Τα ναρκωτικά διευρύνουν τη συνείδηση;

Οι πράκτορες του υλισμού και των σκοτεινών δυνάμεων δεν είναι ανόητα άτομα. Ψάχνουν για προχωρημένα άτομα για να τα χρησιμοποιήσουν για δικό τους όφελος και χρησιμοποιούν τις μεθόδους εκείνες οι οποίες φαίνονται γοητευτικές σε ασυνήθιστα άτομα, καθώς προσπαθούν να τα οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφή ή σκλαβιά. Βέβαια, δεν πετυχαίνουν πάντα. Εδώ και κει νέοι και δυναμικοί άνθρωποι σπάνε τις αλυσίδες των συνηθειών τους και έρχονται στο φως. Είναι εκείνοι που ξέρουν πώς να μάχονται ενάντια σε τέτοιες καταστροφικές δυνάμεις και πώς να ζουν τη ζωή πιο σοβαρά.
 Από το βιβλίο » Η Επιστήμη της Αυτοπραγμάτωσης» Χ. Σαραϊνταριάν σελ. 218 – 259

Κάθε οντότητα πρέπει να κερδίσει για τον εαυτό της το δικαίωμα να γίνει θεία μέσω προσωπικής εμπειρίας.
Μπλαβάτσκυ

 Μέσα στους αιώνες οι άνθρωποι ένιωσαν κάτι μεγαλύτερο και βαθύτερο μέσα στον άνθρωπο και τη φύση, πέρα από αυτό που μπορεί να συλλάβει η κανονική μας εν εγρηγόρσει συνείδηση. Γνώριζαν διαισθητικά ότι υπήρχε κάτι περισσότερο από αυτό που μπορούσαν να συλλάβουν και από το οποίο μπορούσαν να αντλήσουν περισσότερο φως,  περισσότερη χαρά και  περισσότερη γαλήνη. Έτσι, για αιώνες, οι άνθρωποι φιλοδοξούσαν να βρουν αυτή τη βαθύτερη Ύπαρξη. Στις αρχαίες θρησκείες αυτή η εσωτερική ή βαθύτερη Ύπαρξη ονομαζόταν ψυχή, πνεύμα, Βούδας, εσωτερικός Χριστός, η ελπίδα της δόξας. Ονομαζόταν επίσης κέντρο της ελευθερίας, Σιωπηλός Παρατηρητής, η Παρουσία, ο πραγματικός ΕΑΥΤΟΣ ή ο Πατέρας. Προκειμένου να βρουν αυτό το εσωτερικό κέντρο οι ειλικρινείς άνθρωποι δημιούργησαν διάφορα βοηθήματα όπως τελετουργίες, τυπικά, γιόγκα. Ακολούθησαν τη μόνωση. Νήστεψαν. Ανέπτυξαν ειδικούς διαλογισμούς, προσευχές, περισυλλογές, σαμάντι. Αυτά τα διάφορα βοηθήματα μαζί με μια επιθυμία να συμπεριφέρονται με δικαιοσύνη, αγάπη, ευσπλαχνία και να ζουν με ταπεινότητα, έκαναν ικανούς τους ανθρώπους να υπερβούν τον εαυτό τους. Από αυτό ήρθαν σε ύπαρξη διάφορες θρησκείες. Ουσιαστικά η θρησκεία δεν είναι παρά μια καθοδηγητική ατραπός προς αυτό το εσωτερικό νόημα, αυτή την εσωτερική πηγή στον άνθρωπο και στη φύση. Όταν τα εξωτερικά γεγονότα και οι ανθρώπινες μορφές απομακρύνονται από τη ζωή ενός αφιερωμένου ατόμου τότε παραμένει μια γέφυρα που ενώνει τον ψεύτικο με τον Πραγματικό Άνθρωπο, τον αβοήθητο άνθρωπο με την εσωτερική του πηγή δύναμης.

Η αληθινή ψυχολογία, που είναι η επιστήμη της ψυχής, είναι μια μελέτη της αναζήτησης για τον εσωτερικό κόσμο. Είναι μια μελέτη των νόμων της διαδικασίας δόμησης της γέφυρας που αναφέρθηκε παραπάνω. Η αληθινή εκπαίδευση είναι παρόμοια μια αναζήτηση για τον Πραγματικό Άνθρωπο και των μέσων ανάπτυξης μιας τεχνικής που θα φέρει τον Πραγματικό Άνθρωπο σε πλήρη έκφραση. Η αληθινή τέχνη σε όλες τις όψεις της είναι μια έκφραση του βαθύτερου ανθρώπου. Ο ταλαντούχος, η ιδιοφυία, βρίσκεται κρυμμένος στο βαθύτερο άνθρωπο και έχει μάθει να εκφράζεται μέσα από λέξεις, χρώματα, ήχους, κινήσεις και μορφές. Ο σκοπός κάθε ζωής είναι να επεκτείνει τη συνείδηση σε όλο και ανώτερα επίπεδα σκέψης, αισθήματος και δράσης ώστε να μπορούμε να έχουμε πιο άφθονη ζωή. Στην ανατολή η προσέγγιση προς το βαθύτερο άνθρωπο γίνεται μέσω διαλογισμού και γιόγκα. Στη Δύση γίνεται μέσω της φιλοσοφικής θεωρίας, της ψυχανάλυσης και των τεχνών.

Μια άλλη τεχνική, παλιά όσο και η ίδια η θρησκεία, χρησιμοποιήθηκε για να «διευρύνει» τη συνείδηση του ανθρώπου.Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ειδικά φυτά, λουλούδια ή σπόρους. Αυτή την τεχνική την ακολουθούσαν και την ακολουθούν ακόμα ορισμένες θρησκευτικές ομάδες στην Ασία, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η χρησιμοποίηση ναρκωτικών ήταν διαδεδομένη στην Ασία, στην Αίγυπτο και στη Νότια Αμερική. Καταγραμμένα στα αρχεία τους βρίσκουμε ένα είδος μανιταριού, το πεγιότ, τη μεσκαλίνη, επεξεργασμένο τσάι, το αλκοόλ, το όπιο, ειδικά λιβάνια, αρώματα, αλοιφές, το χασίς και άλλα λιγότερο γνωστά μέσα. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι από το 1900 και οι δυο τεχνικές έγιναν γνωστές στο κοινό. Από τη μια μεριά έχουμε τη μακριά και δύσκολη ατραπό της πειθαρχίας, του διαλογισμού της θεωρίας και μιας πραγματικής επίτευξης ανώτερων καταστάσεων συνείδησης. Από την άλλη μεριά έχουμε ναρκωτικά σε διάφορες μορφές για τη «διεύρυνση» της συνείδησης μηχανικά, ώστε να πετύχει «ανώτερες» εμπειρίες. Ο Ιησούς είπε μια παραβολή που έχει σχέση με αυτό το θέμα. Είπε: «Μερικοί άνθρωποι εισέρχονται μέσα στο σπίτι από τα παράθυρα και είναι κλέφτες». Ένας κλέφτης δε μένει στο σπίτι, αλλά εισέρχεται σε αυτό, το ληστεύει και στο τέλος υφίσταται την τιμωρία. Τα ναρκωτικά, στην καλύτερη περίπτωση, ανοίγουν ένα παράθυρο στο αστρικό πεδίο. Σπάζουν το αιθερικό τείχος και εξαναγκάζουν τη συνείδηση να περάσει μέσα από αυτό το άνοιγμα στον αστρικό κόσμο, ένα φανταστικό κόσμο γεμάτο θυμαπάτες, απατηλά χρώματα και μορφές.

Δεν υπάρχει ναρκωτικό που να μπορεί να ανεβάσει τη συνείδηση ψηλότερα από τον αστρικό κόσμο. Γνωρίζουμε ότι το αισθαντικό πεδίο είναι το πεδίο των αυταπατών και εκείνος που αιχμαλωτίζεται εκεί δεν είναι εύκολο να επιστρέψει στο φως της πραγματικότητας. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι μετά από τη χρησιμοποίηση ναρκωτικών έγιναν δημιουργικοί. Ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν καινούργια έμπνευση και κουράγιο να την εκφράσουν. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια αλλά δε γνωρίζουν από ποιο πεδίο και από ποια πηγή έρχεται αυτή η έμπνευση. Μπορεί να έρχεται από τον αντιδραστικό νου όπου είχε καταγραφεί. Τα όσα διαβάζουμε και ακούμε συχνά καταγράφονται μηχανικά στον αντιδραστικό νου μας και αργότερα εκφράζονται με καινούργιες μορφές και χρώματα. Είμαστε «ντοπαρισμένοι» από νοητικές μαγνητοφωνήσεις. Ένας άνθρωπος μπορεί να καταληφθεί από κάποιες σκέψεις που πλανιούνται στο χώρο και να τις εκφράσει, όπως κάνει ένα μέντιουμ. Μπορεί να γίνει ευαίσθητος στις ιδέες μερικών κατοίκων του αισθαντικού κόσμου, οι οποίοι θέλουν να επικοινωνήσουν μέσω αυτού με το δικό μας κόσμο των αισθήσεων.

Τα ναρκωτικά τους προσφέρουν μια ευκαιρία να το κάνουν και το ξεγελασμένο άτομο νομίζει ότι έγινε δημιουργικό επειδή χρησιμοποίησε ναρκωτικά. Μερικοί ναρκομανείς λένε ότι βλέπουν τέτοια ωραιότητα μορφής και χρώματος που δε μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Αυτό είναι αλήθεια. Βλέπουν «ανεξήγητες» μορφές και χρώματα, γιατί η συνείδηση τους δεν είναι ακόμα έτοιμη να λειτουργήσει στο πεδίο στο οποίο έχουν διεισδύσει. Ας εξετάσουμε το ακόλουθο διάγραμμα:

Β. ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΟ Ή ΑΣΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ - ΑΙΘΕΡΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ - Α. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

Ο άνθρωπος είναι ίσος με τη συνείδησή του. Όπου βρίσκεται η συνείδησή του, εκεί βρίσκεται και ο ίδιος. Ας υποθέσουμε ότι Α είναι το επίπεδο της συνείδησής του. Αυτό είναι το ραβδί του, το μέτρο που έχει στα χέρια του. Μπορεί να εξηγήσει τα πράγματα και να τα προσεγγίσει μόνο μέσω των πέντε αισθήσεων αλλά αν πάρει ναρκωτικά ίσως ανοιχτεί ένα παράθυρο στο επίπεδο Β όπου υπάρχει ένας διαφορετικός κόσμος οφθαλμαπάτης. Ένας άνθρωπος που έχει συνείδηση μόνο φυσικού επιπέδου Α, θα έχει μεγάλη δυσκολία στο να εξηγήσει οτιδήποτε στο επίπεδο Β. Είναι αλήθεια ότι θα έρθει σε επαφή με μια άλλη διάσταση, ένα διαφορετικό κόσμο αλλά αυτό, από μόνο του, δεν του δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για να μεταφράσει και να ερμηνεύσει τις εκεί εμπειρίες του. Ας υποθέσουμε ότι έχει μια συνείδηση φυσικού επιπέδου 200 βαθμών και εισέρχεται σε έναν κόσμο όπου χρειάζεται συνείδηση 20.000 βαθμών. Δε θα βρεθεί σε σύγχυση; Ο δύστυχος άνθρωπος κοιτάζει μέσα από ένα βίαιο ρήγμα στον αστρικό κόσμο και όταν «επιστρέφει», το φυσικό μέτρο του έχει μερικά διαταραχθεί. Εδώ αναλύουμε δυο διαφορετικά πράγματα: τη συνείδηση και το μηχανισμό. Τα ναρκωτικά δεν αναπτύσσουν τη συνείδηση αλλά επηρεάζουν το μηχανισμό το νου και τον εγκέφαλο και ανοίγουν μια ρωγμή ανάμεσα στο αστρικό πεδίο και στον εγκέφαλο.

Μέσα από αυτό το ρήγμα η εξασθενημένη συνείδηση κοιτάζει σε έναν εντελώς καινούργιο κόσμο. Όταν ένας μεθυσμένος βλέπει μια μαθηματική εξίσωση, φυσικά η συνείδηση του εντυπωσιάζεται σε κάποιο βαθμό αλλά δε διευρύνεται από την καινούργια εμπειρία, γιατί η διεύρυνση της συνείδησης επέρχεται όταν αυξάνεται η ικανότητά της για κατανόηση. Κατανόηση σημαίνει συνειδητή ταύτιση με τη μορφή, την ιδιότητα, το σκοπό και την αιτία ενός δοσμένου αντικειμένου. Γνωρίζουμε ότι στα πρώτα επίπεδα του αισθαντικού πεδίου βρίσκουμε τη ζωή των επιθυμιών μας. Εκεί μπορούμε να έχουμε ό,τι επιθυμήσουμε. Τα περισσότερα από τα άτομα που χρησιμοποιούν ναρκωτικά εγκλωβίζονται σε έναν τέτοιο κόσμο ικανοποίησης. Τον «απολαμβάνουν» μέρα και νύχτα ή για όσο συνεχίζεται η επίδραση του ναρκωτικού. Όταν αφυπνίζονται δυσκολεύονται να προσαρμοστούν ξανά στη ζωή του φυσικού πεδίου. Οι μόνιμοι χρήστες είναι χαμένοι γι αυτή τη ζωή. Όταν η επίδραση του ναρκωτικού εξασθενίζει, η ζωή μοιάζει ωμή, εγκληματική και δύσκολη. Ξεφεύγουν επιστρέφοντας πίσω στον ονειρικό τους κόσμο, όπου ικανοποιούν κάθε επιθυμία χωρίς μόχθο ή ευθύνη.

