Ο Παρατηρητής

YouTube Playlist (περιλαμβάνει 10 βίντεο)

 

 

Εσωτερική Αυτογνωσία, Αναλυτικά Περιεχόμενα και Κείμενα |7ο DVD

Αναλυτικά Περιεχόμενα του 7ου DVD Εσωτερικής Αυτογνωσίας

Ο Παρατηρητής
7ο DVD μια σειρά 10 μαθημάτων
7ο DVD μια σειρά 10 διαλογισμών

ΈΝΑΡΞΗ 2ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
1. Ο Άγγελος της Παρουσίας – Ηλιακός Άγγελος
2. Ο Ένοικος στο Κατώφλι
3. Ο Παρατηρητής
Η συνείδηση του ανθρώπου είναι η φωτισμένη εκείνη περιοχή του νου όπου φθάνει το φως της Παρουσίας.
Η Παρουσία μέσα μας είναι ο Ηλιακός Άγγελος. Είναι η ανώτερη αντιστοιχία του ανθρώπου. Αυτός είναι ο Στοχαστής μέσα μας. Μας έχει ειπωθεί πως ο Ηλιακός Άγγελος ή η ψυχή μέσα μας, βρίσκεται σε συνεχή διαλογισμό και πως ο διαλογισμός της κατευθύνεται και προς τους δύο κόσμους: στον αντικειμενικό κόσμο και στον υποκειμενικό κόσμο ή αλλιώς στον κόσμο της προσωπικότητας και στον κόσμο του πνεύματος. Η ψυχή δηλαδή προσπαθεί να διεισδύσει στα μυστήρια της Μονάδας-Θεό και στο μεταξύ καλεί επάνω τον προσκυνητή που έχει χάσει την Ατραπό του στο φυσικό, συναισθηματικό και νοητικό λαβύρινθο.
Ο “Ένοικος στο κατώφλι” είναι η ίδια η προσωπικότητά μας.
Αυτή η προσωπικότητα που είναι ένας συνδυασμός των τριών δυνάμεων -της φυσικής μάγια, της αστρικής θυμαπάτης και της νοητικής πλάνης-, όταν ανυψώνεται στο ανώτερο νοητικό πεδίο ως μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, τότε στέκει μπροστά στην πύλη της μύησης (ως ένοικος στο κατώφλι) για να περάσει στο πνευματικό επίπεδο, προς το φως της ψυχής, να εισέλθει στο φως του Ηλιακού Αγγέλου και να συγχωνευθεί με Αυτόν.
Ο Παρατηρητής κατοικεί στο ναό του Πνεύματος. Είναι ο Ανώτερος Εαυτός μας που παρατηρεί τον κατώτερο.
Είναι ο ανώτερος νους που παρατηρεί το σώμα, το συναίσθημα και όταν φθάσει στο σημείο να παρατηρεί τις σκέψεις του κατώτερου νου, τότε έχει ενεργοποιήσει στο μάξιμουμ τις δυνατότητές του. Για να μπούμε στη διαδικασία του “ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ” πρέπει να θυμόμαστε πως η ψυχή είναι αυτή που γνωρίζει τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι η προσωπικότητα. Η προσωπικότητα δομείται πάνω σε μία ψευδαίσθηση που δημιούργησε η λανθασμένη αντίληψη της ανθρώπινης λογικής μέσα από την ψεύτικη δύναμη της ύλης. Μόνο αν αφουγκραστούμε τις ανάγκες της ψυχής μας, μόνο τότε θα μπορέσουμε να βρούμε τον αληθινό μας δρόμο.
Τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν. Τα μη φαινόμενα πρέπει να βλέπουμε γιατί κρύβουν και την πραγματική αλήθεια.

