Το ζώδιο του Υδροχόου | Εσωτέρα Αστρολογία

676px-aquarius_constellation_map2Ο αστερισμός αυτός παρουσιάζει σήμερα εξαιρετική σπουδαιότητα για το ηλιακό μας σύστημα, γιατί είναι το ζώδιο στο οποίο κατευθύνεται γοργά ο Ήλιος μας και η επιρροή του αυξάνει σε ισχύ και δυναμικότητα με κάθε δεκαετία που περνά. Είναι συνεπώς ο κύριος υπεύθυνος για τις μεταβολές που συντελούνται τώρα στην πλανητική μας ζωή σ’ όλα τα βασίλεια της φύσης και επειδή πρόκειται για ζώδιο του αέρα, η επιρροή του είναι διάχυτη και διαπερνά τα πάντα. Σε πολλούς τύπους διάνοιας η επίδραση αυτή είναι άψαυστη και συνεπώς δεν μπορεί να προκαλέσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι αυτά τα χειροπιαστά και διάχυτα αποτελέσματα έχουν πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα και είναι πιο εκτεταμένα στις επιδράσεις τους από τα πιο συγκεκριμένα και θεαματικά γεγονότα. Δεν έχω την πρόθεση να ασχοληθώ εδώ με τα υποκειμενικά και δυναμικά αυτά αποτελέσματα. Υπέδειξα πολλά και υπαινίχθηκα περισσότερα στα άλλα μου κείμενα. Δίνω μόνο ένα γενικό περίγραμμα της υποκειμενικής σημασίας των δώδεκα ζωδίων και επιζητώ να δώσω ένα γενικό και όχι λεπτομερές πλαίσιο των αρχών της νέας αστρολογίας και της μεθοδολογίας την οποία χρησιμοποιεί για να προσεγγίσει τις πιο εσωτερικές όψεις του ωροσκοπίου της ψυχής. Η νέα αστρολογία θα ασχοληθεί με σημασίες και έννοιες και όχι τόσο πολύ με εξωτερικά σύμβολα, όπως είναι τα γεγονότα και οι επίγειες δραστηριότητες.

300px-aquariusurania2ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΝΟΙ
Οι βασικοί τόνοι αυτού του ζωδίου είναι τρεις και εύκολα κατανοούνται, αλλά καταδεικνύονται δύσκολα όταν γίνονται αισθητοί πάνω στον αντεστραμμένο τροχό. Αυτοί οι τόνοι είναι: 1. Η υπηρεσία της προσωπικότητας, του κατώτερου εαυτού, που τελικά μετουσιώνεται σε υπηρεσία προς την ανθρωπότητα. - 2. Η επιπόλαιη και ιδιοτελής δραστηριότητα που μετατρέπεται σε μια ακλόνητη και δραστική πρόθεση για δράση στο πλευρό της Ιεραρχίας. - 3. Η προσωποκεντρική ζωή που μεταβάλλεται τελικά σε ευαίσθητη ανθρωπιστική επίγνωση. Η ποιότητα των βασικών αυτών τόνων μεταβάλλεται από μια αδιάφορη και επιπόλαιη, ατομική επίγνωση σ’ εκείνη που χαρακτηρίζεται από εμβριθή σκοπό και ατράνταχτη πεποίθηση. Ο υπανάπτυκτος και χαμηλής στάθμης Υδροχόος πάνω στο Μεταβλητό Σταυρό εκδηλώνει μια επιπόλαιη αυτεπίγνωση. Αυτή στο Λέοντα ωριμάζει και αποβαίνει μια βαθιά εδραιωμένη αυτοσυνείδηση και ένα υπερβολικό ενδιαφέρον για τον εαυτό, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Καθώς συνεχίζεται η αλληλεπίδραση μεταξύ Λέοντα και Υδροχόου, επειδή είναι πολικά αντίθετα, οι ποιότητες εκλεπτύνονται και οι επιπολαιότητες εξαφανίζονται, μέχρι που τελικά πάνω στον αντεστραμμένο τροχό, η έντονη αυτοσυνείδηση του Λέοντα επεκτείνεται στην ομαδική επίγνωση του Υδροχόου. Το άτομο γίνεται οικουμενικό. Ο μοναχικός και χωριστικός άνθρωπος γίνεται στις αντιδράσεις του και στην επίγνωσή του το ανθρώπινο γένος και όμως την ίδια στιγμή διατηρεί την ατομικότητά του. Δεν είναι πλέον μια ανθρώπινη ύπαρξη μόνο, που είναι ατομικά εστιασμένη και χωριστική, αλλά γίνεται η ίδια η ανθρωπότητα, χάνοντας την προσωπική του ταυτότητα μπροστά στο καλό του συνόλου, και διατηρώντας την πνευματική του Ταυτότητα. Από την ικανοποίηση των προσωπικών του αναγκών περνά στην παγκόσμια υπηρεσία και όμως παραμένει πάντα μέχρι και την τρίτη μύηση ένας ατομικοποιημένος Yιός του Θεού.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΖΩΔΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΟΚΕΡΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΧΘΕΙΣ
Καθώς μελετάμε τα δώδεκα ζώδια, έχει ενδιαφέρον να αναζητήσουμε τη σχέση της συνείδησης με το ζώδιο που προηγείται και το ζώδιο που ακολουθεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε σχέση με το ζώδιο του Υδροχόου. Η υλιστική, γήινη ποιότητα του Αιγόκερου “διαλύεται στον αέρα” στον Υδροχόο. Ο ατομικποιημένος “ιχθύς” του άλλου ζωδίου γίνεται τελικά η ψυχή που φανερώνει την ποιότητά της, ενώ στον αντεστραμμένο τροχό εκδηλώνεται σαν σοφία που διαπερνά τα πάντα, Ιχθείς και σαν την παγκόσμια αγάπη του αληθινά αναπτυγμένου Υδροχόου. Πάνω στον τροχό που “κυλά προς την πλάνη”, τον τροχό της προσωπικότητας, η επιπολαιότητα και η αεριώδης φύση του υπανάπτυκτου Υδροχόου συμπυκνώνεται βαθμιαία στη στερεά και πετρώδη υλική φύση του Αιγόκερου. Ο μέσος Υδροχοϊκός τύπος είναι όλο βιτρίνα, που σπάνια βρίσκεται πίσω της κάτι αξιόλογο. Από εσωτερική σκοπιά ο εξελιγμένος Υδροχοϊκός τύπος βάζει τα υπάρχοντά του στην υδρία του, τα διατηρεί για υπηρεσία και τα διαθέτει ελεύθερα στο αίτημα για την ικανοποίηση μιας ανάγκης.