Τέτοια άτομα χάνουν την πνευματική τους ανάπτυξη και αποτελούν πραγματική απώλεια για την κοινωνία. Στο δεύτερο και στο τρίτο επίπεδο του αισθαντικού πεδίου έχουμε λεπτότερα στοιχεία και θυμαπάτες. Εκεί βρίσκουμε να παίζονται και να ικανοποιούνται η περηφάνεια, το μίσος και η ζήλεια. Σε ένα ακόμα ανώτερο επίπεδο ικανοποιείται η ζωή της αφοσίωσης. Εκεί υπάρχουν τα αντικείμενα της αφοσίωσή μας, όπως τα έχουμε χρωματίσει και ντύσει εμείς, μας παρέχουν τον «παράδεισο» τον οποίο περιμένουμε. Σε αυτό το επίπεδο συναντάμε επίσης τους αδελφούς μας της αριστερής ατραπού, αυτούς τους λύκους μέσα σε προβιά προβάτου που προσπαθούν να μας οδηγήσουν στις γραμμές της αδελφότητάς τους και να μας επηρεάσουν να βαδίσουμε τη σκοτεινή ατραπό. Κυρίως υπερδιεγείρουν τις σεξουαλικές επιθυμίες μας, τις υλιστικές τάσεις μας, την υπεροψία μας και τη θέλησή μας να κυριαρχούμε. Σε ένα επίπεδο ακόμα ανώτερο ερχόμαστε σε επαφή με μερικές ασκητικές μορφές, μουσικά χρώματα και φανταστικά είδη τέχνης. Είναι σα να κοιτάζουμε σε ένα καλειδοσκόπιο και να βλέπουμε συνεχώς μεταβαλλόμενες μορφές. Η μοντέρνα τέχνη είναι μια διαστρεβλωμένη αντανάκλαση αυτού του επίπεδου.

Σε ακόμα ανώτερα επίπεδα του αισθαντικού πεδίου μπορούμε να αγγίξουμε μερικούς από τους ηθικούς κώδικες και τα αρχέτυπα αλλά όλα αυτά μοιάζουν να είναι ανακατωμένα σε μια φαντασμαγορική θάλασσα παραπλανητικών θυμαπατών και δυνάμεων. Τα ναρκωτικά μας οδηγούν σε έναν κόσμο όπου, για λίγο, μπορούμε να πετάξουμε και να γίνουμε ή ένα τέρας ή ένας τετράφτερος άγγελος. Όταν ένας άνθρωπος εισέρχεται σε μια άλλη διάσταση, όπως για παράδειγμα, στο αστρικό πεδίο, με τη χρησιμοποίηση ναρκωτικών ή άλλων ανορθόδοξων μέσων, βρίσκεται σε μια άχρονη κατάσταση. Εκεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μετακινούνται συνεχώς και η αίσθηση της αναλογίας και του μέτρου του επηρεάζεται και μεταβάλλεται. Όταν η επίδραση του ναρκωτικού σβήσει, νιώθει μια δυνατή παρόρμηση να μιλήσει ή να γράψει για τις εμπειρίες του αλλά ανακαλύπτει ότι δε μπορεί να το κάνει πραγματικά, γιατί δε διαθέτει το απαιτούμενο λεξιλόγιο και ο εγκέφαλός του δε μπορεί να μορφοποιήσει και να μεταφράσει τις εντυπώσεις που έρχονται από το αστρικό πεδίο. Αυτό δημιουργεί βαθιά σύγχυση στο νου του και αρχίζει μια πραγματική διαμάχη ανάμεσα στη βαθιά ριζωμένη τάση του να εκφραστεί και στα εμπόδια που συναντάει. Ο άνθρωπος χάνει τα λογικά του και υποφέρει σωματικά. Αυτό δεν επέρχεται πάντα αμέσως αλλά έρχεται όταν ο κόσμος της πλάνης πιέζεται προς τα κάτω και αναμιγνύεται με την πραγματικότητα.

Πριν ο άνθρωπος μπορέσει να εισέλθει στα υποκειμενικά επίπεδα, πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Πρέπει να φτιάξει ένα μηχανισμό ο οποίος θα παίζει το ρόλο ενός μεταφραστή και μετασχηματιστή από το αχρονικό στο χρονικό, από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο. Οι ανώτερες διαστάσεις δεν προσθέτουν κάτι καινούργιο στον άνθρωπο, γιατί δε μπορεί να δεχτεί μια νέα ιδέα, ένα όραμα ή γνώση αν δεν έχει φτιάξει αυτό τον καινούργιο μηχανισμό. Έλκει προς τον εαυτό του μόνο αυτό που είναι και ο ίδιος. Διεισδύοντας στα ανώτερα πεδία μέσω της χρήσης των ναρκωτικών, ο άνθρωπος δε φορτίζεται ούτε ανυψώνεται. Όπως για παράδειγμα, δε μεταβάλλει τη συνείδησή του αν ξαφνικά μεταφερθεί από το επίπεδο της θάλασσας σε ένα υψόμετρο 6.000 μέτρων. Όλα όσα δοκιμάζει ένας άνθρωπος στο αισθαντικό πεδίο είναι η μηχανική ανταπόκριση στα γνωστά του ή άγνωστα όνειρα, επιθυμίες, εφέσεις, αφοσιώσεις, αισθήματα και συγκινήσεις. Στον αστρικό κόσμο όλα αυτά ελευθερώνονται και βρίσκουν την ολοκληρωτική τους εκπλήρωση.

Η πνευματική πρόοδος του ανθρώπου πετυχαίνεται με μια αργή μεταμόρφωση ή μετουσίωση της ύλης του μηχανισμού του. Ας υποθέσουμε ότι ένα παιδί αγοράζει ένα βιβλίο ανώτερων μαθηματικών και το πηγαίνει σπίτι. Το απλό γεγονός της κατοχής δεν το διδάσκει πώς να λύνει πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα. Μόνο μετά από χρόνια μαθηματικών σπουδών θα είναι έτοιμο γι αυτό το βιβλίο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διευρύνει τη συνείδησή του να μάθει πολλούς κανόνες και τύπους και να τους χρησιμοποιήσει για να διεισδύσει περισσότερο μέσα στο θέμα που διάλεξε. Δε μπορούμε να πετάξουμε με ασφάλεια στον αέρα αν δε γνωρίζουμε πρώτα τι είδη κανόνων, νόμων, δυνάμεων ή άλλων συνθηκών πρέπει να τηρηθούν. Αφού μάθουμε αυτά, πρέπει να αποκτήσουμε τον αναγκαίο μηχανισμό που θα είναι φτιαγμένος σύμφωνα με τις απαιτήσεις. Η ίδια κατάσταση ισχύει και για το εσωτερικό διάστημα. Το αστρικό πεδίο είναι μέρος του διαστήματος και όταν οι άνθρωποι εισέρχονται σε αυτό, αποδέχονται το καθετί εκεί σαν πραγματικό και νομίζουν ότι είναι αληθινοί μάρτυρες αυτών των πραγμάτων. Γεγονός είναι πως ό,τι βλέπουν δεν είναι πραγματικό αλλά μόνο μια αντανάκλαση των δικών τους φανταστικών δημιουργημάτων. Όλα όσα ονειρεύονται, εκεί πραγματώνονται.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πως ονειρεύονται. Ο άνθρωπος, όταν επιστρέφει στη συνείδηση, συχνά μιλάει για εντολές ή μηνύματα που δέχτηκε από κείνο τον κόσμο, χωρίς να γνωρίζει πως ό,τι δέχτηκε, δόθηκε στον εαυτό του από τον εαυτό του. Μερικοί από τους «ψευδοπροφήτες», τους «δασκάλους της σοφίας», τους «αρχηγούς» εμπνέονται στο αστρικό πεδίο μέσω αυτοΰπνωσης. Θεωρούν ότι είναι σημαντικές προσωπικότητες. Κατέχονται από την ιδέα, την εντολή, το φως ή την αποκάλυψη την οποία υποτίθεται ότι δέχτηκαν από ανώτερες πηγές και κάνουν κάθε θυσία για να αποδείξουν στον κόσμο ότι «στάλθηκαν» για να μεταδώσουν ένα θείο μήνυμα. Τέτοια είναι η αυταπάτη στην οποία εισέρχεται ο άνθρωπος μέσω ναρκωτικών ή διαλογισμών και ασκήσεων στην αριστερή ατραπό. Υπάρχουν πολλά διεστραμμένα άτομα στον κόσμο τα οποία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν εισέλθει στον κόσμο της αυταπάτης και έχουν εγκλωβιστεί εκεί. Μερικά από αυτά νομίζουν ότι έχουν πετύχει την Ατομικότητα και ότι αντιπροσωπεύουν το Θεό στον κόσμο ή ότι είναι οι αληθινοί απεσταλμένοι του Θεού. Είναι χαμένοι μέσα στις πλάνες του αστρικού πεδίου και είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος γι αυτούς είναι να προσπαθήσει να κλείσει ‘ράβοντας’ το άνοιγμα στο αιθερικό σώμα ανάμεσα στο φυσικό και στο αισθαντικό πεδίο.

Η ιατρική δε μπορεί να τους βοηθήσει. Τα φάρμακα απλώς σταματούν την ευαισθησία του οργανισμού που καταγράφει τις εντυπώσεις που έρχονται από τα αισθαντικά πεδία. Οι επιρροές από τα αισθαντικά πεδία συνεχίζουν να έρχονται και επηρεάζουν τη νοητική και τη φυσική ζωή αλλά το άτομο δεν έχει κάποια επίγνωση αυτού του γεγονότος. Εκείνοι που εισέρχονται στα ανώτερα επίπεδα μέσω σωστού διαλογισμού και υπηρεσίας, γίνονται γνωστοί από τις πραγματικές επιτεύξεις τους, γίνονται περισσότερο δημιουργικοί, περισσότερο υπομονετικοί,  εκφράζουν μεγαλύτερο αίσθημα ενότητας, μια βαθύτερη αγάπη, αφοσίωση, αβλάβεια, μεγαλύτερη υπηρεσία, συνειδητή συμπόνια για τους άλλους, θέληση, ελευθερία, ανιδιοτέλεια, γαλήνη,  θάρρος, υπομονή, υπακοή, ειλικρίνεια, εντιμότητα, ευγνωμοσύνη… αυτά είναι τα μέτρα με τα οποία αναγνωρίζονται εκείνοι που ακολουθούν τη δεξιά ατραπό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί που χρησιμοποιούν ναρκωτικά συνοδεύονται από «πνεύματα – οδηγούς», άσαρκες οντότητες, που είναι οι δημιουργοί των μεταϋπνωτικών υποβολών. Εκείνοι που βρίσκονται κάτω από την επίδραση ναρκωτικών και υποβολών βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα σε μια ακόμα μεγαλύτερη θυμαπάτη. Κάθε υποβολή που φτάνει σε αυτούς, γίνεται ένα ενεργό δράμα ή κωμωδία στο αισθαντικό πεδίο. Ύστερα, όταν επιστρέφουν στη φυσιολογική τους συνείδηση, η υποβολή γίνεται εντολή. Είναι δύσκολο να τους βγάλει κάποιος από το δίχτυ στο οποίο είναι πιασμένοι. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί ναρκωτικά μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει καλύτερες σχέσεις με τους άλλους και επιπρόσθετες ικανότητες στην ομιλία ή την έκφραση. Αυτό είναι πιθανό αλλά ο πραγματικός άνθρωπος, η συνείδηση, δεν αναπτύσσεται περαιτέρω, απλώς υπνωτίζεται ώστε να δρα μηχανικά. Μόλις η υπνωτιστική αυτή κατάσταση ξεθωριάσει, ο πραγματικός άνθρωπος είναι πιο αδύναμος από πριν επειδή μέσω αυτού ενεργοποιόταν μια εντολή. Δεν ήταν ο εαυτός του. Υπάρχει πράγματι μια ομοιότητα ανάμεσα στις περιγραφές ορισμένων καταστάσεων έκστασης που προκύπτουν από διαλογισμό και εκείνων που επέρχονται με ψυχεδελικά ναρκωτικά. Ο δυτικός μας κόσμος έχει σύγχυση σχετικά με το σκοπό του διαλογισμού. Νομίζουμε ότι ο σκοπός του διαλογισμού είναι η έκσταση. Αν ήταν έτσι, τότε οι υποστηρικτές της χρησιμοποίησης ψυχεδελικών ναρκωτικών που δημιουργούν αισθήματα έκστασης, θα ήταν οι μεγαλύτερες αυθεντίες. Όμως, έκσταση για τον ώριμο διαλογιζόμενο, σημαίνει να πετυχαίνει την αυτο-υπέρβαση και μια ανώτερη κατάσταση εξισορροπημένης νοητικής διαύγειας. Σε αυτή την κατάσταση της εξισορροπημένης νοητικής διαύγειας μπορεί να συλλάβει μεγάλες εμπνεύσεις βαθύτερου νοήματος και σύνθεσης και είναι ικανός να τις αγκυροβολήσει με πρακτική μορφή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υπηρεσία και για την επίτευξη της ανθρωπότητας.

Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η έκσταση περιλαμβάνει διάφορους βαθμούς εμπειρίας. Υπάρχει φυσική έκσταση και συγκινησιακή έκσταση. Και στις δυο καταστάσεις ο νους αποκόβεται και μένει μετέωρος για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτές οι καταστάσεις έκστασης μπορούν να πραγματωθούν μέσω των σεξουαλικών σχέσεων, του αλκοόλ ή των ναρκωτικών. Όταν δοκιμάζουμε νοητική έκσταση, μια μεγάλη χαρά πλημμυρίζει το πεδίο του νου αλλά αυτές δεν είναι αληθινές πνευματικές εκστάσεις. Η αληθινή έκσταση αρχίζει όταν ο άνθρωπος εισέρχεται στην επικράτεια της ενόρασης μέσω εσωτερικού διαλογισμού και θεωρίας. Εκεί ο μικρός εαυτός με τα προβλήματά του εξαφανίζεται. Και ο άνθρωπος βλέπει την αληθινή ομορφιά της δημιουργίας και το ένδοξο μέλλον των ανθρωπίνων όντων.

Το τελευταίο στάδιο της έκστασης είναι πραγματικά δημιουργικό και μια αληθινή, κορυφαία εμπειρία. Είναι δημιουργικό γιατί ο άνθρωπος, στη διάρκεια της εμπειρίας, είναι συνειδητός χρησιμοποιώντας μια γέφυρα δομημένη ανάμεσα στο νου και στα ανώτερα πεδία. Η γέφυρα αυτή, ανάμεσα στο νου και στους ανώτερους κόσμους, χρησιμοποιείται για να μεταβιβάσει την ανώτερη εμπειρία στον κατώτερο κόσμο με επιστημονική αποκάλυψη και με δημιουργικές μορφές. Τα ναρκωτικά εργάζονται πάνω στο μηχανισμό, αντί να εργάζονται πάνω στη συνείδηση. Η αντιστροφή αυτή της διαδικασίας οδηγεί μόνο σε προβλήματα. Εσωτερικά, η συνείδηση είναι αυτή που δημιουργεί το μηχανισμό και η οποία τον αλλάζει. Με την ανάπτυξη της συνείδησης αναπτύσσεται επίσης η φυσική πλευρά του ανθρώπου. Το αιθερικό του σώμα, το νοητικό σώμα και τα ανώτερα σώματα αναπτύσσονται, καθώς ξεδιπλώνει τη συνείδησή του. Ο αληθινός διαλογισμός και η εκπαίδευση κατευθύνονται προς το ξεδίπλωμα της συνείδησης. Καθώς η συνείδηση γίνεται ανώτερη και βαθύτερη, η ύλη των πεδίων του ανθρώπου οργανώνεται όλο και περισσότερο και εκλεπτύνεται προκειμένου να εκφράσει καλύτερα το νέο φως που εκπέμπεται στην ύλη. Έτσι, το νευρικό σύστημα, το αδενικό σύστημα και τα κέντρα αναπτύσσονται για τη χρησιμοποίηση των δραστηριοτήτων ανώτερης διάστασης. Αυτή είναι η κανονική και φυσική διαδικασία για την ανάπτυξη της συνείδησης και του μηχανισμού του ανθρώπου.

Πάνω στην ατραπό της επέκτασης από πεδίο σε πεδίο, η γέφυρα πρέπει να δομηθεί πριν μπορέσει ο άνθρωπος να γίνει ενεργός στα ανώτερα επίπεδα. Μια πανεπιστημιακή διάλεξη δε μπορεί να γίνει σε ένα παιδί, που δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει. Είναι αλήθεια πως μπορεί κάποιος να υποκριθεί ότι είναι έτοιμος αλλά η φύση έχει τους δικούς της τρόπους και το παιδί πρέπει να μεγαλώσει και να μάθει βαθμιαία, μέχρις ότου είναι έτοιμο να περάσει από βαθμίδα σε βαθμίδα με πλήρη κατανόηση. Ο άνθρωπος πρέπει, αργά ή γρήγορα, να εισέλθει στο αισθαντικό πεδίο αλλά με τέλεια επίγνωση και γνώση αυτού του πεδίου και σαν ένας παρατηρητής, όχι δράστης. Εδώ είναι η αυτεξουσιότητα, μια προσέγγιση προς τον Κεντρικό Εαυτό και η πραγμάτωση αυτού του Εαυτού.

Σε μια κατάσταση ύπνωσης ή ντοπαρίσματος ο άνθρωπος απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον Πραγματικό του Εαυτό. Στο διαλογισμό εκλεπτύνουμε τα σώματα, ανεβάζουμε τους κραδασμούς τους, τα συνδέουμε με ανώτερα επίπεδα και ξεδιπλώνουμε καινούργια συνείδηση. Προσεγγίζουμε την Κεντρική Ζωή. Χρησιμοποιώντας ναρκωτικά προκαλούμε τεχνητή επικοινωνία με τα ανώτερα πεδία για την οποία η συνείδησή μας δεν είναι ακόμα έτοιμη. Μοιάζει σαν να βάζει κάποιος ένα παιδί πάνω σε ένα άγριο άλογο και να το αφήνει να τρέχει τρελά. Ο διαλογισμός μοιάζει με τη διαδικασία κατά την οποία το παιδί εκπαιδεύεται και προετοιμάζεται να ιππεύσει ένα άλογο, χαρίζοντάς του τέλειο έλεγχο του εαυτού του και του αλόγου. Ο διαλογισμός ελευθερώνει την εσωτερική ομορφιά και μεταμορφώνει τον άνθρωπο μέσω ενός ξεχειλίσματος φωτός. Καθαρίζει, όσο γίνεται, τις θυμαπάτες του αισθαντικού πεδίου και καταστρέφει τις πλάνες του νοητικού πεδίου. Με λίγα λόγια, παρέχει ελεύθερη λειτουργία στη συνείδηση του ανθρώπου. Τα ναρκωτικά αυξάνουν τις θυμαπάτες και τις πλάνες και σπρώχνουν τον άνθρωπο σε μια κατάσταση όπου χάνει τον έλεγχο του αναλυτικού, λογικού και συνθετικού του οργάνου. Η πυξίδα του έχει χαθεί. Ένας άνθρωπος μπορεί να μπει σε μια τάξη αστρονομίας, να δει όλα τα σύμβολα, τις μορφές και τις εξισώσεις και να μην καταλάβει κάτι από αυτά. Υπάρχει ανάγκη κατανόησης, πριν εισέλθουμε σε ένα ξένο τόπο. Ένας μαθηματικός τύπος που δεν κατανοείται, δεν έχει πραγματική ύπαρξη για το άτομο. Μόνο όταν τον καταλαβαίνει, αρχίζει να αποκτάει κάποια σημασία γι αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλα τα ανώτερα επίπεδα ή πεδία ύπαρξης. Σε αυτά τα ανώτερα πεδία μπορούν να βρεθούν βαθύτερες πραγματικότητες και μεγαλύτερη ομορφιά που δε μπορούν ποτέ να βρουν στους κατώτερους κύκλους της ζωής.

Συχνά οι άνθρωποι εισέρχονται σε αυτές τις ανώτερες περιοχές μέσω της χάρης. Σαν παράδειγμα, ο Άγιος Παύλος μιλώντας για τον εαυτό του λέει, «οίδα άνθρωπον εν Χριστώ προ ετών δεκατεσσάρων, είτε εν σώματι ουκ οίδα, είτε εκτός του σώματος ουκ οίδα. Ο Θεός οίδεν αρπαγέντα τον τοιούτον έως τρίτου ουρανού…» και συνεχίζει, «και οίδα τον τοιούτον άνθρωπον… ότι ηρπάγη εις τον παράδεισον και ήκουσεν άρρητα ρήματα, α ουκ εξόν ανθρώπω λαλήσαι». (Προς Κορινθίους ΙΙ, 12:2-4.) Αν η συνείδησή μας είναι προετοιμασμένη, μας δίνεται μια ευκαιρία να εισέλθουμε σε τέτοια πεδία ακόμα και να παραμείνουμε εκεί για όσο χρόνο μπορούμε αλλά ύστερα πρέπει να επιστρέψουμε στον κόσμο των ανθρώπων σαν ηγέτες, εμπνευστές και προφήτες. Έχουμε αγγίξει τις πραγματικότητες και δε μπορεί κάτι να αλλάξει την κατανόησή μας ή την αφοσίωσή μας σε αυτές. Αν μέσω κάποιων απαγορευμένων ασκήσεων οι άνθρωποι εισχωρούν σε αυτούς τους ανώτερους κόσμους, βλέπουν και ακούν μερικά πράγματα αλλά ερμηνεύουν αυτές τις εμπειρίες μέσω της κατανόησής τους των κατωτέρων πεδίων και έτσι δημιουργούν κρυσταλλωμένες πλάνες. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι άνθρωποι χάνουν την ισορροπία τους στο φυσικό κόσμο, γιατί το μέτρο της κρίσης τους διαστρεβλώνεται. Ζουν μια αβέβαιη και ψεύτικη ζωή. Μερικές φορές καταστρέφουν κάθε ηθικό κώδικα και ζουν μια αχαλίνωτη ζωή. Συχνά χάνουν την αίσθηση της νομιμότητας και δε δείχνουν κάποιο σεβασμό σε κανόνες και νόμους. Αυτό είναι σημάδι ότι έχουν κάνει μια παράνομη είσοδο στα ανώτερα πεδία και έχασαν την πυξίδα τους για τη φυσική πλευρά της ζωής. Δε μπορούν να ζήσουν σε κάθε πεδίο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε πεδίου, γιατί οι μετασχηματιστές τους δεν είναι έτοιμοι. Επομένως είναι χαμένοι για όλα τα πεδία και πρέπει να αρχίζουν ξανά από το κατώτερο.

Η Ε. Π. Μπλαβάτσκυ με πολύ όμορφο τρόπο, λέει, «Κάθε οντότητα πρέπει να κερδίσει για τον εαυτό της το δικαίωμα να γίνει θεία, μέσω προσωπικής εμπειρίας». (Ε. Π. Μπλαβάτσκυ, Μυστική Δοξασία, Τομ. I.) Οι έντονες πνευματικές προσπάθειες που γίνονται από το ζηλωτή και το μαθητή μέσω διαλογισμού και ορθής ζωής του επιτρέπουν να κερδίσει εσωτερική γαλήνη και άλλες αρετές και να εισέλθει στα βαθύτερα επίπεδα της ύπαρξης, τα οποία αλληλοσυνδέονται με πολλές ψυχολογικές και πνευματικές γέφυρες. Ο άνθρωπος διασχίζοντας αυτές τις γέφυρες προχωράει λίγο πέρα από τον εαυτό του και βαθμιαία μεταφέρει τη συνείδησή του σε ανώτερα επίπεδα όπου μπορεί να κατανοήσει, να αναλύσει και να εκφράσει το Θείο Σχέδιο. Ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί ναρκωτικά για να διευρύνει τη συνείδησή του χάνει τη συμμετοχή του στο Σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι χάνει το ανώτερο κάλεσμα και δε μπορεί να πάρει συνειδητά μέρος στην εκτέλεση του μεγάλου Σχεδίου για την ανθρωπότητα.

Το δικό του μέρος του Σχεδίου υπάρχει στο εσώτατο κέντρο της ύπαρξής του αλλά δε μπορεί να το προσεγγίσει. Ακόμα και αν προσπαθήσει να προχωρήσει προς αυτό βυθίζεται μέσα σε μια θάλασσα από θυμαπάτες και εκεί βλέπει μια διαστρεβλωμένη εικόνα του Σχεδίου. Τελικά αυτή η διαστρεβλωμένη εικόνα ελέγχει τη ζωή του και γίνεται ένας εκφυλισμένος άνθρωπος. Στη φυσική ανάπτυξη ο άνθρωπος κρατάει όλες τις επιτεύξεις μέσα του κάθε φορά που περνάει το κατώφλι προς τους ανώτερους κόσμους και επιστρέφει. Στις τεχνητές διεισδύσεις, όταν ο άνθρωπος επιστρέφει, έχει χάσει οτιδήποτε είχε εντυπωθεί προηγούμενα στη συνείδησή του και κρατάει μόνο τις πληγές στα σώματά του. Ο ζηλωτής της δεξιάς ατραπού μπορεί να παρομοιαστεί με τον άνθρωπο που κερδίζει χρήματα με τίμιους τρόπους και τα απολαμβάνει στα χρόνια που έρχονται. Ο ζηλωτής της αριστερής ατραπού μοιάζει με ένα ταμία τραπέζης ο οποίος χειρίζεται τεράστια ποσά χρημάτων όλη τη μέρα αλλά όταν έρθει το απόγευμα πρέπει να αφήσει τα λεφτά στην τράπεζα γιατί δεν του ανήκουν. Ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να προσεγγίζει τα ανώτερα επίπεδα συνειδητά, βήμα προς βήμα πρέπει να ελέγχει την κάθε κίνηση και να πληρώνει το αντίτιμο για κάθε προχώρημα. Με αυτό τον τρόπο θα έχει σε όλο το δρόμο μια γέφυρα κάτω από τα πόδια του και θα μπορεί να προχωράει ή να επιστρέφει ανάλογα με τις ανάγκες του. Καθώς ταξιδεύει προς τον Πραγματικό Εαυτό χτίζει τις γέφυρες και ολοκληρώνει τον εφταπλό μηχανισμό του, δομώντας τον με τη δική του προσπάθεια και μόχθο. Όταν δομηθεί η γέφυρα ανάμεσα σε όλους τους φορείς, μπορεί τότε να επικαλεσθεί το Εσωτερικό Φως λέγοντας: Ω Εσύ, Αυτο-αποκαλυπτόμενε, αποκάλυψε τον Εαυτό Σου σε μένα. Όταν αρχίζει η αποκάλυψη του Εαυτού, ο άνθρωπος απομακρύνει σιγά – σιγά το ικρίωμα που είχε χτίσει μέσα στις εποχές με το διάβασμα και τη μάθηση. Αργά – αργά το φως του ήλιου ακτινοβολεί και εξαφανίζει όλα τα μέσα που είχαν χρησιμοποιηθεί για να φτάσει στο σκοπό και πραγματώνεται ο αληθινός Εαυτός.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Είθε η πραγματικότητα να κυβερνάει κάθε μου σκέψη και η αλήθεια να είναι ο κύριος της ζωής μου. Ο Δάσκαλος Θιβετανός.

