Φύση δοκιμασιών στον 2ο άθλο

ταυροςΗ σύλληψη του Ταύρου της Κρήτης

Η ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΙΩΝ
Το μεγάλο μάθημα που πρέπει να πάρει κάποιος σ’ αυτό το Ζωδιακό σημείο είναι η επίτευξη της ορθής κατανόησης του Νόμου της Έλξης και της ορθής χρήσης και ελέγχου της ύλης. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μιλώντας μεταφορικά, η ύλη εξυψώνεται στον ουρανό και μπορεί να λειτουργήσει ορθά, δηλαδή ν’ αποτελέσει ένα μέσο έκφρασης και ένα πεδίο προσπάθειας για τον ενοικούντα Χριστό ή ψυχή. Συνεπώς, ο ζηλωτής δοκιμάζεται κατά δύο τρόπους πρώτον, ως προς την ολκή της ζωώδους φύσης του και τα κίνητρα που υποκρύπτονται στη χρήση της, δεύτερον, ως προς την έλξη που η μεγάλη πλάνη μπορεί ν’ ασκήσει πάνω του. Η μάγια ή η μεγάλη πλάνη και το σεξ, δεν είναι παρά δύο όψεις της ίδιας δύναμης, εκείνης της έλξης της μιας όψης καθώς εκδηλώνεται στο φυσικό πεδίο και της άλλης καθώς εκφράζεται στο πεδίο της συναισθηματικής-επιθυμητικής φύσης.

Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΞ
Ο ζηλωτής στη μαθητεία έχει με το σεξ ένα πραγματικό πρόβλημα με το οποίο θα αγωνιστεί. Η επιείκια προς τον εαυτό μας και ο έλεγχος του ανθρώπινου όντος από κάθε τμήμα του οργανισμού του, αναπόφευκτα, είναι πάντα εσφαλμένα. Όταν ολόκληρος ο νους ενός άνδρα ασχολείται με τις σκέψεις περί γυναικών ή αντίστροφα ο ίδιος ζει κυρίως για να ικανοποιήσει ένα ζωώδη πόθο βρίσκει τον εαυτό του ανίκανο ν’ αντισταθεί στη σαγήνη του πολικού αντιθέτου του, τότε αυτός είναι θύμα του και ελέγχεται από τη κατώτατη φύση του, τη ζωώδη.

Όταν όμως ο άνθρωπος αναγνωρίζει τις φυσικές του λειτουργίες σαν μια Θεία κληρονομιά και ότι ο εξοπλισμός του του δόθηκε για το καλό της ομάδας και πρέπει να χρησιμοποιείται ορθά για το καλό της ανθρώπινης οικογένειας, τότε θα δούμε μια νέα κινητήρια παρόρμηση να αποτελεί τη βάση της ανθρώπινης διαγωγής όσον αφορά στο σεξ θα δούμε τον περιορισμό των ανώμαλων ενώσεων με το επακόλουθο κακό, την ασθένεια θα δούμε τη λύση του προβλήματος των πάρα πολλών παιδιών και παρεμπιπτόντως τη διευκόλυνση του οικονομικού προβλήματος.  Με τον ορθό έλεγχο της λειτουργίας του σεξ και την τροπή της λειτουργίας του προς το σκοπό για τον οποίο υπάρχει, δηλαδή τη συνέχεια της ανθρώπινης οικογένειας και την παροχή σωμάτων, δια των οποίων οι ψυχές μπορούν ν’ αποκτήσουν εμπειρία, θα επέλθει η ορθή χρήση του σεξ. Κατόπιν πάθη, λαγνεία, αυτοϊκανοποίηση, αρρώστιες και υπερπληθυσμός θα εξαφανιστούν από τον κόσμο. Η ύλη δε θα εκμαυλίζεται πια για ιδιοτελείς επιθυμίες και η σχέση μεταξύ των φύλων θα διέπεται από την κατανόηση του Θείου Σκοπού και την επιδεξιότητα στη δράση.

