Ηλιακή Πανσέληνος Σκορπιού

shutterstock_124224499 Στοιχείο| Σημείο ύδατος
(όπως επίσης ο Καρκίνος και οι Ιχθείς)
Ιδιότητα| Σύγκρουση. Δοκιμασία. Δοκιμή. Σημεία κρίσεως. Στιγμές αναπροσανατολισμού. Σημείο στροφής στη ζωή της ανθρωπότητας και του ατόμου. Ο Ηρακλής έγινε ο θριαμβευτής μαθητής στον Σκορπιό.
Πολικό αντίθετο| Ταύρος. Σημείο γης
(επιθυμία και ανάπτυξη του φωτός της ψυχής)
Κυβερνήτες| Εξωτερικός καί εσωτερικός, ο ίδιος ο Άρης
Βασικοί τόνοι|  Από της πλευράς της μορφής: "Ας ακμάσει η Μάγια και ας κυβερνήσει ο δόλος", από της πλευράς της ψυχής: "Μαχητής είμαι εγώ και από τη μάχη βγαίνω θριαμβευτής”

ΜΑΘΗΤΕΙΑ
Ο Σκορπιός σ' αυτό το ιδιαίτερο στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης κυβερνά την ατραπό της Μαθητείας. Προσφέρει «σημεία κρίσης» αλλά και «στιγμές αναπροσανατολισμού» Η ενέργεια του Σκορπιού είναι άμεσα ενεργός από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου. Η ενέργεια αυτή είναι μία μίξη ενέργειας 4ης Ακτίνας της Αρμονίας μέσω Διαμάχης και ενέργειας 6ης Ακτίνας της Ακτίνας της Αφοσίωσης. Ο Σκορπιός διοχετεύει την ενέργεια της 4ης Ακτίνας από κοσμικές πηγές. Όλες σχεδόν οι επιτυχίες και διευρύνσεις μας είναι αποτέλεσμα κάποιων συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Η 4η Ακτίνα συσχετίζει τα άκρα, δημιουργεί αρμονία και ομορφιά, κάνει το πνεύμα να μάχεται ενάντια στην ύλη και την ύλη ενάντια στο πνεύμα. Μέσα σε μια τέτοια μάχη η ύλη εξελίσσεται και διευρύνεται και το πνεύμα εκδηλώνεται μέσω αυτής.

Οι Σκορπιοί δεν μπορούν να προοδεύσουν εκτός εάν δημιουργούν κρίσεις και αναδύονται μέσα από αυτές θριαμβευτικά. Ο ιεραρχικός κυβερνήτης του ζωδίου αυτού, είναι ο Ερμής, πλανήτης 4ης Ακτίνας. Ο εσωτερικός και εξωτερικός κυβερνήτης του Σκορπιού είναι ο Άρης, ένας πλανήτης 6ης Ακτίνας, της ενέργειας της Αφοσίωσης. Η 6η Ακτίνα έχει τη δύναμη και τη θέληση για τον σκοπό. Δημιουργεί τις αιτίες, μέσω των οποίων μεγάλες αλλαγές εισέρχονται στη ζωή. Στην κατώτερή της εκδήλωση η ενέργεια αυτή εκδηλώνεται σαν φανατισμός. Ο ζηλωτής εκδηλώνει την ενέργεια αυτή σαν θρησκευτική αφοσίωση και λατρεία, ενώ ο μαθητής σαν αφιέρωση σ' ένα μεγάλο σκοπό μέσα από πραγματική θυσία.

Στην πραγματικότητα δηλαδή έχουμε σε εκδήλωση δύο πολύ ισχυρές Ακτίνες, την 4η και την 6η. Έχουμε επίσης μία επίδραση 2ης Ακτίνας και αυτή είναι έκχυση από τον Σείριο. Ο Σείριος σχετίζεται με τον Σκορπιό και μας έχει ειπωθεί ότι ο Σειριακός Λόγος είναι ο Ηλιακός Άγγελος του δικού μας Ηλιακού Λόγου. ‘’Ο Ήλιος του Σείριου είναι η πηγή του Λογοϊκού Νου". Ο Σείριος, οι Πλειάδες και ο Ήλιος σχηματίζουν ένα Κοσμικό Τρίγωνο. Εμείς κυβερνιόμαστε από τον Σειριακό Κύριο του Κάρμα. Κραδασμοί από αυτόν φτάνουν σε μας μέσω του νοητικού πεδίου. Μόνο μια φορά, ένα μεγάλο Ον από τον Σείριο επισκέφτηκε τον πλανήτη μας την περίοδο της εξατομίκευσης. Καθώς ο Σείριος είναι το άστρο της μύησης, αυτές οι μεγάλες Υπάρξεις συνήθως εμφανίζονται στη μυητική τελετή ενός Ηλιακού Λόγου. Η Ιεραρχία μας είναι υπό την εποπτεία ή τον μαγνητικό έλεγχο της Ιεραρχίας του Σείριου.

