακό σημείο του Σκορπιού στο οποίο ο Ηρακλής απέδειξε στον εαυτό του το γεγονός ότι δεν μπορούσε πια να κατέχεται από τον όφι της πλάνης ελευθερώθηκε από το φόβο, την ψευδαίσθηση και από κάθε τι που μπορούσε να τον εξαπατήσει. Το όραμα θα μπορούσε να γίνει ορατό. Επειδή ο Τοξότης είναι ένα τόσο εκπληκτικά ενδιαφέρον ζωδιακό σημείο, θέλω να σας δώσω μια σύντομη περίληψη του τι συνέβη στον καιρό μας.

Κρύβει ό,τι βρίσκεται πίσω μας. Παραδέχομαι ότι καθένας από εμάς είναι ο ‘αφοσιωμένος στο σκοπό του’, ο προσηλωμένος ζηλωτής, έφιππος τοξότης, που προχωρεί κατευθείαν σαν ένα βέλος στο τελικό στόχο του. Είναι ενδιαφέρον ότι η σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνει τα βέλη του Τοξότη στα νύχια του Αετού, γιατί ο Αετός εναλλάσσεται αστρολογικά με τον Τοξότη και είναι το σύμβολο του πνεύματος που εκδηλώνεται δια της ψυχής, που αναζητεί με προσήλωση ο ζηλωτής στο Φυσικό Πεδίο. Υπάρχει προφητεία στη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς τον τελικό σκοπό αυτής της φυλής όταν αναπτυχθεί. Γιατί από τη φυλή αυτή θα αναδυθεί αυτός ο όμιλος ζηλωτών που θα συγχωνευθεί με τη σειρά της σε ένα άλλον όμιλο μαθητών που θα αποδείξουν στον πλανήτη το γεγονός του υποκειμενικού κόσμου.

Αυτό είναι το πεπρωμένο αυτής της φυλής. Αυτό θα είναι η επίτευξη όλων των Φυλών που συγκεντρώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ας περιοριστούμε στην ιστορία του Ηρακλή, του ζηλωτή και τι έκανε σε κάθε ζωδιακό σημείο. Στον Κριό, ο Ηρακλής άρχισε στο πεδίο του νου με την προσπάθειά του να συλλάβει τις ανθρωποφάγες φοράδες και αντιμετώπισε αποτυχία γιατί τις μεταχειρίστηκε με τον τρόπο της προσωπικότητας. Το χειρίστηκε με σκέψη από τη σκοπιά της προσωπικότητας. 

Δεν εργάσθηκε με το πρόβλημά του από τη σκοπιά της ψυχής. Στον Τοξότη σκότωσε τα ανθρωποφάγα όρνεα. Γύρισε πάλι στο ίδιο πρόβλημα στο πεδίο του νου, όπου δείχνει πλήρη έλεγχο εκείνου που είναι το πρώτο πράγμα, που έχει να κάνει ο ζηλωτής προς τη μύηση. Ελέγχουμε τις σκέψεις μας και συνεπώς ελέγχουμε τα λόγια μας. Δεν υπάρχει για μας μύηση μέχρις ότου δράσουμε. Στον Κριό άρχισε να ελέγχει τη σκέψη. Στον Ταύρο ο Ηρακλής καταπιάστηκε με το αστρικό πεδίο και ήρθε αντιμέτωπος με το πρόβλημα του σεξ, την απόδειξη του μεγάλου νόμου της έλξης του σύμπαντος, στην κατώτατη όψη του είχε αρκετά μεγάλη επιτυχία, υπέβαλε τον ταύρο στον έλεγχό του και τον οδήγησε στην πόλη των Κυκλώπων. Στους Διδύμους, άρχισε ν’ αντιλαμβάνεται ότι ήταν δυαδικός, ασχολήθηκε με το πρόβλημα της ψυχής και του σώματος και με το πώς να τα συντονίσει. Αυτός είναι ο λόγος που οι Δίδυμοι ταλαντεύονται στα αρχικά στάδια. Στον Καρκίνο προχώρησε σε κάποιο βαθμό μαζικής συνείδησης, πήρε μορφή. Αυτό είναι ένα στάδιο ανθρώπινης ενσάρκωσης. Σε πολλούς δεν γίνεται συνείδηση το γεγονός ότι είναι ανθρώπινα όντα που σχετίζονται με άλλα ανθρώπινα όντα. Στον Καρκίνο, ο Ηρακλής άρχισε ν’ αντιλαμβάνεται αυτή την άποψη. Την στιγμή που αντιλαμβάνεστε αυτό,  συλλαμβάνετε τη δειλή ελαφίνα της ενόρασης και αρχίζετε να γίνεστε ενορατικός, όχι ψυχικός.