Δύο απόψεις είναι εξίσου λανθασμένες στη μια περίπτωση έχουμε τις μεταδιδόμενες συνήθειες που οδηγούν τελικά σε σεξουαλικά όργια. Αυτές έχουν τιμηθεί με το όνομα, μαζική τέχνη του σεξ και μέσα στον σεξουαλικό οργασμό, που εσκεμμένα υποθάλπεται, ο άνθρωπος οδηγείται να πιστέψει, ότι η φυσική σεξουαλική πράξη είναι το ύψιστο σημείο της πνευματικής του ευκαιρίας και ότι σε μια τέτοια στιγμή μπορεί, αν θελήσει, ν’ αγγίξει το βασίλειο των Ουρανών. Στην άλλη περίπτωση έχουμε την καταστροφικά επικίνδυνη εκείνη τάση που θεωρεί τον γάμο και κάθε έκφραση της σεξουαλικής ζωής σαν αμαρτία για το μαθητή και που λέγει ότι ένας άνθρωπος δε μπορεί να είναι αγνός με την αληθινά πνευματική όψη, αν παντρευτεί και δημιουργήσει οικογένεια. Δεν υπάρχει κατάσταση συνείδησης στην οποία είναι αδύνατο για τον άνθρωπο να λειτουργήσει σαν υιός του Θεού.

Εάν δεν είναι δυνατό σ’ έναν άνθρωπο να ζει τη ζωή της μαθητείας και της μύησης και με τον οφειλούμενο αυτοέλεγχο και οφειλούμενη κατανόηση να ζει μια κανονικά ισορροπημένη σεξουαλική Ζωή, τότε υπάρχει ένα τμήμα της ανθρώπινης εκδήλωσης στο οποίο η Θεότητα παρουσιάζεται αδύναμη και αυτό αρνούμαι να το δεχθώ. Δεν υπάρχει τμήμα της ζωής, ούτε πεδίο έκφρασης, ούτε εκπλήρωση υποχρέωσης, ούτε χρήση του φυσικού μηχανισμού, που να μην μπορεί η ψυχή να εκπληρώσει το ρόλο του κυρίαρχου παράγοντα. Όλα τα πράγματα γίνονται αληθινά, για τη δόξα του Θεού. Γιατί Εκείνος που πρέπει να ελέγχει είναι η ψυχή και όχι η κατώτερη φύση. Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι κάμποσοι από τους μέγιστους μυημένους του κόσμου παντρεύτηκαν, ότι ο Βούδδας παντρεύτηκε και είχε γιο και ότι έπρεπε να ήταν μυημένος υψηλού βαθμού όταν παντρεύτηκε. Λησμονούν ότι ο Μωϋσής, ο Δαυίδ ο Ψαλμωδός και πολλές από τις εξέχουσες μορφές στον κόσμο του μυστικισμού και των δύο ημισφαιρίων παντρεύτηκαν και δημιούργησαν οικογένειες. Οι μαθητές ανήκουν σ’ όλες τις φυλές στη Δύση και στην Ανατολή και οι συνήθειες των διαφόρων φυλών, όσον αφορά στο σεξ ευρύτατα διαφέρουν.

Οι κανόνες διαγωγής διαφέρουν. Το νόμιμο ή το παράνομο των σχέσεων ποικίλλει. Διάφορες εποχές και διάφοροι πολιτισμοί είδαν σχέσεις που ήταν νόμιμες σε μια εποχή και παράνομες σε άλλη. Μερικές φυλές είναι μονογαμικές κι άλλες πολυγαμικές. Σε μερικούς πολιτισμούς η γυναίκα θεωρείται ο κύριος παράγοντας και σε άλλους ο άνδρας. Στη διαδρομή των αιώνων εμφανίσθηκαν σεξουαλικές διαστροφές, ομοφυλόφιλοι γνήσιοι και νόθοι έζησαν μαζί μας και σήμερα δεν είναι πιθανώς χειρότερα από ό,τι πριν 5.000 χρόνια, εκτός από το ότι το κάθε τι σήμερα βγαίνει στο φως, πράγμα που είναι καλό.