Ο Υδροχόος είναι επίσης ένα διπλό ζώδιο πράγμα που υποδηλώνει δύο κραδασμούς. Εδώ ακριβώς εμφανίζεται η σχέση του με τους Ιχθείς, γιατί όπως οι Ιχθείς βρίσκονται πάνω στον τροχό της πλάνης, το Μεταβλητό Σταυρό και εκπροσωπούν την ουσία και τα δεσμά, έτσι και στον Υδροχόο η ουσία και η anima mundi ή φυλακισμένη ψυχή αρχίζουν να λειτουργούν με αμοιβαία ανοχή και στον ανώτερο Υδροχοϊκό τύπο ψυχή και πνεύμα εκφράζονται μέσα από την ουσία. Επομένως υπάρχει κάποια αστρολογική σχέση ανάμεσα στη ζώνη των αστέρων του αστερισμού των Ιχθύων, η οποία ενώνει τους δύο ιχθείς και την ποιότητα και τη φύση του Υδροχόου, η οποία τα σχετίζει και τα συνδέει σ’ ένα λειτουργικό και συνθετικό όλο. Ο Υδροχοϊκός τύπος αναγνωρίζει τον υποκειμενικό και αληθινό δεσμό που συγκρατεί τα πάντα ενώ στους Ιχθείς η ενέργεια της σχέσης δημιουργεί ένα κλοιό που περιορίζει και καθηλώνει. Συλλογισθείτε πάνω σ’ αυτό. Είναι λάθος να εκλάβετε την γραμμή της επαφής ανάμεσα στα δύο ζώδια κατά τη διέλευση του Ηλίου σαν καθορισμένα ορόσημα ή απαραβίαστες συνοριακές γραμμές. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Δεν υπάρχει μια αυστηρή οριοθέτηση ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικές περιοχές εμπειρίας και συνείδησης πάνω στην ηλιακή ατραπό. Όμως, ως αποτέλεσμα της Μεγάλης Πλάνης, φαίνεται να ισχύει το αντίθετο.

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΩΝ - ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ
Οι κυβερνήτες του Υδροχόου παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Συνιστούν έναν αποτελεσματικό όμιλο πλανητών και εισάγουν τις επιδράσεις της Έβδομης, Δεύτερης και Τέταρτης Ακτίνας. Αυτές είναι κυρίως οι Ακτίνες που καθορίζουν τόσο τα τελικά όσο και τα αρχικά στάδια της ανθρώπινης προόδου, επειδή είναι περισσότερο αποτελεσματικές στην έναρξη της ενελικτικής ατραπού και στο τέλος της εξελικτικής ατραπού παρά στην ενδιάμεση περίοδο. Καθορίζουν τα τελικά στάδια και τα γεγονότα της Ατραπού της Μύησης. Η Έβδομη Ακτίνα φέρνει σε έκφραση στο φυσικό πεδίο το κύριο ζεύγος των αντιθέτων – πνεύμα και ύλη – και τα σχετίζει μεταξύ τους δημιουργώντας τελικά ένα λειτουργικό σύνολο. Η Δεύτερη Ακτίνα δίνει ψυχική έκφραση και πνευματική συνείδηση καθώς και τη δύναμη να διαχύνεταιι αγάπη και σοφία πάνω στη γη. Η Τέταρτη Ακτίνα υποδεικνύει το πεδίο υπηρεσίας και τον τρόπο επίτευξης του στόχου. Αυτός ο τρόπος ή μέθοδος είναι εκείνος της σύγκρουσης και της πάλης, ώστε να επιτευχθεί η αρμονία και έτσι να εκφρασθούν όλα τα αληθινά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, γιατί η Τέταρτη Ακτίνα και η τέταρτη Δημιουργική Ιεραρχία συνιστούν ουσιαστικά μία έκφραση αλήθειας.

Μερικοί αστρολόγοι θεωρούν τον Κρόνο σαν έναν από τους κυβερνήτες του Υδροχόου.Το ίδιο ισχύει και για τον Άλαν Λήο, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση θα ήθελα να τονίσω ότι εξετάζει αποκλειστικά την πρόοδο του μέσου ανθρώπου πάνω στον τροχό της ζωής και ο Κρόνος που νιώθει να κυβερνά τον Υδροχόο, δεν είναι παρά η Κρόνια επίδραση του Αιγόκερου, στο ζώδιο του οποίου ο Κρόνος κυριαρχεί σε δύο πεδία. Πάνω στον αντεστραμμένο τροχό η Κρόνια επίδραση εξαντλείται στον Aιγόκερω και τότε ο άνθρωπος ελευθερώνεται από το κάρμα και δε χρειάζεται πλέον άλλες ευκαιρίες, επειδή είναι ένας ελεύθερος μυημένος, ένας αληθινός Διδάσκαλος Τέκτονας που μπορεί τότε να προχωρήσει στην παγκόσμια υπηρεσία χωρίς να παρεμποδίζεται και να συγκρατείται από κάποια σκέψη για τον εαυτό ή από κάποια εγωιστική επιθυμία. Τότε ο άνθρωπος έρχεται κάτω από την επιρροή του Ουρανού, εκείνου του μυστηριώδη και απόκρυφου πλανήτη. Οι επιρροές του Ουρανού εστιάζουν και ενισχύουν τη θέλησή του, μετατρέποντάς τον σε ηγέτη. Επιφέρει τις επιθυμητές αλλαγές και δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες που θα βοηθήσουν την ψυχή της ανθρωπότητας να εκφρασθεί πιο ελεύθερα. Επειδή το νερό συμβολίζει την ουσία και την υλιστκή έκφραση σε συνδυασμό με τη συναισθηματική παρόρμηση, ο Υδροχόος αναπτύσσει δυαδική δράση, οπότε η Τρίτη Ακτίνα εκφράζεται δυναμικά μέσα από αυτό το ζώδιο, καθώς προσεγγίζει τον πλανήτη μας μέσα από τον Ουρανό και τη Σελήνη, η οποία, στην προκειμένη περίπτωση, καλύπτει ή κρύβει συμβολικά τον Ουρανό.

Συνεπώς εμφανίζεται η διπλή επίδραση του Ουρανού καθώς εκφράζει την ποιότητα και εισάγει τις ενέργειες της Έβδομης Ακτίνας στη μια περίπτωση και της Τρίτης Ακτίνας στην άλλη. Σε τελευταία ανάλυση η Έβδομη Ακτίνα είναι η εστιασμένη διαφοροποιημένη ενέργεια της Πρώτης Ακτίνας, καθώς εκφράζει στη γη τη θέληση της πρώτης όψης της Θειότητας, μέσα από τη δύναμη να συνδέει και να φέρνει σε αντικειμενική εκδήλωση – με μια πράξη θέλησης – τόσο το πνεύμα όσο και την ύλη. Αυτό το επιτυγχάνει με τη δραστηριότητα της Τρίτης Ακτίνας που εκφράζεται μέσα από την ανθρώπινη οικογένεια και τις μονάδες της, αφού συνδυασθεί με τις ενέργειες των τριών Ακτίνων οι οποίες απελευθερώνονται μέσα τους που κυβερνούν πλανήτες:

1 Ουρανός Έβδομη Ακτίνα Η θέληση για ύπαρξη και γνώση ταυτόχρονα σε όλα τα πεδία της εκδήλωσης.
2 Δίας Δεύτερη Ακτίνα Η συγχώνευση της καρδιάς και του νου, η οποία συνιστά τον υποκειμενικό σκοπό της εκδήλωσης. Επιτυγχάνεται με τη δραστηριότητα της Τρίτης και της Έβδομης Ακτίνας πάνω στον εξωτερικό τροχό.
3 Σελήνη Τέταρτη Ακτίνα Η θέληση για ύπαρξη και γνώση με τη συγχώνευση της καρδιάς και του νου είναι αποτέλεσμα του έργου που προωθείται στην τέταρτη Δημιουργική Ιεραρχία υπό την επιρροή εκείνης της ενέργειας που προκαλεί αρμονία μέσω διαμάχης.