Κατόπιν ο Ηρακλής πέρασε μέσα από το δύσκολο σημείου του Λέοντα, στο οποίο βρίσκονται τώρα πολλοί και έγινε ένα πολύ δύσκολο άτομο. Ήταν βέβαιος ότι μπορούσε να κάνει το καθετί, στάθηκε μόνος, ένα στάδιο δύναμης. Σ’ αυτό το στάδιο πρόκειται να κυβερνήσετε ανθρώπους και αρχίζετε να τους κυβερνάτε λανθασμένα, πιστεύετε ότι ο εαυτός σας είναι πανίσχυρος και νομίζετε ότι είστε σπουδαιότερος από όσο είστε στην πραγματικότητα. Πρέπει να απαλλαγείτε από την αίσθηση του “Εγώ είμαι”. Αυτή είναι η όλη ιστορία της ζωής του ζηλωτή να ταυτιστείτε τόσο με την πραγματική πνευματική οντότητα, που βρίσκεται πίσω απ’ όλες τις μορφές, ώστε να μην ασχολείστε με τη δική σας μορφή ή τις νοητικές και συναισθηματικές αντιδράσεις της δικής σας χρησιμότητας.

Στην Παρθένο, ο Ηρακλής δεν απέκτησε συνείδηση της ψυχής και του σώματος σε θέση αντιπαράθεσης μεταξύ τους, αλλά απέκτησε συνείδηση του γεγονότος ότι ο απέραντος Χριστός βρισκόταν λανθάνων μέσα του, ότι η προσωπικότητα, η μορφική πλευρά, έτρεφε ένα ωραίο κρυμμένο κάτι και ότι τα μάτια του άνοιξαν. Στον Ζυγό, πέρασε από ένα δύσκολο στάδιο για να πετύχει ισορροπία. Αυτό είναι ένα πολύ δυσνόητο ζωδιακό σημείο από πολλές απόψεις, γιατί ο άνθρωπος δεν είναι ούτε η ψυχή ούτε το σώμα. Ο Ζυγός είναι η ισοστάθμιση στο φυσικό πεδίο των ζευγών των αντιθέτων. Τα ισοστάθμισε τόσο πολύ, ώστε δεν νιώθει ότι βρίσκεται κάπου. Στο Σκορπιό, στο αστρικό πεδίο, αναλαμβάνει πάλι το έργο που άρχισε στον Ταύρο, το συμπληρώνει, καθαρίζει το μεγάλο βόρβορο, τη μεγάλη πλάνη και  στέκει ελεύθερος με σαφή στόχο μπροστά του.

Οι Δίδυμοι, είναι το αντίθετο του Τοξότη. Δίδυμοι, δυαδικότητα. Τοξότης, ενότητα – σύμπνοια. Ο μονολιθικός προχωρεί. Η ενοποιημένη προσωπικότητα με συνείδηση της ψυχής, αποφασισμένη να εισέλθει στο σημείο του Αιγόκερω, όπου γίνεται η μεγάλη μετάβαση από το τέταρτο στο πέμπτο ή πνευματικό βασίλειο. Ο Τοξότης, είναι ο τοξότης πάνω στο λευκό άλογο, κάποια φορά εικονιζόμενος σαν κένταυρος με το τόξο και τα βέλη. Με τους δύο αυτούς τρόπους απεικόνισης τον κένταυρο, μισό άνθρωπο και μισό ζώο τον τοξότη στο λευκό άλογο, μισό άνθρωπο και μισό Θεότητα έχετε όλη την ιστορία.