Καθένας μιλά για το πρόβλημα και η νέα γενιά ρωτά με αγωνία “Τι γίνεται με το σεξ; Τι είναι σωστό και τι λάθος;” Πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι θα χειριστούμε καλά ένα θέμα που έχει συζητηθεί τόσο επιφανειακά και με τον πιο επιπόλαιο τρόπο ανά τους αιώνες; Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μίνωας, ο βασιλιάς της Κρήτης, που είχε τον Ιερό Ταύρο, κατείχε και το Λαβύρινθο όπου ζούσε ο Μινώταυρος και ο Λαβύρινθος ήταν πάντα το σύμβολο της μεγάλης πλάνης. Στην Αγγλική η λέξη “λαβύρινθος” προέρχεται από μια παλιά λέξη, maze, που σημαίνει φέρνω σε αμηχανία, προκαλώ σύγχυση, σαστίζω. Το νησί της Κρήτης με το Λαβύρινθό της και τον Ταύρο της είναι ένα από τα κυριότερα σύμβολα της μεγάλης πλάνης. Η Κρήτη ήταν χωρισμένη από την ηπειρωτική γη και η πλάνη και η σύγχυση είναι χαρακτηριστικά του χωριστού εαυτού, όχι όμως της ψυχής στο δικό της πεδίο, όπου οι ομαδικές πραγματικότητες και οι παγκόσμιες αλήθειες συνιστούν το βασίλειό της.

Ο Ταύρος, στον Ηρακλή απεικονίζει τη ζωώδη επιθυμία και τις πολλές όψεις της επιθυμίας στον κόσμο της μορφής, που στο σύνολό τους αποτελούν τη μεγάλη πλάνη. Ο μαθητής, σαν τον Ηρακλή, είναι μια χωριστή μονάδα, μακριά από τον κόσμο της πλάνης και από τον λαβύρινθο, μέσα στον οποίο ζει. Ο ταύρος της επιθυμίας πρέπει να συλληφθεί, να κυριαρχηθεί και να διωχθεί στη ζωή του χωριστού εαυτού, από το ένα σημείο στο άλλο, μέχρι να έρθει ο καιρός που ο ζηλωτής θα μπορέσει να κάνει ό,τι με το έργο Του πέτυχε ο Ηρακλής: Να καβαλικέψει τον Ταύρο, καβαλικεύω ένα ζώο στους αρχαίους μύθους σημαίνει έλεγχο. Ο ταύρος δε σφαγιάζεται, καβαλικεύεται και οδηγείται υπό την εξουσία του ανθρώπου. Υπάρχουν δυνάμεις και ικανότητες κρυμμένες μέσα στο ανθρώπινο ον, που όταν ανακαλυφθούν και αναπτυχθούν φέρνουν νέες δυνάμεις που θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Αλλά στο μεταξύ τι πρέπει να κάνει ο ζηλωτής; Μπορούν να δοθούν κάποιες υποδείξεις:

Να τιθασεύσει, να ελέγχει και να εξουσιάζει τον ταύρο. Και ας θυμάται ο ζηλωτής ότι ο Ταύρος πρέπει να τιθασευτεί δια μέσου των υδάτων προς τη στεριά. Αυτό σημαίνει ότι η λύση του όλου προβλήματος του σεξ θα έρθει όταν ο μαθητής υποτάξει το χωριστό προσωπικό του νησί στους ομαδικούς σκοπούς και προσπάθειες και αρχίσει να ρυμθίζει τη ζωή του με το ερώτημα, “Τι είναι καλύτερο για την ομάδα στην οποία ανήκω;” Μόνο κάνοντας αυτό, ο ταύρος τιθασεύεται και οδηγείται προς τη στεριά.