Μια σχέση ανάμεσα στον Σκορπιό την Ιεραρχία και την ανθρωπότητα, υποδηλώνει ότι την περίοδο της Πανσελήνου αυτής υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για μύηση και για διεύρυνση της συνείδησης. Αυτό γίνεται μέσω ομαδικού διαλογισμού, μέσω του οποίου αυτές οι ενέργειες προσλαμβάνονται με ασφάλεια και εκφράζονται δημιουργικά. Ο διαλογισμός δεν είναι μόνο μεταστοιχειωτική διαδικασία,  αλλά επίσης υπηρεσία κατά την οποία οι ομάδες ελκύουν συνειδητά ενέργειες και τις διανέμουν προς την ανθρωπότητα δημιουργικά.

Ο ΕΝΟΙΚΟΣ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ
Στην Εσωτερική Αστρολογία ο Διδάσκαλος Θιβετανός μας λέει: «Στον Σκορπιό, δύο αποκρυφιστικοί παράγοντες προβάλλουν από το παρελθόν και αρχίζουν να απορροφούν την προσοχή του μαθητή. Ο ένας είναι η μνήμη και ο άλλος είναι, ως αποτέλεσμα της μνήμης, ο Ένοικος στο Κατώφλι. Η μνήμη με την έννοια που περιλαμβάνεται εδώ δεν είναι, απλώς, μια ικανότητα του νου, αλλά είναι ουσιαστικά μια δημιουργική δύναμη. Είναι βασικά μια όψη της σκέψης και μαζί με τη φαντασία είναι ένας δημιουργικός παράγοντας επειδή, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, οι σκέψεις είναι πράγματα. Από τα αρχαία βάθη της μνήμης, από ένα βαθιά ριζωμένο παρελθόν που ανακαλείται οριστικά και από το φυλετικό και ατομικό υποσυνείδητο, προβάλλει από τις περασμένες ατομικές ζωές και την εμπειρία, εκείνο που είναι το άθροισμα από όλες τις ενστικτώδεις αντιδράσεις, όλες τις κληρονομημένες θυμαπάτες και όλες τις φάσεις των εσφαλμένων νοητικών στάσεων. Σ' αυτές δίνουμε το όνομα του Ένοικου στο Κατώφλι.

Αυτός ο Ένοικος είναι το συνολικό άθροισμα όλων των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που δεν έχουν ακόμη κατακτηθεί και δεν έχουν υποταχτεί και τα οποία πρέπει τελικά να υπερνικηθούν πριν από τη μύηση. Κάθε ζωή γίνεται κάποια πρόοδος. Κάποιες ατέλειες της προσωπικότητας ρυθμίζονται. Αλλά τα υπολείμματα που δεν έχουν κατακτηθεί και οι αρχαίες τάσεις, είναι αναρίθμητες και υπερβολικά δυναμικές και όταν η επαφή με την ψυχή είναι αρκετά εδραιωμένη υπάρχει μια ζωή στην οποία η υψηλά αναπτυγμένη και πανίσχυρη προσωπικότητα γίνεται η ίδια ο Ένοικος στο Κατώφλι.