Το λευκό άλογο είναι πάντα σύμβολο της Θεότητας. Ο Χριστός ήρθε πάνω σε λευκό άλογο. Εκεί έχετε τον Τοξότη στο Βιβλίο της Αποκάλυψης.Είναι διπλό ζωδιακό σημείο και όπου έχετε διπλό σημείο, έχετε πρόβλημα. Στον Τοξότη, όπως ακριβώς στο Σκορπιό, ο Ηρακλής ανέλαβε και συμπλήρωσε το έργο που άρχισε στον Ταύρο, ανέλαβε και συμπλήρωσε το έργο που άρχισε στον Κριό. Στον Κριό ασχολήθηκε με τη σκέψη στην πηγή της. Στο σημείο αυτό, καταδεικνύει τέλειο έλεγχο της σκέψης και του λόγου. Ο Τοξότης ονομάστηκε πολλές φορές “το ζωδιακό σημείο του αποτελέσματος του Σκορπιού”. Την στιγμή που απελευθερωνόμαστε από την πλάνη, αυτή τη στιγμή εισερχόμαστε στον Τοξότη και βλέπουμε τον τελικό σκοπό. Ποτέ προηγουμένως δεν τον είδαμε, γιατί ανάμεσα σε εμάς και στον τελικό στόχο βρίσκεται πάντα αυτό το νέφος των σκεπτομορφών που μας εμποδίζει να τον δούμε.

Μιλάμε για πνευματική αγάπη, για αφοσίωση στο Χριστό, στους πρεσβύτερους αδελφούς της φυλής, στη ψυχή και καθώς ασχολούμαστε με αυτές τις σκέψεις, δημιουργούμε σύννεφα μορφών σκέψεων, γιατί σκεπτόμαστε και καθώς σκεπτόμαστε, δημιουργούμε. Έτσι έχουμε δημιουργήσει γύρω μας ένα τέτοιο σύννεφο σκεπτομορφών για τις εφέσεις μας, ώστε δεν βλέπουμε τον τελικό σκοπό. Δεν σας λέγω να πάψετε να σκέπτεστε, σας λέγω να σταματήσετε να σκέπτεστε τόσα πολλά για το τι θα κάνετε και να μάθετε πιο απλά “να είστε”.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑΣ
Ο Τοξότης, αρκετά περίεργο, ονομάστηκε το στάδιο της Χρυσαλλίδας, ο άνθρωπος δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Στη Χρυσαλλίδα έχετε, αυτή την περίεργη τριπλότητα  της κάμπιας, της χρυσαλλίδας και  της πεταλούδας. Λέγεται ότι η κάμπια αναγεννιέται πέντε φορές, αποβάλλει το δέρμα της πέντε φορές. Πέντε είναι ο αριθμός του ανθρώπου. Έπειτα ακολουθεί το περίεργο αυτό γεγονός στη ζωή της κάμπιας, όπου συμβαίνει μια πλήρης αλλαγή και από ένα πράγμα που έρπει ωθούμενο από επιθυμία, τρώγοντας συνεχώς, έρχεται το στάδιο της χρυσαλλίδας.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο στάδιο της χρυσαλλίδας, είναι ένα πολύ μυστηριώδες γεγονός. Μας λέγουν ότι μέσα στο σκληρό κουκούλι της χρυσαλλίδας, που κατασκεύασε η κάμπια, δεν υπάρχει κάτι άλλο, παρά ένα ρευστό. Κάθε μοναδικό πράγμα θραύεται και σ’ αυτό το ρευστό υπάρχουν εκείνα που ονομάζονται τρία κέντρα ζωής. Και λόγω της αλληλεπίδρασης των τριών αυτών εστιακών σημείων ενέργειας, γίνεται μια αλλαγή, μια αναδόμηση, έως ότου προβάλλει έξω μετά από μια περίοδο σιγής, μια θαυμάσια πεταλούδα.