Θα ήθελα να επισύρω εδώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι σε σχέση με τη Σελήνη, όπως συνδέεται εδώ με κάποια από τις Δημιουργικές Ιεραρχίες, έχετε στην ίδια τη Σελήνη τις εξωτερικές επιδράσεις της συνηθισμένης διεργασίας πάνω στον τροχό της ζωής, ενώ στον πλανήτη που συγκαλύπτει και κρύβει, δηλαδή τον Ουρανό, έχετε την εσωτερική ενέργεια που οδηγεί αυτή την Ιεραρχία σε υποκειμενική πραγμάτωση. Ο Ουρανός παρέχει μια έμφυτη αυθόρμητη δραστηριότητα η οποία επιφέρει εξελικτική ανάπτυξη – τόσο φυσική όσο και πνευματική. Είναι η παρόρμηση για καλύτερες συνθήκες. Ο Δίας παρέχει μια ακαταμάχητη εγγενή τάση για συγχώνευση που τίποτε δεν μπορεί να την αναστείλει. Η επίτευξη της υπέρτατης σύνθεσης είναι αναπόφευκτη και αυτή την προωθεί ο Δίας. Η Σελήνη παρέχει την κλίση για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που οδηγούν στους σημαντικούς και κρίσιμους μετασχηματισμούς του ενστίκτου σε διανόηση. Αυτό το επιφέρει η Σελήνη, αλλά ο Ουρανός προκαλεί τη μεγάλη μεταφορά της ανθρώπινης συνείδησης από τη διανοητική αντίληψη στην ενορατική γνώση.

Να έχετε στο νου σας ότι οι εσωτερικές δυνάμεις συνδυάζονται με τις δυνάμεις των εξωτερικών ή παραδοσιακών πλανητών δίχως να αναιρούν την επιρροή τους. Μόνο τις συμπληρώνουν ή κυριαρχούν επάνω τους. Έτσι ο άνθρωπος εμπλουτίζεται, η εμπειρία του επεκτείνεται και η συνείδησή του διευρύνεται από τις νέες ενέργειες, αλλά οι διευθετήσεις και οι επιπτώσεις των περασμένων επιδράσεων δε μεταβάλλονται ποτέ. “Έχουν καθορίσει” τη φύση του και έχουν σταθεροποιήσει τις ποιότητές του και επομένως παραμένουν ενεργά στο προσκήνιο. Όμως οι νέες και ισχυρότερες επιδράσεις και δυναμικότητες είναι εκείνες που θα ρυθμίσουν και θα υποκινήσουν βαθμιαία και σταθερά όλη τη μελλοντική του δράση πάνω στο Σταθερό Σταυρό. Στο μέλλον αντί να μιλούμε για παραδοσιακούς πλανήτες όταν θα ασχολούμαστε με τις πλανητικές επιδράσεις, θα μιλούμε για εξωτερικούς και εσωτερικούς πλανήτες, εναρμονίζοντας έτσι το λεξιλόγιο και την ορολογία μας με την εσώτερη διδασκαλία. Στην αστρολογία ασχολούμαστε συνεχώς με τις ενέργειες που προκαλούν κίνηση και υποκειμενική και εξωτερική δραστηριότητα. Εξετάζουμε την κρούση και τα επακόλουθα αποτελέσματα πολλών δυνάμεων πάνω στην ανθρώπινη, την πλανητική και τη συστημική έκφραση της ζωής και του σκοπού.

Όταν αυτές οι επιπτώσεις και οι δραστηριότητες είναι καθαρά αντικειμενικές, και εδώ εντάσσω όλα όσα συμβαίνουν στους τρεις κόσμους της ανθρώπινης εμπειρίας – το φυσικό, το αστρικό και το νοητικό πεδίο, έχουμε την εκδήλωση της προσωπικότητας. Όταν συνδέονται συνειδητά με τον κόσμο των αιτίων και είναι το αποτέλεσμα μιας “ορθής και συνειδητής κατεύθυνσης” από το κέντρο εκπόρευσης, την ψυχή, τότε οι δυνάμεις της προσωπικότητας υπόκεινται στη διάχυση των ενεργειών της ψυχής. Τότε η προσωπικότητα ή η μορφική φύση γίνεται μαγνητική με ένα διαφορετικό τρόπο και έτσι προσελκύει ενέργειες από ένα υψηλότερο και δυναμικότερο πεδίο από εκείνο με το οποίο ο άνθρωπος είχε ασχοληθεί ως τώρα και το οποίο είχε μάθει να ελέγχει και να χρησιμοποιεί.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, οι ενέργειες της ψυχής ενισχύουν ορισμένες από τις δυνάμεις της προσωπικότητας και η επίδραση των εξωτερικών πλανητών συμπληρώνεται με μια αυξανόμενα σταθερή εισροή ενεργειών από τους εσωτερικούς πλανήτες, οπότε οι τελευταίοι μια κυρίαρχη εσωτερική επιρροή. Στον Αιγόκερω, για παράδειγμα, η επίδραση του Κρόνου είναι εξωτερική και εσωτερική. Στον Ταύρο ο Ήφαιστος έχει ένα εσωτερικό και ιεραρχικό αποτέλεσμα. Ενώ στο Λέοντα ο Ήλιος κυβερνά και τις τρεις – την εξωτερική, την εσωτερική και την ιεραρχική ζωή. Αυτό θα το μελετήσουμε εκτενέστερα αργότερα, όταν θα εξετάζουμε τον αστερισμό του Λέοντα. Στη διάρκεια του τωρινού παγκόσμιου κύκλου οι πλανητικές επιδράσεις στον Υδροχόο είναι ασυνήθιστα δυναμικές, επειδή με έναν ιδιάζοντα τρόπο αποτελεί κορυφαίο ζώδιο για την πλειονότητα των ανθρώπων που προχωρούν πάνω στο Σταθερό Σταυρό από τον Κριό στους Ιχθείς.