Ερ. Τα ναρκωτικά μας κάνουν πιο ευαίσθητους στην ηδονή του σεξ;
Απ. Μερικά από τα άτομα που χρησιμοποιούν ναρκωτικά το πιστεύουν. Νομίζουν ότι γίνονται πιο ικανά στον έρωτα και ότι τον απολαμβάνουν πιο έντονα. Είναι αλήθεια ότι στην αρχή τα ναρκωτικά διεγείρουν τα νεύρα και τα κέντρα και για λίγο εκείνοι που τα χρησιμοποιούν δοκιμάζουν αισθήματα σφρίγους, ευεξίας και ικανοποίησης. Βαθμιαία, όμως ανακαλύπτουν ότι ο μηχανισμός που κατέγραψε την αναστάτωση και την ικανοποίηση του έρωτα, γίνεται βραδύς και άτονος. Σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσουν το προηγούμενο επίπεδο απόλαυσης, αυξάνουν τη δόση του ναρκωτικού. Καθώς η δόση του ναρκωτικού αυξάνεται, η αδράνεια μεγαλώνει και η ευαισθησία μειώνεται όλο και περισσότερο. Έρχεται μια μέρα που η έκφραση του έρωτά τους είναι εντελώς μηχανική. Η κατάσταση αυτή ακολουθείται από ανικανότητα διαφόρων βαθμών. Αυτοί που χρησιμοποιούν ναρκωτικά δε θα νιώσουν ποτέ μια πραγματική και βαθιά απόλαυση του έρωτα γιατί ο ανώτερος έρωτας αρχίζει στο ενορατικό επίπεδο. Αυτοί είναι αιχμαλωτισμένοι μέσα στο αστρικό χάος, όπως μια μύγα στον ιστό της αράχνης και δε μπορούν να πετάξουν ψηλότερα για να εισέλθουν στην επικράτεια της αληθινής αγάπης.

Ερ. Τα ναρκωτικά επηρεάζουν τις επερχόμενες γενεές;
Απ. Ναι. Το κακό που γίνεται από τη χρήση των ναρκωτικών δε σταματάει με τη δική μας ζωή αλλά συνεχίζεται επηρεάζοντας τις επερχόμενες γενεές, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αυτά θα επηρεαστούν όχι μόνο φυσικά αλλά και ψυχολογικά. Το παιδί ενός ναρκομανούς δε θα έχει υγιή σώματα ή υγιή συγκινησιακό και νοητικό εξοπλισμό. Πράγματι, η σχετικά διαδεδομένη χρήση των ναρκωτικών θα αφήσει το σημάδι της πάνω σε ολόκληρο τον πολιτισμό και την κουλτούρα. Ακριβώς όπως οι ψυχοσωματικές καταστάσεις κατέρχονται και εκφράζονται σαν ασθένειες και αρρώστιες στο φυσικό πεδίο έτσι και οι φυσικές ασθένειες που προκαλούνται από ιούς, εισχωρούν βαθύτερα και επηρεάζουν τους λεπτότερους φορείς. Όταν μια φυσική ασθένεια εμποδίζεται με το διαλογισμό και «θεραπεύεται», η αδυναμία παραμένει στα λεπτά σώματα και πιθανόν να εκφραστεί αργότερα με κάποιο άλλο είδος διαταραχής ή απόκκλισης από το φυσιολογικό. Οι ναρκομανείς βλάπτουν τους τωρινούς και τους μελλοντικούς μηχανισμούς τους και από τις δυο μεριές και για πολλές γενεές. Όταν ξαναενσαρκωθούν, θα έχουν φυσικά χαμηλό επίπεδο ψυχισμού. Θα «βλέπουν», θα «ακούν» και θα «αισθάνονται». Αυτή η κατάσταση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και πολύ πόνο γι αυτούς, όπως γίνεται σήμερα με πολλά άτομα που είναι θύματα του κατώτερου ψυχισμού τους. Τα νοσοκομεία και τα άσυλα είναι γεμάτα με τέτοιους ανθρώπους και οι γιατροί μας το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να τους επιβάλλουν θεραπείες με ηλεκτροσόκ και να προσπαθήσουν να τους ηρεμήσουν με φάρμακα. Η χρησιμοποίηση ναρκωτικών σε αυτή τη ζωή θα ανοίξει μερικά κέντρα στο αιθερικό σώμα, θα τα υπερδιεγείρει και θα παράγει υπερέκχυση ενέργειας στα αντίστοιχα φυσικά όργανα. Στην επόμενη ζωή αυτή η υπερέκχυση θα συνεχιστεί και θα έχει καταστροφικά φυσικά και ψυχικά αποτελέσματα. Στην τωρινή ενσάρκωση το άτομο που χρησιμοποιεί ναρκωτικά καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου και αυξάνει το πάχος του πέπλου ανάμεσα στον εαυτό του και στην Ψυχή του. Είναι αλήθεια ότι τα ναρκωτικά παράγουν ενέργεια μέσω της υπερδιέγερσης κατώτερων κέντρων, ειδικά του κατώτερου μέρους του κέντρου του ηλιακού πλέγματος και του ιερού κέντρου. Η υπερβολική διέγερση αντλεί όλο και περισσότερη ενέργεια από τα ανώτερα κέντρα αφήνοντάς τα σε αδύναμη κατάσταση. Αυτό θα προκαλέσει  μια επιβράδυνση των ανώτερων κέντρων και ένα φούντωμα των Κατώτερων κέντρων προκαλώντας έτσι πλήρη ανισορροπία στο ενεργειακό σύστημα του ανθρώπου.

Ερ. Αν ένας σπουδαστής της εσωτερικής επιστήμης μέσω της χρήσης των ναρκωτικών φτάσει στο επίπεδο του αστρικού πεδίου, τι μπορεί να πετύχει;
Απ. Δε νομίζω ότι ένας τέτοιος σπουδαστής θα το δοκίμαζε, αλλά αν το έκανε, τότε θα έμοιαζε με έναν αστρονόμο ο οποίος αφού καταναλώνει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ύστερα σκαρφαλώνει στο τηλεσκόπιό του για να μελετήσει τα στεριά και να καταγράψει τα στοιχεία. Εργάζεται σκληρά για λίγο, αλλά εξαιτίας της μέθης, σύντομα εξαντλείται, τα παρατάει και πέφτει για ύπνο. Το επόμενο πρωί, άλλοι αστρονόμοι αρχίζουν να μελετούν τους υπολογισμούς του και τους βρίσκουν χωρίς κάποιο νόημα. Η έρευνα αποδεικνύει ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει τους σωστούς φακούς και τους είχε μετακινήσει βίαια σε λάθος κατεύθυνση. Είχε ξεχάσει να σβήσει το φως και δεν κατάφερε να κλείσει το τηλεσκόπιο. Μην ακολουθώντας τις καθιερωμένες διαδικασίες, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα όργανα. Αν ένας σπουδαστής του εσωτερισμού χρησιμοποιεί ναρκωτικά, θα αγγίξει μερικές πραγματικότητες, αλλά δε θα είναι σε θέση να τις ερμηνεύσει με ακρίβεια. Αν συνεχίσει να χρησιμοποιεί ναρκωτικά, θα βλάψει τα κύτταρα του εγκεφάλου βάζοντας τέλος στην πρόοδό του πάνω στην ατραπό.

Ερ. Η χρησιμοποίηση των ναρκωτικών είναι επιβλαβής για τις σπουδές του εσωτερισμού;
Α. Ναι. Οι ναρκομανείς μπορούν πολύ εύκολα να καταληφθούν από τις σκοτεινές δυνάμεις και συχνά γίνονται κανάλια γι αυτές. Δεν είναι ικανοί να καταγράψουν ενέργειες ανωτέρου επιπέδου και εντυπώσεις που προέρχονται από μεγάλα όντα και από το Θείο Σχέδιο. Είναι ανίκανοι να καλλιεργήσουν τα κέντρα τους ή να χρησιμοποιήσουν ενέργειες με νοημοσύνη. Θα χάσουν το όραμα μέσα στη λάσπη των εμπειριών και των φαντασιώσεων του κατώτερου επιπέδου τους. Ένας μετενσαρκούμενος ναρκομανής θα έχει ένα ανισόρροπο μηχανισμό ή φορέα. Για παράδειγμα, αν ξυπνήσετε ένα πρωί και αρχίζετε να οδηγείτε το αυτοκίνητό σας αλλά βλέπετε ότι η μια ρόδα έχει γίνει τετράγωνη, η άλλη τρίγωνη και μια τρίτη είναι επίπεδη, πώς μπορείτε να οδηγήσετε ένα τέτοιο όχημα; Υπάρχουν πολλοί δυστυχισμένοι άνθρωποι στα νοσοκομεία που έχουν ανισόρροπη φύση αλλά που επίσης νιώθουν την παρόρμηση να ζήσουν και να εκφραστούν. Εδώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Αν ο μηχανισμός, ειδικά ο νους, όχι ο εγκέφαλος, έχει πάθει μεγάλη ζημιά τότε ο Ηλιακός Άγγελος εγκαταλείπει το άτομο για μεγάλη χρονική περίοδο. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μσγγολικά, καθυστερημένα παιδιά και παραμορφωμένα βρέφη.

Ερ. Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στην εμπειρία διαλογισμού και ναρκωτικών;
Απ. Η διαφορά μοιάζει με τη διαφορά ανάμεσα σε μια παραίσθηση και την πραγματικότητα. Ο διαλογισμός είναι μια διαδικασία: α. ευθυγράμμισης - β. προσέγγισης της γενήτριας της ενέργειας - γ. διεύρυνσης της συνείδησης, - δ. σωστής καταγραφής των ιδεών που κατακρημνίζονται από τον ανώτερο νου ή από τα ενορατικά επίπεδα - ε. συνειδητής δημιουργικότητας. Στην περίπτωση των ναρκωτικών το αιθερικό σώμα σχίζεται ξαφνικά και εισέρχεται ο κόσμος της πλάνης και της θυμαπάτης. Η ανθρώπινη ψυχή παγιδεύεται. Δεν υπάρχει σωστή καταγραφή και το επίπεδο της αυτεξουσιότητας βρίσκεται στο μηδέν. Το αιθερικό αντίστοιχο του εγκεφάλου έχει σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί. Δεν υπάρχει αληθινή δημιουργικότητα.

Ερ. Είναι η χρήση των ναρκωτικών ο χειρότερος εχθρός που έχουμε πάνω στην ατραπό της προόδου αυτή την εποχή;
Απ. Υπάρχει ένα θαυμάσιο κομμάτι στον Πύρινο Κόσμο το οποίο θα απαντήσει στην ερώτηση σου. Λέει: «Η κακία, η αμφιβολία, η απιστία, η ανυπομονησία, η νωθρότητα και οι άλλες εμπνεύσεις του σκότους χωρίζουν το γήινο κόσμο από τις Ανώτερες Σφαίρες. Αντί να ακολουθούν την ατραπό του καλού, οι άνθρωποι επιχειρούν να αντικαταστήσουν την έκσταση του πνεύματος με διάφορα ναρκωτικά, τα οποία χαρίζουν την πλάνη της ύπαρξης του άλλου κόσμου. Παρατηρήστε ότι σε πολλές θρησκείες εισήχθηκε, σαν μετέπειτα προσθήκη, η χρησιμοποίηση πολύ έξυπνων ναρκωτικών μειγμάτων για το σκοπό της τεχνητής επέκτασης της συνείδησης πέρα από τη γήινη κατάσταση. Πράγματι η σφαλερότητα τέτοιων βίαιων μέσων είναι μεγάλη. Όχι μόνο δε φέρνουν τους Κόσμους πιο κοντά αλλά αντίθετα αποξενώνουν και σκληραίνουν τη συνείδηση. Παρόμοια, η γήινη ζωή είναι γεμάτη με συνεχείς δηλητηριάσεις τις οποίες οι άνθρωποι απλόχερα χαρίζουν ο ένας στον άλλο. Οι δάσκαλοι όλων των εποχών δίδαξαν την ανθρωπότητα τα αγνά μονοπάτια του πνεύματος που οδηγούν στην επικοινωνία με τους Ανώτερους Κόσμους αλλά μόνο λίγοι διάλεξαν την ατραπό που αποκαλύπτεται από την καρδιά. Ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στην απαλλαγή από τις δηλητηριάσεις. Ένα σημαντικό μέρος του εδάφους της Γης έχει ήδη προσβληθεί όπως και η επιφάνεια της. Εκτός από τα ναρκωτικά οι άνθρωποι εφεύραν πολλές φανερά τρομακτικές ουσίες, οι οποίες αντί να χαρίζουν υγεία επιφέρουν πνευματικό θάνατο. Μάζες δηλητηριωδών καπνών πνίγουν τις πόλεις. Οι άνθρωποι αφιερώνουν υπερβολική σκέψη στην παραγωγή πολλών ουσιών που πρέπει να θεωρούνται πολύ πιο θανατηφόρες από τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά βλάπτουν μόνο τους ίδιους τους εθισμένους σε αυτά αλλά τα δηλητηριώδη αέρια βασανίζουν το καθετί που ζει. Δε μπορεί κάποιος να καταδικάσει αρκετά τα ναρκωτικά αλλά επίσης δε μπορεί κάποιος να καταδικάσει ικανοποιητικά τέτοιες δολοφονικές εφευρέσεις. Παλιότερα οι άνθρωποι έπεφταν σε λάθος για χάρη της απατηλής έκστασης αλλά σήμερα δε νιώθουν κάποια ντροπή να σκοτώνουν τη διάνοια και το πνεύμα του διπλανού τους, ονομάζοντας αυτό το σκότωμα επίτευξη της επιστήμης». (AGNI ΥOGA SOCIETΥ, Πύρινος Κόσμος.)