Τότε ο Άγγελος της Παρουσίας και ο Ένοικος στέκουν αντιμέτωποι και πρέπει να γίνει κάτι. Τελικά το Φως του προσωπικού εαυτού σβήνει και μειώνεται στη λάμψη της δόξας που εκπορεύεται από τον Άγγελο. Όμως, αυτό είναι δυνατό μόνο όταν η προσωπικότητα επιθυμεί διακαώς να έρθει σε σχέση με τον Άγγελο, αναγνωρίζει τον εαυτό της ως τον Ένοικο και ως μαθητής αρχίζει τη μάχη ανάμεσα στα ζεύγη των αντιθέτων και μπαίνει στις δοκιμασίες του Σκορπιού. Όταν ο νους φτάσει σε ένα σχετικά υψηλό στάδιο ανάπτυξης, εφελκύεται η όψη της μνήμης με ένα νέο και συνειδητό τρόπο και τότε κάθε λανθάνουσα προδιάθεση, κάθε φυλετικό και εθνικό ένστικτο, κάθε κατάσταση που δεν έχει κατακτηθεί και κάθε σφάλμα που ελέγχει φτάνει μέχρι την επιφάνεια της συνείδησης και τότε αρχίζει η μάχη.

Όμως ο βασικός τόνος του Σκορπιού είναι θρίαμβος. Αυτή είναι η κυριότερη έκφρασή του πάνω στο φυσικό πεδίο. Ως αποτέλεσμα της μάχης και της νίκης, ολόκληρος ο θείος άνθρωπος - που προς το παρόν δεν εκφράζεται τέλεια - αγκυροβολείται πάνω στο φυσικό πεδίο με τέτοια ακρίβεια και καθαρότητα, που δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να ξεφύγει από τις εκβάσεις που περιβάλλουν την οικογένεια του μαθητή, τους φίλους του και τον όμιλο του. Σ' αυτό το ζώδιο ο άσωτος υιός αποκτά τον αυτοέλεγχο του και έχοντας φάει τα ξυλοκέρατα της ζωής και έχοντας εξαντλήσει τις πηγές της κοσμικής επιθυμίας και φιλοδοξίας λέει: "θα σηκωθώ και θα πάω στον Πατέρα μου".

ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΡΠΙΟ
Οι δοκιμασίες στον Σκορπιό αφορούν τις τρείς όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης καθώς συγχωνεύονται και αναμειγνύονται πάνω στο φυσικό πεδίο. Οι τρεις κυριότερες δοκιμασίες χωρίζονται πάλι σε τρία στάδια και πάνω στην Ατραπό της Μαθητείας ο άνθρωπος βρίσκει τον εαυτό του να περνά απ' αυτό το ζώδιο για δοκιμασία και εμπειρία εννιά φορές. Μια από τις εννέα κεφαλές της ύδρας αντιπροσωπεύει ένα από τα προβλήματα, πού περιστοιχίζουν το θαρραλέο πρόσωπο, πού ζητεί να κυριαρχήσει τον εαυτό του. Πρώτα από όλα, υπάρχει η δοκιμασία της ορμής. Αυτή η ορμή είναι οι φυσικές προτιμήσεις και τάσεις που είναι έμφυτες στη ζωώδη φύση και αυτές είναι κύριως τρεις:  Σεξ, φυσική άνεση και χρήμα σαν συμπυκνωμένη ενέργεια. Δεύτερο, είναι οι δοκιμασίες που σχετίζονται με την επιθυμία και το αστρικό πεδίο. Αυτές είναι πιο λεπτές στη φύση τους καθώς δημιουργούν αυτόματα αποτελέσματα πάνω στο φυσικό πεδίο. Δεν είναι έμφυτες στη ζωώδη φύση, αλλά επιβάλλονται από τη φύση της επιθυμίας και είναι πάλι τρεις στον αριθμό: φόβος, μίσος και φιλοδοξία ή επιθυμία για δύναμη. Τρίτο, υπάρχουν άλλες τρεις δοκιμασίες του κατώτερου νου οι οποίες είναι, υπερηφάνεια, χωριστικότητα και σκληρότητα.

Θυμηθείτε ότι το χειρότερο είδος της σκληρότητας δεν είναι η σκληρότητα του φυσικού πεδίου, αλλά είναι περισσότερο νοητική στο χαρακτήρα της. Ο Ηρακλής έπρεπε να μάθει την τέχνη της μετουσίωσης των ενεργειών, που τόσο συχνά ωθούν τα ανθρώπινα όντα σε καταστροφικές τραγωδίες. Οι εννέα δυνάμεις που απεργάστηκαν ανέκφραστες πανωλεθρίες μεταξύ των υιών των ανθρώπων από την απαρχή του χρόνου, πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση και να μετουσιωθούν. Η μετουσίωση των ενεργειών του ανθρώπου διανοίγει ένα πεδίο θεωρίας και πειράματος.