Ελάχιστοι ολοκληρώνουν την εμπειρία της ζωής πάνω στους τρεις Σταυρούς στο ζώδιο των Ιχθύων και έτσι γίνονται παγκόσμιοι σωτήρες. Τότε και μόνο τότε γνωρίζουν την ανώτατη όψη της Πρώτης Ακτίνας καθώς εκφράζεται μέσα από τη δραστηριότητα του Θανάτου. Όμως η πλειονότητα των μυημένων του κόσμου κλιμακώνουν την εμπειρία τους στον Υδροχόο και γίνονται αδέσμευτοι παγκόσμιοι εξυπηρετητές. Στρέφουν τα νώτα στην περαιτέρω πρόοδό τους στον τωρινό κύκλο και σε κάθε ικανοποίηση της πνευματικής τους έφεσης και αποβαίνουν κομιστές του ύδατος της ζωής στην ανθρωπότητα, προσχωρώντας έτσι στις τάξεις της Ιεραρχίας. Εκείνοι που επιτυγχάνουν στους Ιχθείς και πραγματώνουν το ανώτερο και περαιτέρω στάδιο ανάπτυξης, περνούν σ’ εκείνο το κέντρο που ονομάζουμε Σαμπάλλα. Αλλά η πλειονότητα των μυημένων και μαθητών παραμένει προσκολλημένη στο δεύτερο κέντρο, εκείνο στην Ιεραρχία της Υπηρεσίας. Ο Υδροχόος είναι κυρίως ένα ζώδιο συνεχούς κίνησης, μεταβαλλόμενης δραστηριότητας και επαναλαμβανόμενων μεταβολών και το σύμβολο του ζωδίου εκφράζει αυτή την κατάσταση δραστηριότητας. Συνεπώς πρόκειται για ένα ζώδιο στο οποίο η σημασία των κύκλων κατανοείται και κυριαρχείται από το μυημένο.

Τα αποτελέσματα της εμπειρίας της κοιλάδας, για να χρησιμοποιήσω τη γνωστή γλώσσα των μυστικιστών όλων των εποχών, και της βουνοκορφής με το όραμα και το φως της απεικονίζονται έντονα σ’ αυτό το ζώδιο. Ο Υδροχοϊκός τύπος μπορεί να βιώσει τα βάθη της καταπίεσης και της αυτοϋποτίμησης ή μπορεί να γνωρίσει και να βιώσει την ψυχική ανάταση και την αίσθηση της πνευματικής δύναμης που προσφέρει ο ψυχικός έλεγχος και να γνωρίσει ότι αυτά είναι η αλληλεπίδραση και η δράση και η αντίδραση που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και την κατανόηση. Ο νόμος μιας τέτοιας δράσης και αντίδρασης είναι ο νόμος με τον οποίο εργάζεται. Στο Λέοντα το κέντρο και το σημείο συνείδησης του ανθρώπου είναι ο εαυτός του. Στρέφεται στον εαυτό του και γυρνά αποκλειστικά γύρω από τον άξονά του και σε σχέση με τον εαυτό του, παραμένοντας διαρκώς ένα εγωκεντρικό άτομο που αφιερώνει όλη τη σκέψη, το χρόνο και την υπηρεσία του για την ευημερία και τα προσωπικά του συμφέροντα.

Αλλά στον Υδροχόο, το πολικό αντίθετο του Λέοντα και το ζώδιο ολοκλήρωσής του, γίνεται εξωστρεφής. Δεν υπάρχει κέντρο ή σφαίρα προκαθορισμένης επιρροής, υπάρχουν μόνο δύο εξερχόμενες γραμμές ενέργειας, που εκρέουν από αυτόν και διαχύνονται στον κόσμο των ανθρώπων. Το αυτοσυνείδητο άτομο στο Λέοντα μετατρέπεται σε συνειδητοποιημένο εξυπηρετητή στον Υδροχόο και αυτό μας εκφράζεται με τα σύμβολα των δύο ζωδίων. Ο Υδροχοϊκός τύπος είναι αφιερωμένος στην ομαδική υπηρεσία και την ευημερία της ανθρωπότητας. Ο μέσος Υδροχοϊκός τύπος πάνω στο Μεταβλητό Σταυρό θα είναι, για παράδειγμα, ο συνεπής υπάλληλος ή ο πιστός εργάτης κάποιας φίρμας ή επιχείρησης μέσα στα όρια της οποίας περιορίζονται όλα τα ενδιαφέροντά του και για την ευημερία της οποίας αφιερώνει ό,τι έχει. Πάνω στο Σταθερό Σταυρό η αφοσίωση στους άλλους γίνεται παγκόσμια υπηρεσία. Λέγεται ότι ο Υδροχόος κυβερνά το κυκλοφορικό σύστημα. Η ζωική δύναμη, που χρησιμοποιεί το αίμα, διανέμεται σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Συνεπώς συμβολίζει την αποστολή του απελευθερωμένου Υδροχόου που διανέμει την πνευματική ζωή στο τέταρτο βασίλειο της φύσης. Οι Υδροχοϊκές επιδράσεις γίνονται επίσης αισθητές σαν ζωοδότριες σε άλλες μορφές πλανητικής ζωής και σε άλλα βασίλεια της φύσης, αλλά δεν πρόκειται ν’ ασχοληθούμε μ’ αυτές επειδή περιορίζουμε τη μελέτη μας στην ανθρωπότητα. Όπως ξέρετε, ο Υδροχόος αποτελεί έναν από τους βραχίονες του Σταθερού Σταυρού. Ο Σταυρός αυτός είναι κατεξοχήν ο Σταυρός της Μαθητείας και των τριών κύριων μυήσεων σε σχέση με τις οποίες θα μπορούσαμε να πούμε ότι:

1 Στον Ταύρο Η επιθυμία μετουσιώνεται σε έφεση, το σκοτάδι δίνει τη θέση του στο φως και τη φώτιση, ο οφθαλμός του Ταύρου ανοίγει, που είναι ο πνευματικός τρίτος οφθαλμός ή ο “απλούς οφθαλμός” της Καινής Διαθήκης. Ο Χριστός είπε “αν ο οφθαλμός σου είναι απλός, όλο το σώμα σου θα είναι φωτεινόν ”. Ο απλός αυτός οφθαλμός παίρνει τη θέση των δύο ματιών του προσωπικού εαυτού. Η προσοχή του ανθρώπου εστιάζεται στην πνευματική επίτευξη. Διανύει πλέον την Ατραπό της Μαθητείας.
2 Στο Λέοντα Ο εγωκεντρικός άνθρωπος γίνεται τελικά η ψυχή σε ζωντανή έκφραση, που είναι εστιασμένη στην επίτευξη του πνευματικού στόχου της ανιδιοτέλειας. Σ’ αυτό το ζώδιο ο άνθρωπος προετοιμάζεται για την πρώτη μύηση, την οποία και λαμβάνει είτε όταν το ίδιο το ζώδιο κυριαρχεί είτε όταν το ζώδιο αυτό είναι ωροσκόπος, οπότε γίνεται “ο Λέων που αναζητά τη λεία του”, δηλαδή η προσωπικότητα που αιχμαλωτίζεται από την ψυχή.
3 Στο Σκορπιό Σ’ αυτό το ζώδιο ο μαθητής υφίσταται εκείνες τις δοκιμασίες που θα του επιτρέψουν να λάβει τη δεύτερη μύηση και να καταδείξει ότι η φύση της επιθυμίας έχει υποταχθεί και κατακτηθεί και ότι η κατώτερη φύση, με την ανύψωσή της στον αέρα, δηλαδή στους ουρανούς, είναι ικανή να προσεγγίσει το στόχο της τωρινής παγκόσμιας περιόδου και ότι η προσωπικότητα, που δοκιμάζεται από τα γήινα θεμέλια του Σκορπιού, μπορεί να δείξει την καταλληλότητά της για την παγκόσμια υπηρεσία που απαιτεί ο Υδροχόος. Το τελευταίο εκφράζεται παραστατικά στο μύθο του Ηρακλή, του Ηλιακού Θεού που κατανικά την εννεακέφαλη Ύδρα, τον όφι της επιθυμίας. Πέφτει στα γόνατα και από εκείνη τη θέση της ταπείνωσης υψώνει το ερπετό στον αέρα και τότε έρχεται η απελευθέρωση.
4 Στον Υδροχόο Σ’ αυτό το ζώδιο η μακρά προσπάθεια της ψυχής κορυφώνεται και ολοκληρώνεται η εμπειρία του μαθητή πάνω στο Σταθερό Σταυρό. Τότε ο άνθρωπος λαμβάνει την τρίτη μύηση και απαλάσσεται από τον έλεγχο της προσωπικότητας, λαμβάνοντας τις δύο επόμενες μυήσεις πάνω στο Θεμελιώδη Σταυρό.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΥΡΟΙ
Πρέπει εδώ να σας δώσω τα παρακάτω ονόματα για τους τρεις σταυρούς, όπως αναγράφονται στα αρχαία αρχεία μας και είναι συνεπώς δύσκολο να αποδοθούν:

1 Ο Μεταβλητός Σταυρός Ο Σταυρός της αλλαγής και της απορροφημένης Εμπειρίας. Αυτός είναι ο τόπος της δράσης και της αντίδρασης, του καρμικού ελέγχου και της ανταπόκρισης σε κρούσεις που οδηγούν στην αφύπνιση της συνείδησης στη φύση του στόχου.
2 Ο Σταθερός Σταυρός Ο Σταυρός της Μετουσίωσης. Η επιθυμία γίνεται έφεση, η ιδιοτέλεια μετατρέπεται σε ανιδιοτέλεια.
3 Ο Θεμελιώδης Σταυρός Ο Σταυρός της Υπέρβασης. Η ζωή της προσωπικότητας, η μορφική ζωή και η πλανητική ζωή δεν ελέγχουν πλέον. Ο άνθρωπος στέκει ελεύθερος.

Η ουσία, ο ωκεανός της ζωής, το ύδωρ, το σύμβολο της επιθυμίας και η ώθηση για ενσάρκωση μετουσιώνονται σε φως της ψυχής και φωτεινή ουσία και σε παρόρμηση να διανυθεί συνειδητά η ατραπός της επιστροφής σε συνδυασμό με τη λαχτάρα για υπηρεσία. Η επιθυμία αναπτύσσεται και εστιάζεται στον Ταύρο, ενόσω ο άνθρωπος βρίσκεται πάνω στο Μεταβλητό Σταυρό και προχωρεί γύρω από το ζωδιακό. Αναπροσανατολίζεται και επαναπολώνεται στον Ταύρο, όταν ο άνθρωπος ανεβαίνει στο Σταθερό Σταυρό και τελικά αποδεσμεύεται σ’ εκείνο το ζώδιο. Στο Σκορπιό, το πολικό αντίθετο του Ταύρου, η προσωπικότητα ταπεινώνεται και αδράχνεται από την ψυχή. Σε αυτό το ζώδιο η προσωπικότητα “φονεύεται αποκρυφιστικά και έπειτα ανασταίνεται στον αέρα και στο φως”, ώστε από εκείνη τη στιγμή να γίνει υπηρέτης της ψυχής. Στο Λέοντα το άτομο αφυπνίζεται στην ταυτότητά του, συγκεντρώνεται στο σκοπό του, διδάσκεται τα μαθήματα και τις χρήσεις της ιδιοτέλειας, γιατί αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μάθει και να ανακαλύψει ότι είναι αντίθετη στους νόμους της ψυχής. Τελικά οι διαδικασίες της ζωής τον οδηγούν σε αδιέξοδο και αναγκάζεται να ομολογήσει τη ματαιότητα της φιλαυτίας. Στον Υδροχόο ο άνθρωπος αφυπνίζεται στο κάλλος της ομαδικής ζωής, του ομαδικού συμφέροντος και της ατομικής του ευθύνης απέναντι στην ομάδα και αρχίζει να ζει τη ζωή του και ν’ αναλώνεται στην υπηρεσία της ανθρωπότητας.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
Σχετικά με το ζήτημα της συνείδησης οι σπουδαστές θα βρουν διαφωτιστικό να το μελετήσουν πάνω στις ακόλουθες γραμμές:

1 Λανθάνουσα υποκειμενική συνείδηση Στον Κριό.
2 Η συνείδηση της δυαδικότητας Στους Διδύμους.
3 Μαζική συνείδηση Στον Καρκίνο.
4 Ατομική αυτοσυνείδηση Στο Λέοντα.
5 Ισορροπημένη συνείδηση Στο Ζυγό.
6 Ομαδική συνείδηση Στον Υδροχόο.

Η διάκριση ανάμεσα στην εξωτερική και την εσωτερική αστρολογία έγκειται σ’ αυτές ακριβώς τις αναγνωρίσεις. Η εξωτερική αστρολογία ασχολείται με τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της προσωπικότητας, με τις όψεις της μορφής καθώς και με τα γεγονότα, τα περιστατικά, τις συνθήκες και τα καθοριστικά πλαίσια που εμφανίζονται στο προσωπικό ωροσκόπιο και υποδηλώνουν πλανητικό και όχι ηλιακό έλεγχο. Η εσωτερική αστρολογία ασχολείται κυρίως με την εξέλιξη της συνείδησης, με τις κρούσεις που την αφυπνίζουν στα ιδιαίτερα “δώρα” με τα οποία την προικίζει κάθε ιδιαίτερο ζώδιο ή κάθε ακτίνα καθώς και με τις αντιδράσεις του ατόμου και με τον επακόλουθο εμπλουτισμό του μέσα από την ανταπόκρισή του στην επιρροή του ζωδίου, μελετώντας τους εσωτερικούς πλανήτες από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής επίγνωσης της μαθητείας και της μύησης. Η εσωτερική αστρολογία ασχολείται βασικά με τις εμπειρίες του ατόμου κάτω από το πρίσμα των τριών Σταυρών που συνεπάγονται αρχικά μεταβολή, έπειτα κατεύθυνση και τέλος μύηση. Με τη πάροδο του χρόνου, οι τρεις αυτοί Σταυροί θα αποκτούν εξέχουσα θέση στις αστρολογικές ερμηνείες.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣ
Φτάνουμε τώρα σε ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο σε σχέση με τον Υδροχόο. Κανένας πλανήτης δε φαίνεται να “πέφτει” ή να βρίσκεται σε έξαρση σ’ αυτό το ζώδιο. Ο μόνος πλανήτης που επηρεάζεται είναι ο Ήλιος του οποίου η δύναμη εξασθενεί. Ποια είναι η συμβολική σημασία αυτού του γεγονότος; Έγκειται στη σχέση του Υδροχόου με τον Aιγόκερω, του Σταθερού Σταυρού με το Θεμελιώδη Σταυρό, της τρίτης μύησης μ’ εκείνες που έπονται και του σημείου ισορροπίας που προσεγγίζεται μεταξύ των Ιχθύων και του Aιγόκερου που εντοπίζεται στον Υδροχόο. Δεν εξετάζω εδώ τα κλασικά μαθηματικά ή οι αστρονομικά αίτια, επειδή, στην πραγματικότητα, όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από υποκειμενικές και πνευματικές αίτιες, και με αυτές ασχολούμαστε.