Ερ. Νομίζετε ότι τα ναρκωτικά μπορούν πράγματι να διευρύνουν τη συνείδηση;
Απ. Τα ναρκωτικά δε διευρύνουν τη συνείδηση. Αντίθετα, περιορίζουν τη συνείδηση, τη συγχύζουν, τη βγάζουν από την εστία της και την εξασθενίζουν σε σημαντικό βαθμό. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ναρκωτικά: Βλάπτουν το μηχανισμό της συνείδησης, δηλαδή το νου τον εγκέφαλο και τους τρεις ενδοκρινείς αδένες μέσα στο κεφάλι. Κλονίζουν την υγεία του ανθρώπινου σώματος σα σύνολο. Κρυσταλλώνουν ένα τμήμα του νου δημιουργώντας πρότυπα συνήθειας και διαταράζοντας έτσι τη λογική του ανθρώπου. Με τη χρήση των ναρκωτικών, οι άνθρωποι βλέπουν ό,τι τους αρέσει ή δεν τους αρέσει να βλέπουν. Δε βλέπουν τα πράγματα όπως υπάρχουν, όπως είναι πραγματικά. Είναι ένας μηχανισμός αυτο-εξαπάτησης. Ο άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει «ενόραση» μέσα στα προβλήματά του αλλά δε βλέπει τα πραγματικά του προβλήματα, μόνο εκείνα που νομίζει ότι έχει. Ακόμα και όταν, σε μερικές περιπτώσεις, έρχεται μια στιγμή κατά την οποία αντιλαμβάνεται πραγματικά τα προβλήματά του, του λείπει η πρωτοβουλία και η παρόρμηση να τα λύσει και να τα ξεπεράσει. Μοιάζει με ένα παιδί που διαλύει ένα ρολόι και ύστερα είναι ανίκανο να ξανατοποθετήσει τα κομμάτια στις κατάλληλες θέσεις τους. Στριμώχνει απλώς τους λεπτούς τροχούς του πολύπλοκου μηχανισμού σε κάποια θέση και κάνει το ρολόι τελείως άχρηστο. Το ότι βλέπετε το πρόβλημα δε σημαίνει ότι το κατανοείτε ή ότι είστε σε θέση να το χειριστείτε και να το λύσετε. Ας υποθέσουμε ότι χρειάζεστε ένα αυτοκίνητο. Αυτό είναι το πρόβλημά σας. Το βλέπετε, αλλά δεν έχετε ούτε τα χρήματα για να το αγοράσετε, ούτε την ικανότητα να μάθετε πώς να οδηγείτε. Ένας άνθρωπος κάτω από την επίδραση των ναρκωτικών είναι πολύ ευαίσθητος σε υπνωτικές υποβολές, όχι μόνο προφορικές αλλά πιο συχνά σε τηλεπαθητικές υποβολές. Όταν τα ναρκωτικά παίρνονται από μια ομάδα ανθρώπων τότε στην κυριολεξία βρωμίζουν ο ένας το νου του άλλου με υπνωτικές υποβολές μέσω των προφορικών και τηλεπαθητικών μηνυμάτων. Ύστερα από μια τέτοια κατάσταση οι χρήστες των ναρκωτικών νιώθουν συγχυσμένοι και χωρίς κατεύθυνση, εξαιτίας των πολλών εντολών που εντυπώθηκαν στο νου τους. Έχουν πολλές αντικρουόμενες παρορμήσεις και τάσεις, φόβους και αρέσκειες, θετικά και αρνητικά συναισθήματα.

Όταν ένας άνθρωπος θέλει να είναι απόλυτα θετικός τότε το αρνητικό εισχωρεί ανεπαίσθητα και δε μπορεί να αποφασίσει ανάμεσα στα δυο εξαιτίας πολλών άλλων παρεμβάσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι πέφτει σε απάθεια, σύγχυση και ύπνο. Μια τέτοια κατάσταση δημιουργεί εξάρτηση από τους άλλους. Συχνά ο άνθρωπος υπακούει κάθε εντολή προκειμένου να σώσει τον εαυτό του αλλά εσωτερικά απορρίπτει την εντολή. Διχάζεται και δε μπορεί να συγκεντρώσει τον εαυτό του. Τέτοιοι άνθρωποι χρησιμοποιούνται μερικές φορές σαν ασυνείδητοι σκλάβοι από άλλους ανθρώπους για να ικανοποιήσουν τα φυσικά πάθη τους ή τις εγκληματικές προθέσεις τους. Τέτοιες καταστάσεις τελικά δημιουργούν βαθύ μίσος και δυσπιστία για όλους τους ανθρώπους. Οδηγούν τον άνθρωπο σε πολλά είδη εγκλημάτων και τέλος στην αυτοκτονία. Η συνείδηση είναι ένα πεδίο φωτός μέσα στο νου μας, το οποίο το χρησιμοποιούμε για να χειριζόμαστε εποικοδομητικά τη ζωή μας, να εξασφαλίζουμε την επιβίωση τη δική μας και των άλλων και να δημιουργούμε επικοινωνία και ομορφιά προς ανώτερους σκοπούς. Σκοπούς οι οποίοι δημιουργούν μεγαλύτερη χαρά, μεγαλύτερη κατανόηση και μας κάνουν ικανούς να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των άλλων καθώς και τα δικά μας με δημιουργικούς τρόπους. Τα ναρκωτικά εμποδίζουν μια τέτοια δυνατότητα. Γνωρίζω για κάποιον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος αφού έγραψε μερικά καλά βιβλία, μετά άρχισε να παίρνει ναρκωτικά. Τα μετέπειτα βιβλία του παρουσίαζαν μια μεγάλη απόκλιση σε σκοπό, δομή και βάθος. Κατέστρεψε τη ροή των εμπνεύσεών του βλάπτοντας το μηχανισμό της δημιουργικότητάς του και έφερε στον εαυτό του ένα μεγάλο αίσθημα αποτυχίας. Μια ομάδα ηθοποιών βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση. Τελικά τα εγκατέλειψαν και έγιναν «κολυμβητές σε βρώμικα νερά».

Ερ. Μερικές φορές ακούμε ότι τα ναρκωτικά βοηθούν τα άτομα να έχουν καλύτερη επικοινωνία. Είναι αυτό αλήθεια;
Απ. Έτσι φαίνεται, αλλά στην πραγματικότητα τα ναρκωτικά διαταράζουν την αληθινή επικοινωνία. Ένας άνθρωπος μπορεί να επικοινωνήσει με τους άλλους, αν το σύστημα επικοινωνίας του είναι σύγχρονο και σε σωστή διάταξη. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι η εμπειρία των ναρκωτικών είναι πνευματική. Πνευματικό δε σημαίνει παραισθήσεις, ονειροπόλημα, πλάνη και συγκινησιακές ή αστρικές αναταραχές. Πνευματικό σημαίνει σταθερή πρόοδο στην επίγνωση των γεγονότων και χρησιμοποίησή αυτών για το μεγαλύτερο καλό του μέγιστου αριθμού ατόμων. Η πνευματική ατραπός είναι μια προοδευτική εμπειρία φώτισης στην υπευθυνότητα και ανάπτυξης στη δημιουργική ικανότητα. Τα παραισθησιογόνα ναρκωτικά οδηγούν μόνο σε σύγχυση μέσα στην οποία δε μπορείτε να εμπιστευτείτε τις εμπειρίες σας για πραγματικές. Αυτό προκαλεί μια αυξανόμενη και καταστρεπτική αμφιβολία για τον εαυτό σας και τον κόσμο. Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει με τους φίλους του τηλεφωνικά, αν η γραμμή του τηλεφώνου του είναι χαλασμένη; Η υποτιθέμενη επικοινωνία των ατόμων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά μπορεί να αναλυθεί ως εξής: Το άτομο χάνει τις αρέσκειες και τις απαρέσκειες του. Χάνει τη διάκρισή του σχετικά με πράγματα επιβλαβή ή επικίνδυνα και δέχεται κάθε δραστηριότητα, το καθετί σαν ευχάριστο ή ηδονιστικό αλλά δε μπορεί να χρησιμοποιήσει την ικανότητα ανταπόκρισης στους κινδύνους και στις πραγματικές ανάγκες των συνανθρώπων του. Ένας άνδρας ή μια γυναίκα, κάτω από την επίδραση των ναρκωτικών, μπορεί να πλαγιάσει με οποιοδήποτε άνδρα ή γυναίκα, αδιάφορο αν το άτομο είναι υγιές ή άρρωστο. Αυτοί που χρησιμοποιούν ναρκωτικά υπακούουν σε κάθε εντολή και έτσι αποφεύγουν την τριβή, γιατί είναι αδύναμοι. Στο τέλος καταλήγουν μαριονέτες των συνηθειών τους ή της θέλησης των άλλων ανθρώπων.

Στην αληθινή επικοινωνία υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο κατανόησης ανάμεσα στα δυο μέρη. Οι διαφορές διακρίνονται, οι ομοιότητες παρατηρούνται και μέσω ενός ανώτερου οράματος ή ιδέας, συνεργάζονται και προσπαθούν να εκπληρώσουν αυτό το όραμα ή την ιδέα. Η αληθινή επικοινωνία είναι δυνατή, μόνο όταν οι επικοινωνούντες αγωνίζονται προς τον ίδιο σκοπό και  μοχθούν στο ίδιο πεδίο υπηρεσίας αν και με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικά επίπεδα. Έχω παρακολουθήσει πολλά συμβάντα μέσα σε ομάδες όπου χρησιμοποιούνταν ναρκωτικά. Έχω ακούσει πάρα πολλές συζητήσεις σε αυτές τις ομάδες και είδα ότι αυτά τα άτομα δε μπορούν να ακολουθήσουν κάποια άμεση γραμμή επικοινωνίας. Πηδούν από το ένα θέμα στο άλλο και οι περισσότερες συζητήσεις τους είναι γύρω από φυσικά πάθη και εγκληματικές τάσεις. Σύμφωνα με το λεξιλόγιο τους αυτά τα γεγονότα ορίζονται σαν «καλή επικοινωνία». Στην επικοινωνία έχουμε μια ανταπόκριση που φέρνει μαζί της ένα αίσθημα ευθύνης υψηλού βολτάζ και καθαρή γνώση των κινήτρων και των σκοπών των επικοινωνούντων. Τα ναρκωτικά εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία αν και παρέχουν οράματα της πραγματικότητας με διαστρεβλωμένες μορφές. Αυτά τα οράματα πηγαίνουν πάντα χαμένα γιατί λείπει η δύναμη να τα συλλάβουμε, να δούμε μέσα από αυτά. Η αυτοκτονία και το έγκλημα που είναι συνηθισμένα ανάμεσα στους ναρκομανείς είναι καθαρές ενδείξεις διαταραγμένης επικοινωνίας με τον εαυτό τους και με τους άλλους.

