Το νευρικό σύστημα

moody-landscape-old-tree-lake-morning-as-nature-background-wallpaper-scenery-28812824Με την ορθή κατανόηση της σχέσης του αιθερικού ή ζωτικού σώματος, με τα μεγάλα και μικρά κέντρα του και το δίκτυο των νάντις με το νευρικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος μπορούν να συλληφθούν δύο μεγάλες όψεις της δραστηριότητας της ψυχής. Πρώτο, εκείνη η όψη της ψυχικής ζωής που επιτρέπει στην ψυχή να κινητοποιήσει, να εξαναγκάσει σε ενσάρκωση και δραστηριότητα το φυσικό μηχανισμό, το σώμα, μέσω της γαλβανιστικής δραστηριότητας εκείνου που αποκαλούμε Ζωή. Δεύτερο, εκείνη η όψη της ψυχικής ζωής που διατηρεί το φυσικό φορέα σε υγεία δια της ελεύθερης δράσης των πρανικών ρευμάτων. Τα ανωτέρω είναι μια προσπάθεια να εκφράσουμε μια μεγάλη αλήθεια με τον απλούστερο δυνατό τρόπο. Η αληθινή σημασία της παραπάνω δήλωσης ενσωματώνει το επόμενο μεγάλο βήμα στο πεδίο της αληθινής ψυχολογίας και της θεραπευτικής. Το όλο ζήτημα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Με ένα μέρος του ασχολήθηκα στις σελίδες της Πραγματείας επί της Λευκής Μαγείας και θα ήταν ωφέλιμο να μελετήσετε το θέμα όπως εκτίθεται εκεί.

Η γενική κατάσταση σε σχέση μ’ αυτό θα μπορούσε να περιγραφεί πολύ σύντομα ως εξής: Το ανθρώπινο ον είναι ένας συνδυασμός διαφόρων τύπων δύναμης. Υπάρχει η δύναμη ή ενέργεια αυτής ταύτης της ύλης η οποία μπορεί να θεωρηθεί σαν η ενεργειακή όψη, στην ολότητά της, των κυττάρων ή ατόμων του σώματος. Αυτή η ίδια η λέξη “κύτταρο” υποδηλώνει στη συνήθη της έννοια, μια φυλακισμένη ζωή, ζωή δε και ενέργεια αποτελούν για τον εσωτεριστή συνώνυμους όρους. Αυτή είναι η τρίτη όψη της Θεότητας, που εκφράζεται στην ανθρωπότητα. Υπάρχει επίσης η διπλή ενέργεια που ενσωματώνει ή διαβιβάζει η ψυχή. Αυτή μπορεί να παρομοιασθεί με δύο ρεύματα ενέργειας που σμίγουν και συγχωνεύονται για να σχηματίσουν ένα ρεύμα, όταν αποσπώνται από το σώμα και τα οποία διαιρούνται σε δύο όταν εισέρχονται στην ύλη και τη μορφή. Η διπλή αυτή ενέργεια προσδίδει στην ύλη ή στο σύνολο της ζωής των κυττάρων τη συμβολή της ποιότητας συνείδηση και αγνή ζωή.

Μπορεί να δηλωθεί επίσης ότι: α) Το ρεύμα ζωής-ενέργειας διανοίγει το δρόμο του ως την καρδιά – τη φυσική καρδιά – και εκεί, μέσω του φυσικού μόνιμου ατόμου, ενεργοποιεί συνεκτικά ολόκληρο το φυσικό σώμα, χρησιμοποιώντας τη ροή του αίματος σαν τον κύριο παράγοντά του και αγωγό επαφής και επικοινωνίας μεταξύ του κεντρικού αυτού σταθμού ενέργειας της ζωής και της περιφέρειας. Όπως καλά γνωρίζουμε, το αίμα είναι ζωή. Αυτή η δραστηριότητα της ζωής είναι ο παράγοντας που συγκεντρώνει και που συγκρατεί σε μορφή όλα τα ζωντανά άτομα και κύτταρα του σώματος. Όταν αυτό το νήμα της ζωής αποσύρεται από την ψυχή κατά το θάνατο, τα ζωντανά άτομα χωρίζονται, το σώμα καταρρέει και επακολουθεί αποσύνθεση, με τις ατομικές ζωές να επιστρέφουν στη δεξαμενή της δύναμης, στους κόλπους της ζώσας ύλης απ’ όπου και ήλθαν. β) Το ρεύμα ενέργειας που μεταφέρει την ψυχική ποιότητα της νοημοσύνης και ακόμη της αγάπης – σοφίας και που αποτελεί ό,τι νοούμε σαν συνείδηση με τις δυνάμεις της για επαφή, αίσθηση και εκλογίκευση, εισχωρεί μόνο μέχρι το φυσικό εγκέφαλο. Εκεί η δεύτερη αυτή όψη συγκεντρώνεται ή αγκυροβολεί στην περιοχή του κωνοειδούς αδένα, της επίφυσης. Από εκεί, με συνεχώς αυξανόμενη δυναμικότητα, καθώς οι διαδικασίες της ενσάρκωσης και της εμπειρίας προχωρούν, η ψυχή αρχίζει να ελέγχει, να γαλβανίζει σε προμελετημένη δραστηριότητα και να χρησιμοποιεί το φυσικό σώμα. Να θυμάστε ότι για την ψυχή, το σώμα είναι μόνο ο μηχανισμός ανταπόκρισής της στο φυσικό πεδίο και ένα μέσον έκφρασης.