ΕΝΑΡΞΗ  3ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ - ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
"Συνέχεια Μελέτης των Οχημάτων της Προσωπικότητας"
1. Ο "Ένοικος στο κατώφλι"
2. Αυτογνωσία - Παρατήρηση - Εξαγνισμός - Απελευθέρωση
3. Ομαδική εργασία - Υπηρεσία
4. Η έννοια του "κενού" και οι δύο αρχές:
α) η αρσενική-ενεργειακή αρχή (πνεύμα)
β) η θηλυκή - δεκτική αρχή (ύλη)
5. Η αξία της πνευματικής ζωής
Ο κύκλος αυτός βασίζεται στη μελέτη των οχημάτων της προσωπικότητας - του "Ένοικου στο κατώφλι" όπως ονομάζεται.
Ένοικος=η προσωπικότητα
Κατώφλι="εκείνο που βρίσκεται ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, ανάμεσα στο πραγματικό και στο απατηλό, ανάμεσα στην αθανασία και στο θάνατο" (Τορκόμ Σαραϊνταριάν).
Ο "Ένοικος στο κατώφλι" είναι αυτός που σχηματίζεται από όλες τις εγωϊστικές μας συνήθειες, θυμαπάτες, πλάνες και τη μάγια.
Είναι αυτός που σχηματίζεται από όλες τις επιθυμίες μας για υλικές ικανοποιήσεις και το επα-κόλουθο κάρμα, σχηματίζοντας έτσι ένα μεγάλο φράγμα ανάμεσα στον εσωτερικό ένοικο και στην αναπτυσσόμενη ανθρώπινη ψυχή.
Για να νικήσει κάποιος, που σημαίνει να δαμάσει την κατώτερη φύση του-την προσωπικότητά του, ένας είναι ο δρόμος: η αυτογνωσία.
Το να γνωρίζει κάποιος τι είναι, τι αντιπροσωπεύει, τι είναι ικανός να κάνει ή να μην κάνει, να γνωρίζει την ποιότητα των σκέψεών του, των συναισθημάτων και των πράξεών του, να γνωρίζει δηλαδή να τοποθετήσει τον εαυτό του, αυτό είναι σοφία. Η σοφία ξεκινάει από την αυτογνωσία. Πολλοί αγνοούν πως όσο δε δέχονται να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να αναγνωρίσουν τα όποια ελαττώματά τους και να τα διορθώσουν, αυτά θα τους κρατούν, θα τους εμποδίζουν και έτσι θα μένει γι αυτούς κλειστός ο δρόμος της εξέλιξης. Ο αληθινός δρόμος, ο πνευματικός. Είναι η ποιότητα των σκέψεών μας, των συναισθημάτων και των πράξεών μας που μας κάνουν να προχωράμε και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο όταν κάνουμε μία εσωτερική εργασία αυτογνωσίας, καθάρσεων, εξαγνισμού και μεταστοιχείωσης. Τότε έρχεται και η πραγματική μας ελευθερία.
Το πιο σημαντικό στη ζωή μας είναι η εργασία πάνω στον εαυτό μας. Μια εργασία που μπορούμε να κάνουμε ενεργοποιώντας την τέχνη του "Παρατηρητή".
Η αυτογνωσία είναι το πρώτο και κυριότερο βήμα που πρέπει να κάνουμε για να ακολουθήσει μετά η ΥΠΗΡΕΣΊΑ για το γενικό καλό των ανθρώπων και όλων των βασιλείων της φύσης. Αυτό είναι και το κύριο ζητούμενο: βελτιώνω τον εαυτό μου για να ΥΠΗΡΕΤΗΣΩ το Θείο Σχέδιο για την εξέλιξη ολόκληρου του πλανήτη, πάντα μέσα από την Ομαδική εργασία για να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί. "Η ισχύς εν τη ενώσει"
Τα μεγάλα πνευματικά αποτελέσματα αποκτώνται μέσα από την Αγάπη και την Αδελφοσύνη. Οι αρετές αυτές, όταν τις κάνουμε πράξη για το ΚΑΛΟ, είναι το κυριότερο πλεονέκτημα του εσωτερικού δρόμου, του πνευματικού.
Υπάρχει ένας παγκόσμιος νόμος της αγάπης και της αλληλοβοήθειας. Όμως δε μπορεί να μπει σε κίνηση παρά μόνο αν εμείς οι ίδιοι κάνουμε προσπάθειες να εργα-σθούμε για την πνευματική μας αναβάθμιση με πίστη στον εαυτό μας και αγάπη. Ο μαθητής είναι πάντα αυτός που πρέπει να κάνει τις προσπάθειες και τότε θα έλξει κάθε βοήθεια που θα έρθει από ψηλά.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ
1.ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
2.“Η ΟΡΘΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ
Τι σημαίνει γνωρίζω την Εσωτερική Επιστήμη;
Σημαίνει αποκτώ γνώσεις και συγχρόνως προσπαθώ να τις εφαρμόσω με σκοπό να τις κάνω βίωμα και στη συνέχεια να τις μεταδώσω στους άλλους. Δε σημαίνει αποκτώ γνώσεις για να ικανοποιήσω την προσωπικότητά μου με μια ακόμη φιλοσοφική θεωρία και μόνο γι αυτό. Πριν κάποιος εμβαθύνει στις γνώσεις πρέπει να στραφεί στον εαυτό του.
Δεν πρέπει να μπερδεύει το πιο σημαντικό με το δευτερεύον και το πιο σημαντικό είναι η εργασία πάνω στον εαυτό μας αν θέλουμε πραγματικά να βαδίσουμε το δρόμο της πνευματικής μας εξέλιξης. Δεν είναι η νόησή μας αυτή που πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη θέση αλλά η ψυχή και το πνεύμα μας.
Πριν κάποιος εμβαθύνει στις γνώσεις της εσωτερικής επιστήμης πρέπει να κατανοήσει και να εξασκηθεί στην ορθή παρατήρηση του εαυτού του. Μία γνώση βιωματική. Υπάρχουν δύο είδη αυτοπαρατήρησης: η αναλυτική και η απλή καταγραφή εντυπώσεων. Για να φτάσουμε στην αυτογνωσία, η αυτοπαρατήρηση δεν πρέπει να είναι μία ανάλυση ή μια προσπάθεια για ανάλυση, γιατί τα δεδομένα εκπορεύονται από τον κατώτερο νου και όχι από το επίπεδο του Παρατηρητή- Ανώτερο νοητικό. Στην αρχή μόνο η μέθοδος της αποτύπωσης εντυπώσεων μπορεί να οδηγήσει στο σκοπό μας.