Είναι σχεδόν όπως στο πρότυπο του Χριστού, αν και στη χρυσαλλίδα υπήρχαν τρεις όψεις της Θεότητας, που συμβολίζονται και εργάζονται σ’ ένα πρότυπο. Μελέτησε τι προχωρεί στη ζωή του ζηλωτή ατομικά στον Τοξότη. Στον Σκορπιό έγινε μια πλήρης κατάρρευση στο κάθε τι. Το καθετί μετατράπηκε σε ρευστό, γιατί ο Σκορπιός είναι αστρικό σημείο και το νερό είναι το σύμβολό του. Στη ζωή του σημερινού ζηλωτή, έχει συντελεστεί μια πλήρης κατάρρευση και ρευστοποίηση. Όπως μου είπε κάποιος, δεν έμεινε κάτι για το οποίο να ζήσει, δεν υπάρχει κάτι με αρκετό ενδιαφέρον για να ωθήσει τον άνθρωπο σε ύπαρξη. Γιατί; Γιατί είσαι ζηλωτής, μαθητής. Είναι η καλύτερη ένδειξη που μπορείτε να έχετε για την κατάστασή σας στην κλίμακα της εξέλιξης. Το παν γκρεμίστηκε και το γνωρίζετε.

Αλλά οι τρεις όψεις της Θεότητας είναι ακόμη εκεί στη ρευστή κατάσταση και θα εργαστούν. Το πρότυπο για την εργασία υπάρχει. Η φάση της χρυσαλλίδας είναι ο Τοξότης. Είναι ενδιαφέρον να μεταφέρουμε τη διαδοχή της σκέψης ή της επίτευξης από το Σκορπιό στη δύναμη και στην επιτυχία που αναπτύσσεται στον Τοξότη, γιατί είναι σημείο δύναμης. Ο αληθινός άνθρωπος του σημείου του Τοξότη είναι ένα πολύ ισχυρό πρόσωπο. Ισχυρό γιατί είναι το ζωδιακό σημείο της σιγής, της προσήλωσης και ο τελικός σκοπός φαίνεται για πρώτη φορά ξεκάθαρα. Ισχυρό γιατί είναι η περίοδος που προηγείται αμέσως από τη γέννηση του Χριστού.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
Διαβάζουμε ότι οι βάλτοι της Ακάδιας ήταν γεμάτοι από ανθρωπόφαγα όρνεα, που εικονίζονται στα αρχαία βιβλία σαν άγριοι πελαργοί, τα όρνεα της Στυμφαλίας. Ήταν τρία σε αριθμό. Τρία μεγάλα όρνεα, αλλά υπήρχαν και πολλά μικρά. Τα όρνεα αυτά ερήμωναν τη χώρα, αλλά δεν ήταν δυνατό να φαίνονται, ήταν κρυμμένα στα χαμόκλαδα, στους θάμνους και προκαλούσαν ζημιές, αλλά δεν μπορούσαν να εντοπιστούν. Ως συνήθως, ο Ηρακλής ξεκίνησε ορμητικά για τη χώρα της Ακάδιας με σκοπό ν’ απαλλάξει την χώρα από τα ανθρωποφάγα αυτά πτηνά. Μας λέγουν ότι ήταν ευφυέστατος στον τρόπο που το πέτυχε. Είχε απαλλαγεί από την πλάνη και η Αθηνά του έδωσε κάποια κύμβαλα που τα κτυπούσε τόσο δυνατά, ώστε τα όρνεα σηκώθηκαν από το βάλτο στον αέρα και προσπάθησαν να φύγουν πετώντας.