Να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική. Η αρχαία έννοια των λέξεων “κοινός νους” είναι ότι υπάρχει μια αίσθηση που συνθέτει και συνενώνει τις πέντε αισθήσεις και έτσι δημιουργείται η “κοινή αίσθηση”, κυριολεκτικά ο νους. Ας χρησιμοποιεί ο ζηλωτής το νου του και δια της νοήμονος αντίληψης να οδηγεί και να ελέγχει τον ταύρο της επιθυμίας. Με τη χρησιμοποίηση του κοινού νου πολλοί κίνδυνοι θ’ αποφευχθούν. Υπάρχει κίνδυνος στη μέθοδο πολλών ζηλωτών που απαγορεύουν ή αποκλείουν κάθε σεξουαλική έκφραση. Μπορεί φυσιολογικά να επιτύχουν, αλλά η πείρα των ψυχολόγων και των δασκάλων απέδειξε ότι όταν επιβάλλεται στον οργανισμό απαγόρευση και δραστική καταστολή, το αποτέλεσμα είναι κάποια μορφή νευρικού ή νοητικού συμπλέγματος.
Πολλοί φυσικά αγνοί άνθρωποι έχουν ακάθαρτο νου. Πολλοί που περιφρονούν τις σεξουαλικές διαστροφές και φρονούν ότι ο γάμος δεν είναι για το μαθητή, έχουν νοητικό μηχανισμό που δεν αντέχει στην έρευνα. Ο νους τους και οι ερμηνείες τους για τις πράξεις των άλλων ανθρώπων, είναι τόσο ασελγείς και η νοοτροπία τους να θεωρούν το κακό τόσο μεγάλο, ώστε, όσο επικίνδυνο και αν ακούγεται, να αισθάνονται ότι θα ήταν καλύτερα γι’ αυτούς να κατακυριευθούν από τον ταύρο της επιθυμίας παρά να συνεχίσουν την τωρινή τους τακτική της υποκατάστασης της νοητικής τους ικανοποίησης με την έσχατη αμαρτία. Καθαρός νους, αγνή καρδιά, σωστά οργανωμένο και ορθά χρησιμοποιούμενο φυσικό σώμα, συμμόρφωση με τους νόμους του τόπου με τον οποίο το πεπρωμένο μας είναι δεμένο, σοβαρή φροντίδα για την ευημερία εκείνων με τους οποίους συνδεόμαστε και ζωή υπηρεσίας προσφερόμενης με αγάπη, αυτά είναι τα ιδανικά του ζηλωτή.