ΣΕΞ. Τό σεξ είναι μια ενέργεια. Μπορεί να αναχαιτισθεί, να ασκείται ανεμπόδιστα ή να εξιδανικευθεί. Καταστολή ή αναχαίτιση δεν είναι ή ορθή λύση. Η χωρίς διάκριση σύμμιξη, κάνει την ζωή αγενή και τόν άνθρωπο σκλάβο του πάθους πού τόν κυρίευσε. Η εξιδανίκευση συνεπάγεται την χρήση της ενέργειας του σεξ για δημιουργικό σκοπό.

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΕΣΗ. Οι Σκορπιοί ρέπουν στην φυσική άνεση η οποία συχνά οδηγεί στην αδράνεια και στις απολαύσεις. Η άνεση πολλές φορές είναι μια τροχοπέδη. Εμποδιζομενο από τα υλικά αγαθά και αμβλυνόμενο από την απατηλή αίσθηση της άνεσης, το πνεύμα μαραίνεται και φθίνει. Ο αιχμάλωτος της άνεσης βυθίζεται στην αδράνεια, ξεχνώντας τους αγώνες και τις δοκιμασίες πού χαλυβδώνουν την πνευματική ανησυχία.

ΧΡΗΜΑ. Η συσσώρευση χρήματος είναι το προέχον πάθος, πού υπάρχει πίσω από την δραστηριότητα των ατόμων και των εθνών. Ηθικές και ανθρώπινες αξίες παραβλέπονται στην τρελή προσπάθεια συλλογής τού παντοδύναμου χρυσού. Αναπόφευκτα, προσδιορίζονται λύσεις από την αξία πού δίνει κανείς στο χρήμα, μάλλον, παρά στις πνευματικές πεποιθήσεις ή στις ηθικές αρχές. Το αποτέλεσμα αυτής της μορφής της νοητικής διαστροφής, είναι ο εγωκεντρισμός. Το άτομο επιθυμεί να παίρνει τα πάντα και να μη δίνει τίποτα. Η σφοδρή επιθυμία για την κατάκτηση υλικών αγαθών, μπορεί μια μέρα να μετουσιωθεί σε επιθυμία συγκέντρωσης γνώσεων και σε θέληση κατάκτησης των κοσμημάτων του πνεύματος.

ΦΟΒΟΣ. Με αναρίθμητους τρόπους, τα φαντάσματα του φόβου βασανίζουν τους υιούς των ανθρώπων. Τα απατηλά αυτά σχήματα, τους περιπλέκουν και τους φοβίζουν, γιατί ενεργούν σαν τροχοπέδη στα πόδια τους και σαν μυλόπετρα γύρω από το λαιμό τους. Πολλοί άνθρωποι ζαρώνουν φοβισμένοι όταν τους περιμένει ο βασανιστικός φόβος της γελοιοποίησης της αποτυχίας, του αγνώστου, της περασμένης ηλικίας, της τύχης και του θανάτου. Μπορούν αυτοί οι φόβοι να περιορισθούν; Η εμπειρία του Ηρακλή βεβαιώνει ότι: μπορούν να ξεπερασθούν με την ανύψωση της συνείδησης σ' ένα ανώτερο σημείο ολοκλήρωσης. Όταν ή ζωή του ατόμου εστιασθεί γύρω από έναν απώτερο σκοπό, οι απειλητικές σκιές του φόβου πιέζονται προς τα πίσω στην περιφέρεια της σκέψης. Το πνευματικά προσανατολισμένο άτομο έχει συγκεντρωμένη τη σκέψη του σ` ένα επίπεδο που σπάνια φτάνει ο φόβος.

ΜΙΣΟΣ. Το μίσος έχει τις ρίζες του στην άρνηση. Είναι το αντίθετο της επιθυμίας για ένωση. Υψωμένο στην ανώτερη διάσταση το μίσος μετουσιώνεται στην περιφρόνηση παντός μη πραγματικού. Αποστερημένο το μίσος από όλο το συναισθηματικό περιεχόμενο, μπορεί να γίνει ενέργεια που κάνει τον άνθρωπο να αποβάλει τη μορφή για χάρη της ζωής που την εμψυχώνει.

ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ. Η δύναμη όταν δε συνδέεται με την αγάπη είναι φθοροποιός. Ο άνθρωπος έχει περισσότερο ενστερνισθεί την ενέργεια της δύναμης παρά της αγάπης. Το αποτέλεσμα είναι έλλειψη ισορροπίας. Όταν η θέληση για δύναμη μετουσιωθεί, γίνεται θέληση για επιτεύγματα, θέληση για θυσία. Τότε η δύναμη υπηρετεί την αγάπη και η αγάπη δοξάζει τη δύναμη.

ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ. Οι τοίχοι που χτίζονται από την υπερηφάνεια, φυλακίζουν τον άνθρωπο ασφαλέστερα από τα σίδερα της φυλακής. Ο Ηρακλής πέφτει στα γόνατα καθώς παλεύει με την ύδρα, συμβολίζοντας στη θέση αυτή το πνεύμα της ταπεινότητας που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Η έκφραση των τάσεων της προσωπικότητας πρέπει να αντικατασταθεί από την έκφραση των τάσεων της αυτοθυσίας.

ΧΩΡΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ο αναλυτικός νους διαιρεί και υποδιαιρεί, θέτοντας το μέρος υπεράνω του όλου. Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στις ενδείξεις της διαφοράς παρά στο υπεράνω όλων γεγονός της ενότητας. Ο Ηρακλής έπρεπε να δει την ύδρα σαν ένα τέρας και όχι σαν ένα θηρίο με εννέα κεφαλές. Όσο επιζητούσε να ξεχωρίσει τις κεφαλές μία προς μία, σημείωνε αποτυχία.

ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ. Η ευχαρίστηση της πρόκλησης πόνου στους συνανθρώπους μας είναι ασθένεια. Η πανάσχημη αυτή κεφαλή της ύδρας πρέπει να καταστραφεί με το πρώτο και κυρίως προτού ο άνθρωπος φιγουράρει ως φιλάνθρωπος. Όταν η σκληρότης αυτού του τέρατος κρατιέται ψηλά στον αέρα, στο φως της λογικής και της συμπόνοιας, χάνει τη δύναμή της. Η ενέργεια της σκληρότητας πρέπει να μετατραπεί σε ενέργεια ενεργού συμπόνοιας.

Ο Ηρακλής σ' αυτόν τον άθλο εισήγαγε φως στους σκοτεινούς μυχούς του υποσυνείδητου, που παλεύει με τις δυνάμεις του τέρατος, που κυλιέται μέσα στα βρωμερά νερά και έχει νικήσει τους εχθρούς του δικού του σπιτικού. Μια εκκαθαριστική διαδικασία έλαβε χώρα και ο Ηρακλής είναι τώρα έτοιμος να αναλάβει τον επόμενο άθλο, στον οποίο πρέπει να καταδείξει την ικανότητα του να ελέγχει τις δυνάμεις και το σθένος του νου. Οι βασικοί τόνοι αυτού του ζωδίου είναι σημαντικοί και διαφωτιστικοί. Παραπλάνηση και θρίαμβος, έλεγχος από τη Μάγια και έλεγχος από την ψυχή, διαμάχη και ειρήνη, τέτοια είναι τα κρυμμένα μυστικά αυτού του ζωδίου και συνοψίζονται για όλους τους μαθητές στους δύο βασικούς τόνους. Πάνω στον συνηθισμένο τροχό, όπου βρίσκεται η ψυχή, τυφλή και φανερά αβοήθητη, ο Λόγος εξαποστέλλεται με τους παρακάτω όρους: "Και ο Λόγος είπε, η Μάγια ας ανθίσει και η παραπλάνηση ας κυβερνά". Πάνω στον αντεστραμμένο τροχό η ψυχή ψέλνει ή τραγουδά τα λόγια: "Μαχητής είμαι εγώ και από τη μάχη βγαίνω θριαμβευτής".

  Πηγές: ¨Εσωτερική Αστρολογία¨ Α.Α. Μπέϊλι - ¨Οι Άθλοι του Ηρακλή¨ Α.Α. Μπέϊλι - ¨Η συμφωνία του Ζωδιακού¨ Τορκόμ Σαραϊνταργιάν.