Έπειτα ανέβηκε στο φτερωτό του άλογο και τα σκότωσε με τα βέλη του. Είναι μια θαυμάσια ιστορία. Οι βάλτοι είναι σύμβολο του νου και του συναισθήματος. Ο Ηρακλής ανακαλύπτει ότι αν και είναι ζηλωτής και έχει θριαμβεύσει στο Σκορπιό, ακόμη κατέχεται από μια συναισθηματική φύση και βρίσκει ότι τα όρνεα της Στυμφαλίας, ειδικά τρία απ’ αυτά, ανήκουν σε ένα είδος ανθρωποφάγων και κάτι πρέπει να κάνει σχετικά. Φαντάσου την αντίδρασή του, ν’ ανακαλύπτει ο κατακτητής ότι είναι μια καταστροφική δύναμη και με τα λόγια και τις σκέψεις του προξενεί βλάβη. Θυμήσου, ότι όσο προχωρείς μακρύτερα στην ατραπό της επιστροφής και περισσότερο λειτουργείς σαν πνευματική οντότητα, τόσο γίνεσαι ισχυρότερος και μεγαλύτερη βλάβη μπορείς να προξενήσεις. Είσαι ισχυρός, χειρίζεσαι δύναμη, είσαι πιθανόν το κέντρο της ομάδας σου.

Αν είσαι ζηλωτής, αν είσαι μαθητής, η δραστηριότητα της σκέψης και της ομιλίας είναι το κύριο εγχείρημά σου. Ζυγίζεις τις σκέψεις σου γιατί πίσω απ’ αυτές υπάρχει δύναμη και όταν σκέπτεσαι λανθασμένα, η βλάβη που προξενείς είναι πολύ πιο μεγάλη από εκείνη που προκαλεί ένα λιγότερο εξελιγμένο πρόσωπο. Πρέπει να διώξουμε τα όρνεα από τους βάλτους και προς τον καθαρό αέρα όπου μπορούμε να τα δούμε και να τα νικήσουμε. Τα όρνια που προξένησαν τη μεγαλύτερη ζημιά ήταν τρία.

Σ’ ένα βιβλίο αναφέρονται: σκληρή κακολογία, κουτσομπολιό, περιαυτολογία, εγωιστική ομιλία και η ρίψη μαργαριταριών στους χοίρους. Τι σημαίνει αυτό; Λέγεται ότι η κακολογία είναι “πνευματική δολοφονία”. Έχω ανάγκη να συνδιαλέγομαι με σκληρή κακολογία, πόσες ζωές έχουν αφανιστεί από αυτή; Υπάρχει ένας αδιάσειστος νόμος - αν κακολογήσεις, θα σε κακολογήσουν, παίρνουμε ό,τι δίνουμε - αν προσφέρεις υπηρεσία, θα πάρεις υπηρεσία - καλοσύνη, θα πάρεις καλοσύνη - αγάπη, θα πάρεις αγάπη - αν ο κόσμος σε κακομεταχειρίζεται, ερεύνησε μέσα σου και ανακάλυψε το λάθος σου.

Μια αρχαία γραφή λέγει: σ’ εκείνον που είναι αβλαβής κάθε εχθρότητα παύει. Γνωρίζω ότι όταν επιτυγχάνω την αβλάβεια στη σκέψη, στα λόγια και στην πράξη, τότε δε θα έχω προβλήματα. Το γεγονός ότι έχουμε προβλήματα, προϋποθέτει τη βλαβερότητά μας. Μιλώντας για κάποιον, πάντα είμαστε απασχολημένοι με τα προβλήματά μας, τις υποθέσεις μας, για αποκρυφιστικά προβλήματα που μας απασχολούν και για τα οποία οι ακροατές δεν είναι έτοιμοι, ρίχνουμε μαργαριτάρια στους χοίρους. Αν είστε μαθητής, θα ξέρετε σε τι αναφέρομαι. Το πρόβλημα είναι καθαρό. Είμαι και είστε Τοξότης. Ζούμε με το έμβλημα του Τοξότη συνεχώς μπροστά μας. Προσπαθούμε να φέρουμε στη ζωή μας αρμονία,  να οδηγήσουμε “το βωμό της ζωής ”, επιζητούντα να έρθει σε επαφή με το φίδι της σοφίας. Αρχίστε με τη σκέψη και το λόγο και αρχίζουμε σήμερα.

  Από το βιβλίο "ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ", Αλίκης Μπέυλη, εκδόσεις Κέδρος, Mελέτη από την Α. Α. Β. 1937