Ένα από τα γεγονότα που θα προβάλλουν στη συνείδησή μας καθώς μελετούμε τις εσωτερικές γραμμές, είναι ότι όλες οι εξωτερικές ενδείξεις δε φανερώνουν την αλήθεια, αλλά απλώς δείχνουν το δρόμο για τις υποκειμενικές πραγματικότητες, για τις οποίες τα εξωτερικά γεγονότα δεν είναι παρά τα παραπλανητικά σύμβολα. Στοχασθείτε πάνω σ’ αυτό και διατηρήστε το νου σας ανοιχτό. Κανένας πλανήτης δε βρίσκεται σε έξαρση ή σε πτώση στο ζώδιο του Υδροχόου, επειδή ο αληθινός Υδροχοϊκός τύπος – έπειτα από την κατάλληλη εμπειρία πάνω στο Μεταβλητό και το Σταθερό Σταυρό – φτάνει σε ένα σημείο ισορροπίας. Δε δεσμεύεται πλέον από τα ζεύγη των αντιθέτων, αλλά τα χρησιμοποιεί αμφότερα σε πνευματικούς στόχους. Δεν παρεμποδίζεται ούτε από τη γη ούτε από το νερό, Aιγόκερως και Ιχθείς. Ξεπέρασε τις δοκιμασίες τόσο των διαδικασιών της ενσάρκωσης όσο και της μύησης και έτσι στέκει ελεύθερος, διανέμοντας ενέργεια και ζωή, που συμβολίζονται με τις δύο κυματοειδείς γραμμές. Έχει ενδιαφέρον να έχετε κατά νου ότι στην πρόοδο της ψυχής όσον αφορά στην ανθρωπότητα, ένα από τα τέσσερα ζώδια κάθε Σταυρού είναι πιο σημαντικό από τα υπόλοιπα. Καθένα ζώδιο σε καθέναν από τους τρεις Σταυρούς σχετίζεται με κάποιο από τα τέσσερα βασίλεια της φύσης και η επικρατέστερη ακτινική επιρροή διαχύνεται μέσα από το ζώδιο, στο βασίλειο που εξετάζουμε. Σε σχέση με την ανθρωπότητα τα σημαντικά ζώδια των τριών Σταυρών είναι:

1 Μεταβλητός Σταυρός Ιχθείς
2 Σταθερός Σταυρός Σκορπιός
3 Θεμελιώδης Σταυρός Aιγόκερως

Στον Υδροχόο ο μυημένος ολοκληρώνει όσα πέτυχε στο Λέοντα κάτω από την επίδραση του Ηλίου, γιατί στο Λέοντα υπάρχει μια σχεδόν μοναδική κατάσταση για την ανθρωπότητα, επειδή ο Ήλιος κυβερνά κάθε έκφραση – την εξωτερική, την εσωτερική και την Ιεραρχική. Κυβερνά την προσωπικότητα, την ψυχή και την τέταρτη Δημιουργική Ιεραρχία. Γιαυτό ο Ήλιος, ο φυσικός Ήλιος, μειώνεται σε δύναμη στον Υδροχόο. Η τρίτη μύηση έχει επιτευχθεί και το φως της προσωπικότητας έχει “σβήσει” ή έχει χαθεί μέσα στο φως του υποκειμενικού Ηλίου που επηρεάζει την ψυχή. Σας δίνω εδώ πολλή τροφή για σκέψη, αλλά λίγα για να υποδειχθούν άμεσα, καθώς το περίεργο αυτό γεγονός του τριπλού ελέγχου από έναν πλανήτη συνιστά ένα από τα μυστήρια της μύησης. Συνδέεται με τη σχέση Λέοντα και Υδροχόου, γιατί είναι ασυνήθιστο για το Λέοντα να συγκεντρώνει όλες τις κυρίαρχες επιδράσεις του μέσα από ένα πλανήτη. Ο Λέοντας υποδηλώνει το ύψος της επίτευξης της ανθρώπινης ψυχής. Έχουμε την τάση να νομίζουμε ότι η μύηση και η απελευθέρωση συνιστούν επιτεύγματα του ανθρώπινου βασιλείου και την επίτευξη της ανθρωπότητας. Δε συμβαίνει αυτό.

Η μύηση είναι επίτευξη και κατάκτηση της ψυχής, όταν κατορθώσει επιτέλους να κυριαρχήσει στην προσωπικότητα και να εκδηλώσει την αληθινή της φύση και χαρακτήρα, παρά τον οξύ ανταγωνισμό των ιδιοτελών βλέψεων της προσωπικότητας. Πρόκειται κυριολεκτικά για την κατάκτηση ορισμένων επιθυμητών στόχων, για τους οποίους οι μονάδες του πέμπτου βασιλείου της φύσης αγωνίσθηκαν επί αιώνες και εκφράζει το τέλος της επιβαλλόμενης θυσίας και πλανητικής υπηρεσίας. Η επίτευξη αυτή ολοκληρώνεται στην τρίτη μύηση και από εκείνη τη στιγμή ο άνθρωπος, αδέσμευτος και ελεύθερος, υπηρετεί πάνω στο φυσικό πεδίο με ελεύθερη εκλογή και σαν ψυχή με συνειδητή πρόθεση και σκοπό.

ΟΙ ΔΕΚΑΝΟΙ
Οι δεκανοί του Υδροχόου κυβερνώνται, σύμφωνα με τον Άλαν Λήο, από τον Κρόνο, τον Ερμή και την Αφροδίτη και τα αποτέλεσματα της επίδρασή τους στις ανθρώπινες υποθέσεις και τις παγκόσμιες συνθήκες έχουν αρχίσει ήδη να εμφανίζονται. Ο Κρόνος είναι ο πλανήτης της μαθητείας και της ευκαιρίας. Σήμερα είναι εξαιρετικά ενεργός, παρουσιάζοντας στον παγκόσμιο μαθητή τις δύσκολες εκείνες καταστάσεις και κρίσεις που συνεπάγονται ελεύθερη εκλογή, διακριτική πρωτοπορία, συνετή ανταπόκριση και ορθή απόφαση, συντρίβοντας έτσι τα εμπόδια, δίχως όμως να αναιρούνται οι αληθινές αξίες για τις οποίες έχει επίγνωση η ανθρωπότητα. Ο ατομικός μαθητής αντιμετώπιζε πάντοτε τις ρυθμιστικές και απελευθερωτικές αυτές περιστάσεις και σήμερα η ανθρωπότητα είναι στην ίδια θέση. Στέκουμε στην πύλη του νέου κόσμου, της νέας εποχής με τον πολιτισμό της, τα ιδανικά της και την κουλτούρα της.