Ερ. Μερικά άτομα που χρησιμοποιούν ναρκωτικά βλέπουν χρώματα και πολλές παράξενες μορφές. Πώς, κατά τη γνώμη σας, συμβαίνουν αυτά;
Απ. Όταν είστε φορτωμένοι με ορισμένα ναρκωτικά, όπως για παράδειγμα L.S.D., τα κύτταρα του εγκεφάλου σας διεγείρονται υπερβολικά. Αυτή η διέγερση αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων και αρχίζουν να καταγράφουν κραδασμούς ή εντυπώσεις που έρχονται από τα αστρικά πεδία, τα κατώτερα νοητικά πεδία, ακόμα και από το διάστημα. Αυτά μεταφράζονται σε χρωματικές ή ηχητικές εντυπώσεις, ανάλογα με την κραδασμική συχνότητα. Οι εντυπώσεις παραμορφώνονται τη στιγμή της σύλληψης, γιατί η υπερβολική διέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων διαταράσσει τους εισερχόμενους κραδασμούς. Ύστερα οι εντυπώσεις μεταβιβάζονται στον αιθερικό εγκέφαλο για μετάφραση. Ο αιθερικός εγκέφαλος τις μεταφράζει σύμφωνα με  το περιεχόμενο του νου, τις συγκινήσεις και τις υποβολές που προέρχονται από ανθρώπους και από το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα αντανακλάται και πάλι στον εγκέφαλο, ο οποίος αναμιγνύει το αποτέλεσμα με καινούργιες διαταραγμένες εντυπώσεις και η διαδικασία επαναλαμβάνεται καταλήγοντας σε ένα ολοκληρωτικό κομφούζιο χρωμάτων, μορφών και επιθυμιών. Μερικές φορές τα ναρκωτικά σχίζουν τον αιθερικό προστατευτικό ιστό και έτσι χύνονται στον εγκέφαλο άμεσες εντυπώσεις από τον αστρικό κόσμο. Στο τέλος ο εγκέφαλος λειτουργεί με όλο και πιο λαθεμένο τρόπο και ο άνθρωπος γίνεται ένα παράλογο ον, καθώς χάνει την αίσθηση του χρόνου, την αίσθηση του χώρου και την αίσθηση της σχετικότητας.

Ερ. Τι γνώμη έχετε για τις εξωπροσωπικές εμπειρίες, όπως για παράδειγμα, να βγαίνεις έξω από το σώμα ή να επιπλέεις στον αέρα;
Απ. Όσοι χρησιμοποιούν L.S.D. έχουν τέτοιες αυταπάτες αλλά δε μπορώ να τις ονομάσω εμπειρίες. Μια κοπέλα που γνώριζα, αισθανόμενη ότι βρισκόταν έξω από το σώμα, θέλησε να ελέγξει την καινούργια της επίτευξη και πήδηξε από το παράθυρο. Πέθανε αμέσως. Ίσως αυτό να ήταν μια εμπειρία! Δεν αρνούμαι ότι υπάρχει μια γνήσια εμπειρία όπου βρίσκεσαι συνειδητά έξω από το σώμα και εκτελείς πράγματα με κατευθυνόμενη θέληση αλλά ένα τέτοιο επίτευγμα είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων διαλογισμού, έφεσης και μιας ζωής υπηρεσίας. Να είστε πνευματικοί δε σημαίνει να ακούτε και να βλέπετε πράγματα που δε μπορείτε να κατανοήσετε. Να βρίσκεστε έξω από το σώμα και να νιώθετε ενότητα με όλο το σύμπαν, δε σημαίνει πνευματικότητα. Πολλοί δαίμονες και μάγισες βρίσκονται έξω από το σώμα. Το να νιώθετε ένα με το σύμπαν κάτω από την επίδραση ναρκωτικών σας αποστερεί από το αίσθημα της ατομικότητάς σας και από το αίσθημα του καθήκοντος και της ευθύνης. Ας υποθέσουμε ότι είχαμε πνευματικές εμπειρίες. Αυτό δε σημαίνει πρόοδο αν αυτές οι εμπειρίες συνέβησαν όταν βρισκόμαστε κάτω από την επίδραση ναρκωτικών. Μπορεί να σημαίνουν ακόμα και πισωγύρισμα. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι ακόμα έτοιμοι για ανώτερες ψυχικές εμπειρίες. Αν κατά τύχη έχουν τέτοιες εμπειρίες, αυτό τους κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τέτοιες εμπειρίες συχνά καθυστερούν την πρόοδό τους πάνω στην ατραπό για εκατοντάδες χρόνια. Δε πρέπει να επιδιώκουμε ψυχικές εμπειρίες, αν δεν αναπτύξουμε τη φυσική, την αισθαντική και τη νοητική μας φύση και αν δεν αποδείξουμε ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σαν εργαλεία υπηρεσίας, σαν ένα υγιή μηχανισμό για εμπειρίες.

Ερ. Τι λέτε για το αίσθημα ότι είναι ένα με το σύμπαν;
Απ. Νομίζω ότι αυτό είναι άλλο ένα σύμπτωμα κλονισμένου νευρικού συστήματος εξαιτίας των ναρκωτικών. Ρώτησα έναν άνθρωπο που είχε ένα τέτοιο συμπαντικό αίσθημα. «Πώς εξηγείς την υποτιθέμενη εμπειρία σου;». Απάντησε, «Απλώς ένα μεγάλο αίσθημα ότι ήμουν ένα με το καθετί».  «Αν ήσουν ένα με το καθετί, τότε ήσουν λουλούδι, ψάρι πουλί, ζώο, δέντρο. Μπορείς να μου πεις πώς νιώθει ένα ψάρι, πώς νιώθει ένα πουλί ή πώς εσύ ανταποκρίνεσαι ή αντιδράς σαν ψάρι, σαν πουλί ή σα ζώο;». Ο άνθρωπος δίσταζε να δώσει μια απάντηση γιατί τώρα καταλάβαινε ότι ήταν μια πλάνη και όχι μια εμπειρία. Η εμπειρία πετυχαίνεται όταν η συνείδηση βρίσκεται στη διαδικασία της ανύψωσης και κερδίζει τον έλεγχο πάνω στο μηχανισμό της. Η εμπειρία χάνεται όταν η συνείδηση υποβιβάζεται και εξασθενίζει. Η αληθινή εμπειρία αυξάνει τη λογική σας, αποκαλύπτει καινούργιους ορίζοντες και ενισχύει τη δύναμή σας να επεκτείνετε και να ελέγχετε. Η εμπειρία σας κάνει να γνωρίζετε τον εαυτό σας καλύτερα και σας παρέχει μια ισχυρότερη παρόρμηση να βελτιώσετε τον εαυτό σας. Οι περισσότερες από τις εμπειρίες που δοκιμάζει ο άνθρωπος δεν είναι παρά πόνος και δυστυχία που καταγράφονται όταν η συνείδησή του δεν είναι εστιασμένη. Τέτοιες εμπειρίες καταγράφονται στο νου μας σαν μεταϋπνωτικές υποβολές.

Ερ. Υπάρχει σε κάποιο βιβλίο καταγραμμένη μια τέτοια εμπειρία ενότητας;
Απ. Υπάρχει στην Καινή Διαθήκη όπου ο Χριστός είπε σε έναν από τους μαθητές Του να πάει στη θάλασσα, να πιάσει ένα ψάρι το οποίο θα έχει ένα νόμισμα στο στόμα του και με αυτό να πληρώσει τους φόρους «…αντί εμού και σου». (Κατά Ματθαίο, 17:27) Αυτό δείχνει ότι εκείνος που έχει κυριαρχήσει την ενότητα της συνείδησης με το σύμπαν γνωρίζει οτιδήποτε γίνεται μέσα στα μέρη και μέσα στο όλο, τόσο καθαρά όσο βλέπει το πρόσωπο του στον καθρέφτη.

Ερ. Τι γνώμη έχετε για τις εμπειρίες περασμένων ενσαρκώσεων;
Απ. Ακόμα και όταν πρόκειται για κοινούς, λογικούς ανθρώπους οι εμπειρίες περασμένων ενσαρκώσεων δεν είναι έγκυρες. Πόσο μάλλον οι εμπειρίες εκείνων που έχουν παραισθήσεις κάτω από την επίδραση ναρκωτικών. Ένας άνδρας ισχυριζόταν ότι κάτω από την επίδραση ενός ναρκωτικού μπόρεσε να γνωρίσει την περασμένη του ενσάρκωση για την οποία ήταν περήφανος. Του ζήτησα να το αποδείξει αλλά δεν ήταν σε θέση να φέρει κάποια απόδειξη. Αντίθετα, προσπαθώντας να ξαναδεί την περασμένη του ενσάρκωση με τη χρήση ναρκωτικών, έχασε και την τωρινή του ενσάρκωση σε ένα νοσοκομείο. Δεν αρνούμαι ότι ο άνθρωπος έχει ξαναγεννηθεί και πριν, αλλά για να γνωρίσετε τις περασμένες ενσαρκώσεις σας πρέπει να μπορέσετε να γεφυρώσετε το χάσμα ανάμεσα στον κατώτερο και στον ανώτερο νου και ανάμεσα στην προσωπικότητα και τον ανώτερο Εαυτό, μέσω αποκρυφιστικού διαλογισμού. Τα ναρκωτικά καλλιεργούν ένα πνεύμα εξάρτησης. Όταν προσπαθείτε να εξαρτηθείτε από τα ναρκωτικά ή από τους ανθρώπους γύρω σας τότε δε μπορείτε να καλλιεργήσετε την ανεξαρτησία. Δε μπορεί κάποιος να μπει στην ατραπό της συνειδητής εξέλιξης όταν εξαρτάται φυσικά, συγκινησιακά ή νοητικά. Η επιδίωξη της ανθρώπινης ύπαρξης, για πολύ καιρό, θα πρέπει να είναι η επίτευξη ανεξαρτησίας. Να εξαρτάστε σημαίνει να ελέγχεστε από τις εξωτερικές συνθήκες, να είστε το αποτέλεσμα, όχι η αιτία. Όσο ο άνθρωπος ζει μια ζωή σαν αποτέλεσμα, δε μπορεί να αναπτυχθεί, να εμφανίσει τις κρυμμένες δυνάμεις του και να πετύχει κυριαρχία. Να κυριαρχείτε, σημαίνει να είστε η αιτία. Να ζείτε σαν σκλάβοι, σημαίνει να είστε το αποτέλεσμα. Τα ναρκωτικά μας κάνουν σκλάβους και εκείνοι που εκθειάζουν τη χρήση ναρκωτικών στους νέους, είναι σκλάβοι του πάθους και της άγνοιάς τους. Ο άνθρωπος βρίσκεται πάνω σε αυτό τον πλανήτη για να ανθίσει και να ξεδιπλώσει τα κρυμμένα σπέρματα ομορφιάς μέσα από όλες τις εκφράσεις του. Όλα τα ταλέντα του είναι αποτέλεσμα μόχθου, αγώνα και αυτοκυριαρχίας. Όταν ένας άνθρωπος εξαρτάται από μηχανικά μέσα για να φτάσει σε άγνωστους σκοπούς τότε αποτυχαίνει να βελτιώσει τις δικές του εσωτερικές δυνάμεις και πέφτει μέσα στο πρότυπο της συνήθειας. Οι συνήθειες σας κάνουν να χάνετε τον έλεγχο του μηχανισμού σας και έχω παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που χάνουν τον έλεγχο του φυσικού, συγκινησιακού και νοητικού μηχανισμού τους, μοιάζουν σα μια βάρκα σε ένα ποταμό που καταλήγει σε καταρράκτη. Αν η βάρκα βρίσκεται μακριά από τον καταρράκτη είναι δυνατόν να τη σώσετε. Αν βρίσκεται στη μέση του ρεύματος, είναι δύσκολο να σωθεί. Αν έχει πιαστεί στο ρεύμα και κινείται γρήγορα προς τον καταρράκτη, θα είναι σχεδόν αδύνατο να σωθεί. Αυτή είναι η ιστορία εκείνων που πιάνονται στο ρεύμα των συνηθειών τους.

Ερ. Δε νομίζετε ότι η μαριχουάνα χαλαρώνει μερικούς ανθρώπους;
Απ. Το κάνει για λίγο, αλλά ύστερα δημιουργεί μια τέτοια ένταση πάνω στο σώμα, ώστε αναγκάζει το άτομο να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερη για να χαλαρώσει. Έτσι το άτομο χάνει την ευκαιρία να βασίζεται πάνω στη δική του νοητική ικανότητα για να ξεπερνάει τις δυσκολίες του με τη δική του δύναμη και να πετύχει κάποιο βαθμό αυτοκυριαρχίας. Ένας άνθρωπος θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματά του κυριαρχώντας πάνω τους και όχι αγνοώντας τα. Η μαριχουάνα σας κάνει να αγνοείτε τους κινδύνους και τις δυσκολίες αλλά δεν τους εξαφανίζει, ούτε σας βοηθάει να τους κυριαρχήσετε. Έτσι, αντί να είστε κύριοι του εαυτού σας, γίνεστε σκλάβοι του ναρκωτικού.

Ερ. Νομίζετε ότι οι εμπειρίες τις οποίες έχουν είναι γνήσιες;
Απ. Θα ήθελα να ήξερα για ποιες εμπειρίες μιλάτε.