Πρέπει επίσης να τονιστεί σαν μια τρίτη αναγκαία δήλωση ότι η ψυχή διαχύνει τη συνειδητά κατευθυνόμενη ενέργειά της μέσα στο πυκνό φυσικό σώμα, χρησιμοποιώντας σαν μέσον το αιθερικό ή ζωτικό σώμα. Το όργανο αυτό απαρτίζεται από:
Επτά μεγάλα κέντρα δύναμης και σαράντα εννέα μικρότερα κέντρα. Τα μεγάλα κέντρα βρίσκονται στην κεφαλή και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Τα μικρότερα κέντρα βρίσκονται διασκορπισμένα σ’ όλο το σώμα.
Το αιθερικό δίκτυο, που αποτελείται από ρεύματα ενέργειας, συνδέει όλα τα κέντρα σε δύο συστήματα – ένα μεγάλο και ένα μικρό – και ακτινοβολεί προς τα έξω από τα κέντρα αυτά σε ολόκληρο το σώμα.
Τα νάντις είναι απειροελάχιστα μικρά νήματα ενέργειας ή ίνες δύναμης που ακτινοβολούν προς τα έξω από κάθε τμήμα του δικτύου και υπόκεινται σε κάθε τμήμα του τριπλού νευρικού συστήματος. Βρίσκονται κατά εκατομμύρια και δημιουργούν τον ευαίσθητο μηχανισμό ανταπόκρισης, δια του οποίου εργαζόμαστε και του οποίου μια από τις εξωτερικεύσεις είναι ο μηχανισμός των πέντε αισθήσεων.

Ο ελέγχων σταθμός δύναμης θα βρεθεί ότι ποικίλλει ανάλογα με το σημείο εξέλιξης που αποκτήσαμε:
Η χαμηλού βαθμού ανθρωπότητα χρησιμοποιεί το ηλιακό πλέγμα σαν το σημείο όπου εντοπίζεται πρόσκαιρα η βασική ενέργεια. Παρατηρείται επίσης μια αμυδρή δραστηριότητα του κέντρου άζνα.
Η μέση ανθρωπότητα εργάζεται μερικώς δια του ηλιακού πλέγματος, αλλά κυρίως δια του κέντρου άζνα και του κέντρου του λαιμού.
Τα υψηλού βαθμού εξέλιξης ανθρώπινα όντα, οι διανοούμενοι και οι παγκόσμιοι ζηλωτές χρησιμοποιούν το κέντρο της κεφαλής συν το κέντρο άζνα, το κέντρο του λαιμού, το κέντρο της καρδιάς και το κέντρο του ηλιακού πλέγματος.

Τελικά μπορεί να ειπωθεί ότι το φυσικό όργανο, είναι το άμεσο αποτέλεσμα της εσωτερικής δραστηριότητας των κέντρων του δικτύου και των νάντις, και είναι η καρδιά, το ενδοκρινές σύστημα και ο εγκέφαλος. Με το γενικό αυτό σχέδιο που σκιαγράφησα παραπάνω, εναρμονίζεται όλη η αρχαία ιατρική, ιδιαίτερα η Θιβετανική, η Κινέζικη και η Ινδική, με τη σύγχρονη Δυτική επιστήμη μας. Η συσχέτιση της Δυτικής και της Ανατολικής τεχνικής πρέπει να γίνει προς μεγάλο όφελος όλων. Δεν μπορώ εδώ να επεκταθώ περισσότερο, αλλά τα ανωτέρω είναι αρκετά για να δείξουν ότι οι μέθοδοι που μπορεί να ανακαλύψετε διαβάζοντας, και το όνομά τους είναι Λεγεών, μπορούν όλες να συσχετισθούν με το γενικό αυτό σχήμα των ενεργειακών διαδικασιών στο ανθρώπινο σώμα.

Από το βιβλίο ‘ΕΣΩΤΕΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ’ ΣΕΛ. 340– 344