Ο Κρόνος, αφού μας δώσει την ευκαιρία και μας προσφέρει μια δυνατότητα επιλογής ώστε να επέλθουν οι αναγκαίες αλλαγές και να καταστραφεί εκείνο που αναστέλλει την ελεύθερη έκφραση της ψυχής, παραμερίζει τελικά ώστε να επιτρέψει στο μεγάλο Του Αδελφό, τον Ερμή, να διαχύσει το φως της ψυχής – ενορατικό και διαφωτιστικό – πάνω στις διάφορες καταστάσεις, να ερμηνεύσει μέσα από τη φωτισμένη μας διάνοια, τη σημασία των γεγονότων και να συνδέσει το παλιό με το καινούριο, το παρελθόν με το μέλλον μέσα από το φως του σήμερα. Από εδώ προκύπτει και η υποκειμενική χρησιμότητα της σημερινής παγκόσμιας τάσης για τις διαδικασίες του διαλογισμού, ο οποίος αναπτύσσει την ικανότητα “να εντυπωνόμαστε από ψηλά”, όπως γίνεται τεχνικά) κατανοητό και να φωτιζόμαστε από το φως της ψυχής.

Όταν η αποστολή του Κρόνου και του Ερμή εκπληρωθεί, τότε στη διάρκεια του τρίτου δεκανού, η Αφροδίτη που αποτελεί την ένωση καρδιάς και νου, θα εγκαινιάσει την πολυπόθητη εποχή της αγάπης-σοφίας, της αδελφότητας και των εκφρασμένων αδελφικών σχέσεων. Ευκαιρία, Φώτιση, Αδελφoσύνη: αυτά είναι τα δώρα τα οποία η Σαμπάλλα σχεδιάζει να προσφέρει στο ανθρώπινο γένος κατά τη διάρκεια της Υδροχοϊκής Εποχής, εφόσον ο άνθρωπος προετοιμασθεί γι’ αυτά, ώστε να τα αποδεχθεί και τα χρησιμοποιήσει. Μόνο το μέλλον θα αποσαφηνίσει την αντίδραση του ανθρώπου.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΟΥΡΑΝΟ
Σύμφωνα με άλλους αστρολόγους οι τρεις δεκανοί κυβερνώνται από την Αφροδίτη, τον Ερμή και τη Σελήνη. Εδώ βλέπετε τη σχέση της αστρολογίας με τον κανονικό ή αντεστραμμένο τροχό της ζωής. Η Σελήνη που παίρνει εδώ τη θέση του Κρόνου, κρύβει τον πλανήτη Ουρανό. Σ’ αυτή την περίπτωση ο Ουρανός, ο αποκρυφιστικός αυτός πλανήτης, εκπροσωπεί την εξωτερική επιστήμη που διεισδύει στην κρυφή πλευρά της μορφικής ζωής. Έτσι έχουμε την περίοδο στην οποία ο άνθρωπος δεν έχει ακόμη την αναγκαία εγρήγορση ή συνείδηση ώστε ν’ αδράξει την ευκαιρία και να τη στρέψει σ’ εσωτερικούς ή στόχους της ψυχής. Μπορεί όμως να ταυτισθεί με τις πιο εξελιγμένες μορφικές όψεις.

Η ενέργεια που δημιουργεί ευκαιρία, φώτιση και αδελφική αγάπη, όπως εκφράζονται και κατακτώνται στο Σταθερό Σταυρό, εκδηλώνεται πάνω στο Μεταβλητό ή Κοινό Σταυρό σαν δυσχέρεια, σαν ασταθής και ευμετάβλητος νους, άστατος και σκοτεινός, και σαν σεξ. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται παραστατικά με τα λόγια που απευθύνονται στον άνθρωπο πάνω στο Μεταβλητό Σταυρό, καθώς διέρχεται έναν Υδροχοϊκό κύκλο. Τα λόγια είναι: “Και ο Λόγος είπε, Η επιθυμία στη μορφή ας κυβερνά”, γιατί η επιθυμία γίνεται κερδισμένη γνώση και η γνώση εκείνου που κρύβεται σε κάθε στάδιο της εξελικτικής ατραπού, σχετίζει το άτομο με τον Ουρανό. Όταν ο άνθρωπος βρίσκεται πάνω στο Σταθερό Σταυρό, αντηχούν τα λόγια: “Είμαι το ύδωρ της ζωής, που διαχύνεται στους διψασμένους”. Οι σημασίες των παραπάνω είναι τόσο σαφείς, ώστε δε χρειάζεται να δώσω περισσότερες εξηγήσεις ή ν’ αναλύσω το ζήτημα.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ, ΤΟΥ ΥΔΡΟΧΟΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΓΟΚΕΡΩ
Στη συνέχεια θα εξετάσουμε κάπως διεξοδικά τον Aιγόκερω. Η μελέτη των Ιχθύων, του Υδροχόου και του Αιγόκερου είναι κάπως εκτενέστερη από ό,τι στα άλλα ζώδια, γιατί θέτω τις βάσεις και παρουσιάζω ορισμένες σημαντικές απόψεις για όσα πρόκειται να αναπτύξω στο κεφάλαιο των Τριών Σταυρών. Θα καταλήξουμε σε ορισμένα συμπεράσματα σε σχέση μ’ αυτούς, τα οποία θα είναι πολύτιμα· οι Ιχθείς είναι τμήμα του Μεταβλητού Σταυρού, ο Υδροχόος του Σταθερού Σταυρού και ο Aιγόκερως του Θεμελιώδη Σταυρού και συνεπώς δε θα χρειαστεί να επαναλάβω με τόσες λεπτομέρειες όσα είπα εδώ, όταν θα μελετάμε τα άλλα ζώδια. Τα τρία αυτά ζωδιακά σημεία είναι εναρκτήρια ή καταληκτικά, ανάλογα με τη φορά του τροχού της ζωής. Επίσης συνοψίζουν ή εγκαινιάζουν τις δραστηριότητες των άλλων εννέα ζωδίων που είναι τα κατεξοχήν ανθρώπινα ζώδια, και συνθέτουν τα αποτελέσματα της εμπειρίας πάνω στους τρεις Σταυρούς.