Ερ. Για παράδειγμα, πολλά άτομα που χρησιμοποιούν ναρκωτικά, είχαν την εμπειρία να βλέπουν χρώματα, δοκίμασαν την αδιαφορία, την ανάπαυση και τη γαλήνη. Είναι αυτές οι εμπειρίες γνήσιες;
Απ. Εξαρτάται από την επίδραση που θα έχουν πάνω στο μηχανισμό τους σαν ένα σύνολο και από τα αποτελέσματα που θα φέρουν στη ζωή τους, αλλά γενικά θα έλεγα ότι οι εμπειρίες για τις οποίες μιλάτε είναι τεχνητές. Οι εμπειρίες είναι πραγματικές, μόνο όταν υπάρχει κάποιος που τις δοκιμάζει με πλήρη συνείδηση. Οι εμπειρίες που εντυπώνονται πάνω στον οργανισμό μας χωρίς την πλήρη συνείδησή μας, είναι απλώς μεταϋπνωτικές υποβολές. Πάρα πολλά μήλα έπεσαν πάνω στο κεφάλι μας κατά το παρελθόν αλλά μόνο ο Νεύτωνας μπόρεσε να ανακαλύψει το Νόμο της Παγκόσμιας Βαρύτητας. Αυτή είναι μια γνήσια εμπειρία γιατί η συνείδηση ήταν αρκετά αφυπνισμένη, ώστε να φτάσει σε συμπεράσματα μέσα από μια διαδικασία βαθιάς σκέψης. Μου τράβηξε την προσοχή μια λέξη που αναφέρατε. Είπατε, «δοκίμασαν την αδιαφορία». Αδιαφορία δεν είναι να γράψετε τα προβλήματά σας και ύστερα να κάψετε το χαρτί για να απαλλαγείτε; Είναι μια κατάσταση συνείδησης στην οποία τα προβλήματά σας δε μπορούν να σας ενοχλήσουν γιατί είστε σε θέση να τα χειριστείτε και να σταθείτε πάνω από αυτά. Η θέληση ποτέ δεν αναπτύσσεται με τη φυγή ή την «αδιαφορία» αλλά με την αντιμετώπιση των ευθυνών και των καθηκόντων μας. Η πραγματική γαλήνη δεν πετυχαίνεται με τα ναρκωτικά αλλά με το ξεπέρασμα των μηχανικών αντιδράσεων και το χειρισμό των εντυπώσεων με χέρι σοφίας και ενόρασης. Μια πραγματική κατάσταση αδιαφορίας του νου πετυχαίνεται με την άσκηση της απόσπασης και της μη-ταύτισης, με την αλλαγή των κοσμικών συνθηκών και καταστάσεων και με τη σταθερή εγκαθίδρυιση στον ανώτερο πυρήνα της σοφίας. Οι πνευματικές εμπειρίες μας παρακινούν να θυσιαστούμε για την υπηρεσία της ανθρωπότητας, να μειώσουμε τον πόνο της ανθρωπότητας και να φέρουμε μεγαλύτερη σοφία και χαρά σε όλους. Είναι αλήθεια ότι, κατά κάποιο τρόπο, «βλέπουν» χρώματα και «ακούνε» μουσική και «ταξιδεύουν στα αστέρια» αλλά όταν είναι ξύπνιοι είναι αδύναμοι, χαμένοι για τον εαυτό τους και την κοινωνία και είναι κυρίως υπεύθυνοι για τα αρνητικά συναισθήματα και τις συλλογικές συγκινησιακές αντιδράσεις της ανθρωπότητας. Η διεύρυνση της συνείδησης εκφράζεται σαν ένα μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης, μια μεγαλύτερη παρόρμηση για μόχθο, μεγαλύτερη καθαρότητα προβλημάτων και μεγαλύτερη ικανότητα για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Είχα δυο φίλους που σπούδαζαν μαθηματικά και φυσική. Τους ενδιέφερε πάρα πολύ η ιδέα να δημιουργήσουν κάποια συσκευή καπνίσματος που θα μπορούσε να απαλλάξει τους ανθρώπους από αυτό το δηλητήριο. Τυχαία άρχισαν να δοκιμάζουν μαριχουάνα και μετά προχώρησαν στο L.S.D και στην ηρωίνη. Εγκατέλειψαν το πανεπιστήμιο και τώρα μένουν σε κάποια κοινότητα πάσχοντας από διάφορες ασθένειες. Τα ναρκωτικά «διεύρυναν» τη συνείδησή τους σε τέτοιο βαθμό ώστε να μη σκέφτονται καθόλου την υγεία και την πρόοδό τους αλλά αναγκάζονται να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους.

Ερ. Πώς μπορούν τα άτομα που χρησιμοποιούν ναρκωτικά για το σκοπό της διεύρυνσης της συνείδησης, όπως τα έκαναν να πιστεύουν, να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα σε μια διαταραχή της συνείδησης σε αντίθεση με μια γνήσια διεύρυνση;
Απ. Αν η συνείδησή τους πραγματικά διευρύνεται θα ασκούν φοβερό έλεγχο πάνω στις φυσικές, συγκινησιακές και νοητικές αντιδράσεις τους και θα είναι ο εαυτός τους αντί να γίνονται παιχνίδι των εξωτερικών επιρροών και παρορμήσεων.

Ερ. Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι η συνείδηση πραγματικά διευρύνεται;
Απ. Έχουμε ήδη αναφέρει μερικές, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες:
1.Μια αληθινή παρόρμηση να γνωρίσετε περισσότερα και να γίνετε περισσότερα.
2. Μια σταθερή παρακολούθηση και παρατήρηση της ζωής και των σχέσεων σας.
3.Μια αυξανόμενη τάση να υπηρετήσετε και να βοηθήσετε άλλους.
4.Ένας αυξανόμενος έλεγχος πάνω στις δικές σας πράξεις, αισθήματα, σκέψεις και λόγια.
5. Καθαρή σκέψη και θεώρηση των πραγμάτων όπως είναι πραγματικά.
6. Ένας αυξανόμενος ενθουσιασμός για την ευημερία της ανθρωπότητας.
7. Καλύτερες σχέσεις με τους άλλους.
8. Μεγαλύτερη ικανότητα να κατανοείτε τα προβλήματα των άλλων και να καλύπτετε τις ανάγκες τους.
9. Ένα αυξανόμενο αίσθημα αβλάβειας.
10. Μια αυξανόμενη δύναμη δημιουργικότητας.
11. Μια αυξανόμενη ενόραση στο Σχέδιο για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μέσα στο ηλιακό σύστημα.
12. Μια αυξανόμενη ευαισθησία σε εντυπώσεις που έρχονται από μεγάλες πλανητικές, ηλιακές και κοσμικές Ζωές, οι οποίες καταλήγουν σε δημιουργική δράση και επιστημονική ανακάλυψη και οι οποίες μπορεί να μας αποκαλύψουν τις απαντήσεις για τη δυστυχία και την απομόνωσή μας.
Αυτά είναι λίγα από τα αποτελέσματα μιας διευρυνόμενης συνείδησης. Ο άνθρωπος είναι η λογική του. Αν η λογική του είναι 50% τότε είναι πενήντα τοις εκατό άνθρωπος. Αν δεν έχει λογική τότε είναι χαμένος για τον εαυτό του και για την ανθρωπότητα. Η λογική είναι το ποσοστό της δύναμης της θέλησης, της αγάπης και της νόησης του ανθρώπου. Καθώς αυτοί οι τρεις παράγοντες αυξάνουν, η λογική του αυξάνει. Καθώς οι τρεις αυτοί παράγοντες μειώνονται, η λογική του γίνεται αβέβαιη και τελικά εξαφανίζεται ολότελα. Τα ναρκωτικά εργάζονται ενάντια στη λογική, γιατί αδυνατίζουν τη θέληση κάνουν τον άνθρωπο επιβλαβή στον εαυτό του και στους άλλους και συσκοτίζουν τη διάνοια. Τα ναρκωτικά είναι μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από τις πραγματικότητες της ζωής. Ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή η φυγή δεν τον βοηθάει καθόλου να εξαφανίσει τις πραγματικότητες αλλά τον κάνει ανίκανο να τις χειριστεί. Όταν το αντιλαμβάνεται αυτό δοκιμάζει υπερβολικό πόνο, ο οποίος οδηγεί σε πράξεις αυτοκαταστροφής.

Ερ. Τι μπορεί να κάνει ένα άτομο για να διευρύνει τη συνείδησή του με φυσικό και υγιή τρόπο;
Απ. Θα έλεγα ότι το άτομο πρέπει να σπουδάσει, να μελετήσει σε σχολείο ή έξω από αυτό. Πρέπει να διαλέξει κάποιον τομέα που να το ενδιαφέρει και να τον ακολουθήσει μέχρι το τέλος έχοντας στο νου του την υπηρεσία της ανθρωπότητας. Πρέπει να συνεργαστεί όσο γίνεται περισσότερο με διάφορα ταλαντούχα άτομα σε πολλούς τομείς και πρέπει να επισκεφτεί πολλές χώρες και να έρθει σε επαφή με διάφορες θρησκευτικές φιλοσοφίες και παραδόσεις. Όταν είναι έτοιμο, πρέπει να αρχίσει να χτίζει τη γέφυρα της συνέχειας της συνείδησης ανάμεσα στον πρακτικό νου και στον εσωτερικό πυρήνα του. Ένας άλλος θαυμάσιος τρόπος για να διευρύνει τη συνείδησή του είναι να δημιουργήσει ένα πεδίο υπηρεσίας και να αφιερωθεί σε αυτό. Η υπηρεσία θα δείξει την ανάγκη και η συνείδηση, στην προσπάθεια της να καλύψει την ανάγκη, θα διευρυνθεί. Συμβουλεύω επίσης μελέτη και κανονικές περιόδους καθαρής σκέψης πάνω σε επιλεγμένα θέματα. Αυτό στο οποίο αναφέρομαι είναι ο επιστημονικός διαλογισμός. Τα θεμέλια του διαλογισμού δίνονται στο βιβλίο του Χ. Σαραϊνταριάν, Η Επιστήμη του Διαλογισμού.

Ερ. Κατά τη γνώμη σας, ποιος είναι λόγος που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ναρκωτικά;
Απ. Θα σας αναφέρω αυτούς που κατά τη γνώμη μου πιστεύω ότι είναι μερικοί από τους λόγους: Οι άνθρωποι επηρεάζονται από φανταστικές υποσχέσεις ότι θα εισχωρήσουν και θα αγγίξουν ανώτερες διαστάσεις συνείδησης ή ζωής. Τους λένε ότι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν και να λύνουν τα προβλήματά τους εύκολα και χαρούμενα. Ότι θα νιώθουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση μέσα από τις σχέσεις τους. Ότι δε θα ενοχλούνται από αντίξοες συνθήκες και ότι θα ζουν τη ζωή όπως είναι, με μεγάλη ικανοποίηση. Με τέτοιες υποσχέσεις γίνεται λαθεμένη χρησιμοποίηση της εσωτερικής παρόρμησης των ανθρώπων να φτάσουν σε μια κατάσταση άτρωτου, σε μια κατάσταση φώτισης και δύναμης ώστε να χαίρονται τη ζωή με μεγαλύτερη αφθονία. Πίσω από αυτές τις υποσχέσεις κρύβεται η απληστία του χρήματος.
2. Υπάρχει επίσης μια πολιτική όψη. Σε πολλές χώρες χρησιμοποιούνται οι πειρασμοί και οι αδυναμίες των νέων. Πολλά είδη ναρκωτικών διαδίδονται ανάμεσα στους νέους για να τους αποτρέψουν από το να επιφέρουν αποφασιστικές αλλαγές στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Αλλαγές που θα ήταν επιζήμιες για τα κυβερνητικά συμφέροντα. Γι αυτό το λόγο είναι πολύ δύσκολο να εμποδιστεί ή να σταματήσει η διακίνηση ναρκωτικών μέσα σε μια χώρα ή από χώρα σε χώρα. Η μητέρα μου συνήθιζε να λέει ότι είναι πιο δύσκολο να βρεις τον κλέφτη που είναι μέλος της οικογένειας.
3. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα μπορεί να είναι μερικά υπεύθυνο για την εξάπλωση των ναρκωτικών. Γνωρίζω πολλούς καθηγητές πανεπιστημίων και κολλεγίων οι οποίοι καπνίζουν μαριχουάνα και ίσως χρησιμοποιούν και ναρκωτικά. Δεν υπάρχει πιθανότητα αυτοί επίσης και να πουλάνε; Σε καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα δε θα πρέπει να εγκρίνεται μόνο το υπόβαθρο της γνώσης του καθηγητή αλλά θα πρέπει να εξετάζονται σοβαρά ο αυτοέλεγχος και η αγνότητα των κινήτρων του, πριν του δοθεί μια θέση σε οποιαδήποτε σχολή.
4. Νομίζω επίσης ότι τα τηλεοπτικά προγράμματα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιβολή ενός μηχανιστικού τρόπου σκέψης στα παιδιά μας μέσω καλά προετοιμασμένων υπνωτικών υποβολών, διαφημίσεων και ταινιών που μιλούν για εγκληματικότητα. Η μηχανιστική σκέψη κάνει τον άνθρωπο δεκτικό σε βίαιες υποβολές και αδυνατίζει τη δύναμη της θέλησής του να αντισταθεί σε ικανοποιήσεις που τελικά είναι επιβλαβείς. Ένας άνθρωπος που δε μπορεί να χρησιμοποιήσει την κρίση του μπορεί εύκολα να οδηγηθεί σε εγκληματικές πράξεις.
5. Οι οικογενειακές συνθήκες είναι ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλλει στη διαδεδομένη χρήση των ναρκωτικών. Η ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή γίνεται όλο και πιο σπάνια. Τα παιδιά αφήνονται χωρίς καθοδήγηση και αγάπη. Χωρίς την εικόνα ενός τίμιου, εργατικού, στοργικού πατέρα και μιας στοργικής μητέρας που νοιάζονται γι αυτά. Μερικές φορές η οικογενειακή κατάσταση βαραίνει τόσο πολύ πάνω στην καρδιά των μικρών, ώστε επιθυμούν να ξεφύγουν από αυτές τις καταστάσεις με πράξεις αυτοκαταστροφής.
6. Στη διδασκαλία της ιστορίας παρουσιάζεται λαθεμένη πληροφόρηση σχετικά με τα ναρκωτικά. Οι υποστηρικτές των ναρκωτικών λένε ότι μερικοί αρχαίοι πολιτισμοί και θρησκευτικά τάγματα χρησιμοποιούσαν και ακόμα χρησιμοποιούν βότανα, λουλούδια και σπόρους και άλλα ψυχεδελικά φυτά. Είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα αλλά στην ιστορία δεν αναφέρεται πουθενά ότι η χρήση των ναρκωτικών ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που συντέλεσαν στην παρακμή αυτών των αρχαίων πολιτισμών και των θρησκευτικών ταγμάτων. Η χρησιμοποίησή τους έκανε τους ανθρώπους ανίκανους να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα προβλήματα της ζωής και να τα λύσουν για τη δική τους βελτίωση.
7. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας επίσης τις επκληκτικές ενέργειες που έρχονται από πανίσχυρες διάνοιες και από τα Μεγάλα Όντα. Καινούργιες ενέργειες κατακρημνίζονται από το διάστημα, μέσω των ζωδιακών σημείων και των ουρανίων σωμάτων, εξαιτίας των νέων τους σχέσεων με το ηλιακό μας σύστημα και με τη Γη. Αυτές οι ενέργειες ασκούν μια μεγάλη επιρροή πάνω στα αιθερικό κέντρα, ειδικά πάνω σε κείνα τα κέντρα που είναι ήδη ενεργά και «παρασυρόμαστε» σε όλες μας τις δραστηριότητες. Αν αυτές οι ενέργειες δεν αφομοιωθούν και δεν κατευθυνθούν σε δημιουργικά κανάλια, προκαλούν τρέλα, συναισθηματική αντισορροπία και πολλαπλά φυσικά προβλήματα. Ο χειρισμός αυτών των ενεργειών δε θα γίνει με το να ξεφεύγουμε μέσω της χρήσης των ναρκωτικών αλλά με συνειδητή προσπάθεια για μια πιο δημιουργική και όμορφη ζωή, μέσω διαλογισμού και θυσιαστήριας υπηρεσίας.