Ορθή κατανόηση της έννοιας της αγαμίας. Στη λέξη “μόνος” δίνεται συνήθως η έννοια του να αποφεύγει κάποιος τη σχέση του γάμου. Πολλοί νέοι άνδρες και γυναίκες, οδηγούμενοι από πνευματική επιθυμία και υπό την επιρροή της σκεπτομορφής της Εκκλησίας, κατά τον Μεσαίωνα, με τα πολλά της μοναστήρια καλογήρων και καλογραιών, πιστεύουν ότι η κατάσταση της αγαμίας είναι γι’ αυτούς ουσιαστική και σωστή και μένουν έκπληκτοι όταν προκύπτουν συμπλέγματα. Αλλά μήπως η αληθινή αγαμία δε μας εκφράστηκε στα λόγια του Χριστού όταν είπε: “Αν ο οφθαλμός σου μείνει μόνος, μπορεί όλο το σώμα σου να πληρωθεί φωτός”; Μήπως η αληθινή αγαμία είναι η άρνηση της ψυχής να ταυτίζεται με τη μορφή; Μήπως η πραγματική σχέση στου γάμου, της οποίας η σχέση στο φυσικό πεδίο δεν είναι παρά σύμβολο, να είναι η ένωση ψυχής και μορφής, να είναι η ένωση της θετικής όψης, πνεύμα με την αρνητική μητέρα-ύλη;
Η ψυχή ας μείνει μόνη στους σκοπούς της και ελεύθερη από τη σκλαβιά της ύλης και τότε η ορθή δράση και οι ορθές απόψεις αναπόφευκτα θα είναι τα χαρακτηριστικά της ζωής στο φυσικό πεδίο. Η ψυχή ας κυριαρχήσει τη μορφή, ελέγχοντάς την και εξουσιάζοντάς την και τότε ασφαλώς η μορφή  θα γνωρίσει τις σωστές υποχρεώσεις της, θα αναγνωρίσει τη σχέση που πρέπει να έχει με τους άλλους ανθρώπους, ανεξάρτητα αν το πεπρωμένο της είναι εκείνο του συζύγου ή της συζύγου, του πατέρα ή της μητέρας, του αδελφού ή της αδελφής, του φίλου ή του συντρόφου. Με την ορθή χρήση της μορφής και την ορθή κατανόηση του σκοπού, με τον ορθό προσανατολισμό στην πραγματικότητα και την ορθή χρήση της πνευματικής ενέργειας η ψυχή θα ενεργήσει σαν παράγοντας ελέγχου και ολόκληρο το σώμα θα γεμίσει φως.
Με τον έλεγχο, με τη χρήση του κοινού νου, με την ορθή κατανόηση της αγαμίας και με την ταύτιση με τους ομαδικούς σκοπούς ο μαθητής θα φτάσει στην απελευθέρωση από τον έλεγχο του σεξ, θα επιτύχει, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ηρακλή και θα καβαλικέψει τον ταύρο της επιθυμίας προς τη στεριά, όπου στο Ναό του Θεού, θα τον παραδώσει στη φροντίδα των Κυκλώπων που ήσαν παλαιοί μυημένοι, έχοντες ένα οφθαλμό, για το οποίο μιλήσαμε, τον οφθαλμό του Σίβα τον Οφθαλμό του ταύρου, στον αστερισμό του Ταύρου. Γιατί ο Ηρακλής δεν ήταν μόνο ο μαθητής, αλλά στην κατώτερη φύση του ήταν ο ταύρος και στην ανώτερη φύση του οι Κύκλωπες.

Όταν ο ταύρος της επιθυμίας παραδόθηκε στους Κύκλωπες, στον μυημένο με τον ένα οφθαλμό, που είναι αυτή η ίδια η ψυχή, αρχίζουν να εκδηλώνονται οι τρεις Θείες όψεις: ο Βρόντος, ο Στερώπις και ο Άργος που θα φρουρήσουν τον Ιερό Ταύρο και ο Ηρακλής, ο μαθητής, δε θα έχει πια καμιά ευθύνη. Ο Βρόντος είναι το σύμβολο της πρώτης όψης του Θεού, ο Πατήρ ο οποίος μίλησε και είναι ο Δημιουργικός Ήχος. Ο Στερώπις σημαίνει αστραπή ή φως και είναι η δεύτερη όψη, η ψυχή. Άργος σημαίνει στροβιλιζόμενη ενέργεια, η τρίτη όψη της Θεότητας, που αυτοεκφράζεται στην έντονη δραστηριότητα της ζωής του φυσικού πεδίου. Οι Θείες αυτές όψεις αποτελούν τον ελέγχοντα παράγοντα και αφού επιτεύχθηκε η κατοχή του Ιερού Ταύρου, το πρόβλημα του Ηρακλή βρήκε τη λύση του. Βασικοί τόνοι του Ταύρου: “Ας είναι ο αγώνας χωρίς φόβο.” Η Όψη μορφή.
“Βλέπω και όταν ο Οφθαλμός ανοίγει όλα είναι Φως.” Η Όψη Ψυχή.

  Από το βιβλίο "ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ",  Αλίκης Μπέιλη, εκδόσεις Κέδρος