Η ΟΡΘΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
Η ορθή αυτοπαρατήρηση που κατευθύνεται προς την αυτογνωσία είναι δυνατή μόνο όταν έχουν προετοιμαστεί πολύ ακριβείς συνθήκες:
1. να εφοδιαστούμε με διανοητικά στοιχεία-πληροφορίες που αφορούν:
τη δομή του ανθρώπου
τον τρόπο λειτουργίας του
τους πιο άμεσους δυνατούς μετασχηματισμούς – υλικούς, αισθαντικούς, νοητικούς, γνώσεις που πρέπει να έχουμε για να προχωρήσουμε
2. να επαληθεύσουμε τις πληροφορίες με τη δική μας εμπειρία (αν έχουν αντίκρυσμα επά-νω μας ή στις σχέσεις μας) και να αρχίσουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας αποτυπώνοντας απλώς εντυπώσεις χωρίς να κρίνουμε ή να αλλάζουμε οτιδήποτε. Προσπαθούμε μόνο να κά-νουμε απογραφή και αποδοχή του φωτός και της σκιάς μέσα μας.
3. να δούμε τα εμπόδια όπως ακριβώς είναι και να αποδεχτούμε την ύπαρξή μας. Τα απο-δεχόμαστε γιατί είναι δικά μας και προχωρούμε κάνοντας καθάρσεις για να τα μεταστοιχειώσουμε.
Για μια τέτοια εργασία χρειαζόμαστε ενέργεια, χρόνο και ειδικές συνθήκες. Χρειαζόμαστε επίσης δύο είδη βοήθειας:
εσωτερική βοήθεια που μόνο η αυτοπαρατήρηση μπορεί να φέρει από επίπεδο ψυχής και
εξωτερική βοήθεια
Η ισορροπία είναι το “κλειδί” που πρέπει να βρούμε μεταξύ της αυτοπαρατήρησης, της επιθυμίας για αλλαγή και της εξωτερικής βοήθειας-καθοδήγησης με προσοχή και διάκρι-ση στην επιλογή.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ
Ερωτήσεις – Απαντήσεις- Σχολιασμός
Δίνονται απαντήσεις βιωματικού χαρακτήρα, όπως καλείται και ο κάθε εκπαιδευόμενος που παρα-κολουθεί το dvd να πράξει το ίδιο.  

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Μελέτη - Ανάλυση του κειμένου (από ενημερωτικό δελτίο: “Παγκόσμια Καλή Θέληση” 2010-Νο 1)
1. Παράγοντες που παραμορφώνουν την όρασή μας.
Κλειδί 1ο: Εκπαίδευση στην οπτική της εσωτερικής ροής της συνείδησης και του κόσμου των εννοιών.
Κλειδί 2ο: Πώς εκπαιδευόμαστε
α΄) στη νοητική προσοχή και
β΄) στην απομάκρυνση από τα παραμορφωτικά πέπλα του συναισθήματος
Κλειδί 3ο: Η τεχνική "της τοποθέτησης του προβλήματος" σε ευρύτερο πλαίσιο.
2.  Χαρακτηριστικά του εκπαιδευμένου Παρατηρητή.
Οι εκπαιδευμένοι παρατηρητές:
εδράζονται σταθερά στη συνείδηση
είναι ακλόνητοι από τα εξωτερικά γεγονότα
ατενίζουν προς τα επάνω και βοηθούν προς τα κάτω

ΑΣΚΗΣΗ
Συζήτηση - τοποθετήσεις της ομάδας βιωματικού χαρακτήρα
Καλείται και ο κάθε εκπαιδευόμενος που παρακολουθεί το dvd να πράξει το ίδιο.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (Τοποθετήσεις της ομάδας)

Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΕΑΥΤΟΣ
1. Επεξεργασία - Ανάλυση κειμένου
2. Ανάγνωση κειμένου "Εγώ, θέλω, γαλήνη"

Δέκα καθοδηγούμενοι Οραματικοί Διαλογισμοί για την οργάνωση του εαυτού σύμφωνα με τη θε-ματολογία του 7ου dvd μαθημάτων.
Στους διαλογισμούς χρησιμοποιούνται οι ενέργειες της Καλής Θέλησης και της Αγάπης,