Ερ. Έχω αντιληφθεί ότι πολλοί από αυτούς που χρησιμοποιούν ναρκωτικά είναι νεαρά άτομα έξυπνα και που υπόσχονται πολλά. Πώς το εξηγείτε αυτό;
Απ. Η παρατήρηση σας είναι αληθινή. Μπαίνουν σε μεγαλύτερο πειρασμό εξαιτίας της νοητικότητας, της ευαισθησίας και των φιλοδοξιών τους. Για να καθυστερήσετε την πρόοδο μιας ομάδας ή ενός έθνους αρκεί να εμποδίσετε εκείνους, που έχουν καλές προθέσεις και ανεπτυγμένο νου, να βάλουν τις προθέσεις τους σε πράξη. Οι πράκτορες του υλισμού και των σκοτεινών δυνάμεων δεν είναι ανόητα άτομα. Ψάχνουν για προχωρημένα άτομα για να τα χρησιμοποιήσουν για δικό τους όφελος και χρησιμοποιούν τις μεθόδους εκείνες οι οποίες φαίνονται γοητευτικές σε ασυνήθιστα άτομα, καθώς προσπαθούν να τα οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφή ή σκλαβιά. Βέβαια, δεν πετυχαίνουν πάντα. Εδώ και κει νέοι και δυναμικοί άνθρωποι σπάνε τις αλυσίδες των συνηθειών τους και έρχονται στο φως. Είναι εκείνοι που ξέρουν πώς να μάχονται ενάντια σε τέτοιες καταστροφικές δυνάμεις και πώς να ζουν τη ζωή πιο σοβαρά. Ο περασμένος πόνος, η αθλιότητα που είδαν, η καταστροφή που τα ναρκωτικά προκάλεσαν στους φίλους τους και στο δικό τους νου, αναγνωρίζονται και απορρίπτονται. Τώρα, η μεγάλη τους φιλοδοξία είναι να ζήσουν περισσότερο συνειδητά και πιο δημιουργικά. Όταν γνωρίσετε ότι μπορείτε πραγματικά να χάσετε κάτι μεγάλης άξιας, τότε το εκτιμάτε περισσότερο.

Ερ. Τι είναι το αισθαντικό πεδίο;
Απ. Είναι ένα είδος νεφελώδους σχηματισμού πάνω σε μια αισθανόμενη ενέργεια γύρω από το σώμα μας και γύρω από τον πλανήτη.  Αυτός ο νεφελώδης σχηματισμός έχει μια ορισμένη συχνότητα κραδασμού η οποία έλκει και συγκρατεί τα κύματα επιθυμίας και θυμαπάτης και τα δημιουργήματα της φαντασίας μας που βασίζονται πάνω στους πόθους και στις αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις μας στους ανθρώπους. Κάθε επιθυμία, κάθε αρνητικό συναίσθημα, έχει το δικό του μήκος κύματος και τη δική του συχνότητα. Ένας ορισμένος αριθμός τέτοιων μηκών και συχνοτήτων συσσωρεύονται και σχηματίζουν το νεφοσκεπή θόλο ενός απατηλού κόσμου. Εκείνοι που συντονίζονται με αυτό τον κόσμο μέσω ναρκωτικών ή ασθένειας φέρνουν πολλές θυμαπάτες από αυτό το πεδίο, εξαιτίας των συσχετισμών τους και της ιδιαίτερης κραδασμικής τους συχνότητας. Μπορούν ακόμα να συντονιστούν και με οντότητες που ζουν σε αυτές τις σφαίρες και να γίνουν ένας αγωγός της τρέλας τους. Ο όρος αστρικός κόσμος ή κόσμος της επιθυμίας είναι μια κλασική έκφραση στην εσωτερική επιστήμη. Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον, προχωρημένοι ψυχολόγοι θα του δώσουν ένα διαφορετικό όνομα – σύμβολο που θα πλησιάζει περισσότερο στο αληθινό του νόημα. Το σημαντικότερο είναι να ελευθερωθούμε από τη θυμαπάτη αυτής της σφαίρας. Μας έχουν πει ότι εκείνοι που ακολουθούν τη Διδασκαλία του Χριστού ελευθερώνονται τελικά από αυτή τη σφαίρα επιρροής.

Ερ. Αν στο αστρικό πεδίο οι άνθρωποι μπορούν να έχουν οτιδήποτε θελήσουν σαν πραγματικό τότε γιατί επιχειρούν να κάνουν κατάληψη ατόμων για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους;
Απ. Καθώς οι αστρικές οντότητες περνούν από το αστρικό πεδίο στο νοητικό, αφήνουν το αστρικό τους σώμα στην αστρική σφαίρα. Αυτά επιπλέουν εκεί, όπως ένα κομμάτι ξύλο πάνω στον ωκεανό και εξαιτίας της λεπτοφυούς ύλης τους επιβιώνουν για πολλά χρόνια. Φορτίζονται με όλες τις ιδιότητες επιθυμιών τις οποίες συσσώρευσε ή χρησιμοποίησε η οντότητα που ζούσε μέσα τους. Είναι υπερβολικά μαγνητικά και μπορούν εύκολα να συντονιστούν με εκείνους τους αστρικούς κραδασμούς που έχουν κάποια ομοιότητα με αυτά. Όταν συντονίζονται με τους κραδασμούς ενός ατόμου, το καταλαμβάνουν μέσω ενός μηχανισμού τηλεχειρισμού και του μεταβιβάζουν ορμές και μεγάλα πάθη για ναρκωτικά, αλκοόλ, κρέας, έγκλημα και αυτοκτονία. Η επιρροή είναι τόσο ισχυρή, ώστε το άτομο διχάζεται ανάμεσα στις δικές του συγκινησιακές παρορμήσεις και στις παρορμήσεις που έρχονται από την αστρική κατάληψη. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί ναρκωτικά είναι ένας ανοιχτός αγωγός για τέτοιες επιρροές ακόμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διακοπή των ναρκωτικών. Στο αστρικό πεδίο υπάρχουν παράγοντες των σκοτεινών δυνάμεων, που έργο τους είναι να δημιουργούν χωριστικότητα, να προκαλούν εγκληματικές πράξεις, αδράνεια, τυραννία και υλιστικότητα. Προσέχουν ώστε να μη χάνουν ποτέ την ευκαιρία να εισέλθουν σε ένα αστρικό σώμα και να το ενεργοποιήσουν. Όταν ένα άτομο ή μια ομάδα συντονίζεται με έναν τέτοιο αστρικό φορέα, ο οποίος είναι διαποτισμένος με διάφορες επιθυμίες και πάθη, οι σκοτεινές δυνάμεις χύνουν τις καταστροφικές επιρροές τους στο άτομο ή στην ομάδα προκαλώντας μεγάλη δυστυχία στα θύματά τους. Έχουμε επίσης εκείνες τις προσδεδεμένες στη γη ανθρώπινες υπάρξεις που έχουν πεθάνει αλλά εξαιτίας των ισχυρών υλικών και συγκινησιακών δεσμών τους δε μπορούν να προχωρήσουν και αφυπνίζονται στο αστρικό πεδίο. Αυτές έλκονται μηχανικά από κείνους τους κραδασμούς που παράγονται σε πορνεία, σφαγεία, μέσα από εγκλήματα, μίσος και από αρνητικές συγκινησιακές ατμόσφαιρες. Παρασύρονται ασυνείδητα σε τέτοιους τόπους και όταν συντονιστούν, καταλαμβάνουν άτομα και χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς τους για τη δική τους ικανοποίηση. Στην Καινή Διαθήκη υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου ο Χριστός αποβάλλει τέτοιες οντότητες από τη σφαίρα ανθρώπων και τους θεραπεύει.

Ερ. Πώς βοηθάτε τα άτομα που χρησιμοποιούν ναρκωτικά;
Απ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθηθούν. Προσπαθώ συνήθως να τους κάνω να δουν και να αναγνωρίσουν το κακό που κάνουν στο σώμα τους, στους άλλους, στη μελλοντική τους εξέλιξη και στις αναμενόμενες επιτεύξεις σε πολλούς τομείς. Προσπαθώ να τους βοηθήσω να δημιουργήσουν έναν προοδευτικό στόχο, ένα όραμα και να τους ενθαρρύνω να αγωνιστούν γι αυτό. Προσπαθώ να τους κάνω να αντιληφθούν ότι δε δρουν με τη δική τους ελεύθερη βούληση αλλά υπόκεινται σε πολλές εξωτερικές ή εντυπωμένες επιρροές που τους δημιουργούν τυφλές ορμές και βίαιες παρορμήσεις. Τους υποδεικνύω να γράφουν διάφορα άρθρα και να τα βελτιώνουν περιοδικά. Δεν τους συμβουλεύω να γράφουν ποιήματα γιατί έχουν την εντύπωση ότι τα καταφέρνουν πολύ καλά μόλις γράψουν μερικές άσχετες προτάσεις. Όπως μερικοί ναρκομανείς που νομίζουν ότι ζωγραφίζουν ενώ απλώς πετάνε χρώματα πάνω στο καναβάτσο και το ονομάζουν μοντέρνα τέχνη. Τους αναθέτω κοπιαστική εργασία η οποία περιλαμβάνει σκαρφάλωμα σε βουνά, σκάψιμο, καθάρισμα κήπων, τρέξιμο και κολύμπι. Το κολύμπι είναι πολύ ευεργετικό. Όπως επίσης καλός είναι και ο ομαδικός χορός. Όλες αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να εκτελούνται συνέχεια μέχρι εξαντλήσεως. Το κύριο πράγμα που προσπαθώ να πετύχω είναι να αφυπνίσω τη δύναμη της θέλησής τους και να την ενισχύω συνεχώς μέσω φυσικής, αισθαντικής και νοητικής πειθαρχίας και άσκησης. Όλη η βοήθειά μας θα είναι επιφανειακή αν δεν τους αναπτύξουμε τη θέληση να ελέγχουν και να καθοδηγούν τους μηχανισμούς τους, σύμφωνα με τον ανώτερο σκοπό που έχουν βάλει στον εαυτό τους και να χρησιμοποιούν αυτή τη θέληση σε έναν τομέα υπηρεσίας που θα απαιτήσει την αφύπνιση του καλύτερου στοιχείου μέσα τους. Υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι τρόποι, αλλά θα αναφέρω μόνον έναν. Προσπαθώ να τους κάνω να αντιληφθούν ότι τους αγαπάω πραγματικά και ότι αγωνίζομαι μαζί τους να πετύχω μια κατάσταση ελευθερίας, στην οποία όλες οι ικανότητές τους θα ανθίσουν και θα καρποφορήσουν. «Έτσι μπορεί κάποιος να αποφύγει τον κυριότερο εχθρό του ανθρώπινου γένους τα ναρκωτικά».

 (AGNΙ ΥOGA SOCIETΥ, Κ α ρ δ ι ά , παρ.123.) - «Το υλικό αυτού του κεφαλαίου είναι παρμένο από μαγνητοφωνημένες ερωτήσεις και απαντήσεις κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης που έδωσε ο συγγραφέας».