Μπορούμε πλέον να καλύψουμε ταχύτερα την τωρινή μας θέση για τις φιλοσοφικές συνέπειες του Μεγάλου Τροχού του Ζωδιακού, γιατί όσα σημαντικά υπολείπονται να πω για τους τρεις Σταυρούς, μπορώ να αφήσω να τα εξετάσουμε στο Κεφάλαιο VI. Εκεί θα σας υποδείξω πολλά που έχουν ενδιαφέρον. Ασχολήθηκα με τους τρεις αυτούς Σταυρούς κάπως διεξοδικά, όταν εξετάζαμε τα τρία πρώτα σημεία του ζωδιακού τροχού κατά την περιστροφή του από τον Κριό στον Ταύρο μέσω των Ιχθύων. Καθένα από αυτά τα τρία βρίσκεται σε κάποιον από τους Σταυρούς και έτσι από μόνα τους και στη μεταξύ τους σχέση συνιστούν μια πλήρη ενότητα. Αξίζει να σημειώσουμε με ποιο τρόπο τα τρία αυτά ζώδια είναι άλλοτε εναρκτήρια, πάνω στο Μεταβλητό Σταυρό, άλλοτε καταληκτικά, πάνω στο Σταθερό Σταυρό. Στην περίπτωση της έναρξης έχουμε:

1 Κριός 1η Όψη λανθάνουσα Εξωστρεφής κίνηση ενσάρκωσης. Θέληση για εκδήλωση. Εμπειρία στο Θεμελιώδη Σταυρό.
2 Ιχθείς 2η Όψη λανθάνουσα Επιθυμία για μορφική ύπαρξη. Η Αγάπη ή επιθυμία για υλικά αγαθά. Συνεχής μεταλλαγή. Η εμπειρία στο Μεταβλητό ή Κοινό Σταυρό.
3 Υδροχόος 3η Όψη λανθάνουσα Αφιέρωση στην υπηρεσία του κατώτερου εαυτού. Ιδιοτέλεια. Εμπειρία στο Σταθερό Σταυρό.

Όταν, όμως τα τρία ζώδια σημειώνουν το τέλος του κύκλου της έκφρασης πάνω στον αντεστραμμένο τροχό, έχουμε:

1 Υδροχόος 3η Όψη εκφρασμένη Αφιέρωση στην υπηρεσία του Όλου. Ο θάνατος ή άρνηση κάθε προσωπικής ιδιοτέλειας. Κορύφωση της εμπειρίας στο Σταθερό Σταυρό.
2 Ιχθείς 2η Όψη εκφρασμένη Εμφάνιση ενός παγκόσμιου σωτήρα. Θάνατος κάθε χωριστικής αγάπης και επιθυμίας, ακόμη και της πνευματικής λαχτάρας και έφεσης. Κορύφωση της εμπειρίας στο Μεταβλητό Σταυρό.
3 Κριός 1η Όψη εκφρασμένη Εμφάνιση της θέλησης για συνεργασία με το Σχέδιο. Θάνατος της προσωπικής θέλησης. Κορύφωση της εμπειρίας στο Θεμελιώδη Σταυρό.

Μπορούμε ν’ ακολουθήσουμε την ίδια βασική μέθοδο εξέτασης των τριών Σταυρών με τους Διδύμους, Ταύρο και Κριό, ή αντίστροφα: Κριό, Ταύρο και Διδύμους, ενθυμούμενοι διαρκώς ότι ο Μεταβλητός Σταυρός κυβερνά τον τροχό κατά τη συνήθη φορά, ενώ ο Σταθερός Σταυρός τον διέπει κατά την αντίστροφη φορά στη διάρκεια της μαθητείας. Ο Θεμελιώδης Σταυρός κυβερνά στην πραγματικότητα αμφότερες τις περιπτώσεις, αλλά αυτό γίνεται κατανοητό μόνο μετά τη μύηση.

1 Κριός Κυβερνά την Ατραπό της Μαθητείας. Η Θέληση για επιστροφή στην Πηγή. Αποφασιστικότητα να επιτευχθεί η απελευθέρωση. Το πρωταρχικό αίτιο των αλλαγών στο Μεταβλητό και το Σταθερό Σταυρό.
2 Ταύρος Η επιθυμία να κατανικηθεί η επιθυμία. Ο πόθος για ελευθερία. Μετουσίωση της επιθυμίας σε Αγάπη.
3 Δίδυμοι Η συγχώνευση των αντιθέτων. Το νοήμον έργο της ενοποίησης. Σύνθεση.

Πάνω στο συνήθη τροχό τα ζώδια αυτά επιφέρουν:

1 Δίδυμοι Εμπειρία των ζευγών των αντιθέτων. Έκδηλη και χωριστική δυαδικότητα. Αλληλεπίδραση ανάμεσα στους Διδύμους: Τη φύση της ψυχής και της μορφής.
2 Ταύρος Επανεστίαση των κατώτερων επιθυμιών πριν από τη νέα περιστροφή του Μεγάλου Τροχού για την ικανοποίηση της προσωπικότητας. Ο Άσωτος Yιός φεύγει για το μακρινό του ταξίδι.
3 Κριός Και πάλι η αρχή καθώς και το τέλος.

Πρέπει να θυμάστε ότι ο Κριός είναι σαφώς η θεία εκείνη εκδήλωση στην οποία αναφέρθηκε ο Χριστός όταν είπε “Εγώ είμαι το Α και το Ω, η αρχή και το τέλος”. Όμως η σημασία αυτής της φράσης μπορεί να κατανοηθεί μόνο όταν ξεπεραστούν οι εμπειρίες πάνω στο Μεταβλητό και το Σταθερό Σταυρό και υπάρξει συνειδητή άνοδος στο Θεμελιώδη Σταυρό μετά από την τρίτη μύηση. Πρόκειται για τον “τροχό που στρέφεται γύρω από τον εαυτό του καθώς προχωρεί σε μια στιγμή χρόνου από το βορρά στο νότο και έπειτα από την ανατολή στη δύση”. Αυτός είναι ένας συμβολικός τρόπος έκφρασης της ενωμένης δραστηριότητας όλων των καταστάσεων της συνείδησης, που έγιναν εφικτές πάνω στους δύο πρώτους τροχούς και τις οποίες κατέκτησε βιωματικά ο μυημένος στη διάρκεια των επανειλημμένων περιστροφών του ζωδιακού. Υποδηλώνει επίσης εκείνο τον τύπο επίγνωσης, που υπερβαίνει ακόμη και εκείνη του Ίδιου του Χριστού και για την οποία Αυτός μαζί με τον Βούδδα προετοιμάζονται. Η εμπειρία στο Θεμελιώδη Σταυρό, που αφορά στην κοσμική ανέλιξη, υπερβαίνει κάθε δυνατή επίγνωση που αποκτήθηκε πάνω στους δύο άλλους Σταυρούς και για την οποία προετοιμάσθηκε ο μυημένος. Θα μπορούσαμε να δηλώσουμε ότι:

1 Ο Μεταβλητός Σταυρός, στον κατάλληλο χρόνο και αφού αφομοιωθούν τα μαθήματά του, φέρνει την πλανητική επίγνωση.
2 Ο Σταθερός Σταυρός φέρνει τη συστημική επίγνωση.
3 Ο Θεμελιώδης Σταυρός φέρνει την κοσμική επίγνωση.
  Από το βιβλίο ‘ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ’ ΑΛΙΚΗΣ ΜΠΕΙΛΗ ΣΕΛ. 129 – 146 Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